مدیر رادیو تهران؛ بین‌المللی شدن جشنواره مستند پژواك می‌تواند موجب ارتقاء سطح كیفی مستندسازی شود

مدیر شبكه رادیویی تهران با بیان اینكه بین‌المللی شدن جشنواره مستند پژواك می‌تواند موجب ارتقاء سطح كیفی مستندسازی شود گفت:ب رگزاری كارگاه‌های عملیاتی و جلسات نقد مستند هم در این راستا بسیار موثر خواهد بود.

1401/11/02
|
09:55
|

دومین جشنواره ملی مستند رادیویی پژواك با هدف شناسایی و معرفی استعدادهای حوزه مستند، اردیبهشت 1402 برگزار می‌شود.

در همین زمینه،‌ حمیدرضا صحراگرد مدیر شبكه رادیویی تهران با اشاره به نقش مهم و راهبردی اعتمادسازی رادیو و مخاطبان گفت: رادیو به عنوان قدیمی‌ترین رسانه، ارتباط صمیمی و خاصی با مخاطبانش دارد. با وجود ورود رسانه‌های تصویری به زندگی مردم و توسعه رسانه‌های مجازی و شبكه‌های اجتماعی در یك دهه اخیر، اما رادیو همچنان ارتباط گرم خودش را با مخاطبان حفظ كرده و به عنوان رسانه‌ای فراگیر و قابل اعتماد نقش‌آفرینی می‌كند، از همین رو رادیو می‌تواند با تقویت تعامل دوسویه با مخاطبان و انجام ماموریت‌هایش در حوزه اطلاع‌رسانی به لحظه و دقیق، آگاهی بخشی درست و پیگیری مطالبات مردم در ارتقاء سرمایه اجتماعی موثر باشد.

وی افزود: مستند یكی از ساختارهای تاثیرگذار در برنامه سازی محسوب می‌شود كه اگر از كیفیت لازم در تولید برخوردار باشد می‌تواند علاوه بر جذب مخاطب، جریان‌ساز هم باشد. بنابراین تولید مستندهای رادیویی با توجه به بهره‌مند نبودن از عنصر تصویر، بسیار پیچیده تر و سخت است و در واقع مستندساز رادیویی علاوه بر شناخت لازم از ویژگی‌های ساختار مستند باید درك بالایی از تولید محتوا در رسانه‌های صدا پایه نیز داشته باشد، به همین دلیل برای تقویت جریان مستندسازی در رادیو اولین و مهم‌ترین راهكار تربیت مستندساز رادیویی با ارائه آموزش‌های اكادمیك و تجربی است، انتخاب سوژه‌های مناسب، برگزاری جشنواره های موضوع محور ایجاد انگیزه در مستندسازان و همچنین حمایت مالی از طرح‌های مستند رادیویی از جمله دیگر راه كارهای تقویت مستندسازی در رادیو است.

مدیر رادیو تهران در خصوص نقش جشنواره‌ها در هم افزایی‌های رادیویی افزود: به طور قطع جشنواره‌ها میدان مهمی برای رقابت سالم و تخصصی برنامه‌سازان و هنرمندان عرصه رسانه است. برگزاری جشنواره‌ها علاوه بر كمك به معرفی آثار فاخر تولید شده، می‌تواند برای مستندسازان انگیزه ایجاد نماید و انگیزه تولید اثر منحصر به ارتقاء كمی و كیفی برنامه‌سازی خواهد شد. البته در برگزاری جشنواره‌ها و داوری آثار باید از آسیب‌هایی كه می‌تواند منجر به بی انگیزگی برنامه‌سازان شود پیگیری كرد. همچنین ماهیت اصلی و یكی از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره ها دركنار رقابت، برنامه ای فراهم كردن فرصت تعامل مدیران و برنامه سازان و هنرمندان و اشتراك گذاری دیدگاه ها و نقطه نظرات كارشناسی ایشان است كه می‌تواند موجب هم افزایی شبكه های رادیویی و هم گرایی برنامه‌سازان و مخاطبان شود.

مدیر شبكه رادیویی تهران خاطر نشان كرد: در سالیان گذشته جشنواره‌های متنوع و متعددی در بخش رادیو برگزار شده كه هر كدام جنبه های مثبت و نقاط ضعفی را داشته‌اند. پس از سپری شدن دوره همه‌گیری ویروس كرونا و آغاز مجدد فعالیت جشنواره‌ای شاهد برگزاری چند جشنواره موضوع محور و ساختار محور در رادیو هستیم. اگرچه تنوع موضوعی جشنواره‌ها می‌تواند امكان رقابت برای تولیدات بیشتری را فراهم كند اما به نظر می‌رسد برای برگزاری جشنواره‌های رادیویی در ابتدا باید یك دبیرخانه دائمی در معاونت صدا شكل بگیرد و همه جشنواره‌ها و شبكه‌های رادیویی ذیل این دبیرخانه و با ماموریت و هدف محص فعالیت نمائید، به طور كلی اگر جشنواره‌های رادیویی روی ریل درست قرار بگیرد به طور قطع شاهد شكوفایی تولیدات رادیویی در ساختارهای جذاب و موثر خواهیم بود.

حمیدرضا صحراگرد ادامه داد: برای ارتقاء جایگاه رادیو چه در درون سازمان و چه در خارج از سازمان اقدامات مختلف و متنوعی باید انجام پذیرد كه یكی از این اقدامات برگزاری جشنواره تولیدات رادیویی است. البته كمیت و كیفیت برگزاری جشنواره ها، هدفمند بودن جشنواره و شیوه برگزاری و بسیار از موارد دیگر در این تاثیرگذاری موثر است استقرار دبیرخانه متمركز برای جشنواره‌ها و مشاركت در برگزاری با سازمان‌ها و نهادهای مختلف و همچنین استفاده از توان و ظرفیت مردمی در برگزاری جشنواره ها از جمله اقداماتی است كه می تواند جایگاه رادیو را ارتقاء دهد.

وی در ادامه افزود :برای ترویج مستندسازی در رادیو می‌بایست ساختار مستند در تعهدات تكلیفی شبكه‌ها جایگاه خود را پیدا كند و در كنار آن شبكه‌های رادیویی باید استعدادهای موجود در این بخش را كشف و زمینه فعالیت مستندسازان قوی و كارآمد را در شبكه‌ها فراهم نمائید. برگزاری دوره های آموزشی تخصصی مستندسازی رادیویی برای ارتقاء توان برنامه‌سازان و همچنین اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های انگیزشی برای مستندسازان می‌تواند بسیار موثر باشد.

مدیر شبكه رادیویی تهران خاطرنشان كرد : یكی از حوزه‌های مهم كشف استعداد در مستندسازی برگزاری جشنواره‌های مستند و ارزیابی آثار ارسالی است. البته برای تحقق بهتر كشف استعداد می‌بایست جشنواره ها در موضوعات و ساختارهای متنوع و با فراخوان عمومی در بخش های حرفه ای و آماتور برنامه ریزی شود و هیات داوران جشنواره استعدادهای بالقوه را شناسایی و معرفی نماید. ضمنا یكی از حوزه های بروز و ظهور استعدادهای مستندسازی به ویژه در بخش رادیو در مراكز استان صدا و سیما وجود دارد كه باید به نحو شایسته مورد توجه قرار گیرد.

صحراگرد در پایان افزود: بین المللی شدن جشنواره مستند از جهاتی می‌تواند موجب ارتقاء كیفی مستندسازی شود اما این كافی نیست، برگزاری كارگاه‌های عملیاتی با حضور مستندسازان برتر داخلی و خارجی و همچنین برگزاری جلسات نقد مستند با حضور كارشناسان و برنامه‌سازان خبره نیز می‌تواند به ارتقای كیفی مستندسازی به ویژه در رادیو كمك كند.

دسترسی سریع