از ناامیدی تا امید (مروری بر اندیشههای صادق هدایت و نادر ابراهیمی)
این برنامه زادگاه من مروری كوتاه بر زندگی صادق هدایت دارد، بشنوید.
«صادق هدایت»، یكی از شناخته شده ترین نام ها در «ادبیات ایران»، مجموعه آثاری مسحوركننده، رعبانگیز و ماندگار را از خود بر جای گذاشت. این نویسنده كه با لقبهایی همچون «پدر سایكو-فیكشن» (سایكو-داستان یا «روانداستان») و «فرانتس كافكای ایرانی» شناخته می شود، بیش از هر چیز به خاطر خلق شاهكار عجیب و گیج كننده ی خود در یادها مانده است.
صادق هدایت در 17 فوریه ی 1903 (28 بهمن 1281) به دنیا آمد و در 9 آپریل 1951 (19 فروردین 1330) چشم از جهان فرو بست. او از نوادگان «رضاقلی خان هدایت»، شاعر، تاریخشناس ادبیات ایران و نویسنده ی شناخته شده ی قرن نوزدهم بود.
هدایت، خالق كتاب «بوف كور» است: مشهورترین رمان فارسی هم در ایران و هم در اروپا و آمریكا. بسیاری از داستان های كوتاه این نویسنده، سبكی واقع گرایانه و انتقادی دارند و در زمره ی برترین داستانهای ایران در قرن بیستم میلادی قرار میگیرند. اما بدیعترین مشاركت او در ادبیات كشورش، استفاده از تكنیك های مدرنیستی و بیش از آن سوررئالیستی، در داستانهایش بود. هدایت به همین خاطر، نه تنها نویسنده ای بزرگ، بلكه بنیانگذار «مدرنیسم» در داستانهای ایران بود.
دنیا آن طوری كه تاكنون تصور می كردم، مفهوم و قوه ی خود را از دست داده بود و به جایش تاریكی شب فرمانروایی داشت. چون به من نیاموخته بودند به شب نگاه كنم و شب را دوست داشته باشم. زندگی با خونسردی و بی اعتنایی، صورتك هر كسی را به خودش ظاهر می سازد. گویا هر كس چندین صورت با خود دارد. بعضی فقط یكی از این صورتك ها را دائما استعمال می كنند كه طبیعتا چرك می شود و چین و چروك می خورد و بعضی دیگر پیوسته صورت شان را تغییر میدهند، ولی همین كه پا به سن گذاشتند، میفهمند كه این آخرین صورتك آنها بوده و به زودی مستعمل و خراب میشود. آن وقت صورت حقیقی آن ها از پشت صورتك آخری بیرون میآید. —از كتاب «بوف كور»
مجموعه پادكست «زادگاه من» به تهیه كنندگی سیدمیثم كطائیان و نویسندگی محبوبه نجفعلی از رادیو تهران پخش شده است.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است