اسلامشهر مركز شهرستان اسلامشهر و دومین شهر پرجمعیت در استان تهران است كه نوزدهمین شهر ایران از لحاظ جمعیت میباشد.
بر طبق سرشماری عمومی نفوس و مسكن 95 مركز آمار ایران این شهرستان در سال 1395، 548٬620 نفر جمعیت داشت كه 279٬282 نفر آن مرد و 269٬338 نفر آن زن میباشند. نزدیكترین شهرستان به تهران كه12كیلومتر با شهر تهران فاصله دارد. این شهر را میتوان یك ابرشهر نوظهور نامید.
اسلام شهر را در آغاز روستاهای چندی تشكیل میداد؛ به گونهای كه كهنترین قنات، مدرسه، گرمابه همگانی، آتشكده زرتشتیان باستان (درنزدیكی ایرین) و گردشگاههای ثروتمندان شهرنشین در روستای ضیاآباد بودهاست. سالور به دلیل نزدیكی به رودخانه از آبادیهای بسیار قدیمی و زیبا بودهاست. قاسمآباد و ایرین و چیچكلو و محمدآباد چهار طاقی از دیگر آبادیهای اسلامشهر بودهاند.
محلات
تجاری:سرنوری ، پاساژكامپیوتر، بازار گوشت، میدان تره بار و میوه)، باغ فیض، بخشهایی از كاشانی ،20 متری، زرافشان، مهدیه و محمدیه و بخشهایی از قائمیه
مسكونی: كاشانی، 20 متری امام خمینی (ره)، ایرین، باغ نرده، مطهری، مهدیه، محمدیه، سعیدیه، شهرك لاله، مافین آباد، قاسمآباد شاهی، شیرودی، واوان، موسیآباد و قائمیه و شهر موسی
آثار باستانی و مذهبی
- تپه مافین آباد مربوط به هزاره 5 و 4 قبل از میلاد است و در اسلامشهر، جنوب شهرك قائمیه واقع شده. این اثر در تاریخ 3 اسفند 1377 با شماره ثبت 2235 بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
- امامزاده عقیل: از نوادگان حضرت عباس بن علی بن ابی طالب است. بقعه او در خیابان شهید مدنی اسلام شهر واقع شدهاست. بنای بقعه در مساحتی حدود 37000 متر مربع قرار دارد. پلان بنا مستطیل شكل دارای گنبدی خشتی است. نمای بیرونی بقعه با كاشیهای معرق آبی، زرد و فیروزهای رنگ پوشیده شده و بر روی كاشیها كتیبههای زیادی به خط كوفی و نستعلیق وجود دارد. ضریح مشبك روی مرقد در سال 1372 در اصفهان ساخته شده و در حرم مطهر نصب گردیدهاست. اصالت بنای بقعه به دوره صفویه بازمیگردد و در دورههای قاجاریه و معاصر نیز مورد مرمت قرار گرفته و قسمتهایی به آن افزوده شدهاست. نام این بقعه در فهرست آثار تاریخی میراث فرهنگی استان تهران به ثبت رسیدهاست.
- امامزاده عیسی در شهرك واوان، بلوار ولی عصر واقع شدهاست. نسب ایشان به علی بن ابی طالب امام اول شیعیان میرسد. گنبدخانه، دو شبستان شمالی و جنوبی در دو طرف گنبدخانه، ایوان ورودی در شرق مجموعه، دو اتاق مرتبط به ایوان، نمازخانه و … از مشخصات و اجزای این آستان مقدس است. در سال 1381 نیز ضریحی مشبك و فلزی كه مزین به اسامی ائمه شیعه است، جایگزین ضریح چوبی و مشبك پیشین شد.