صاحبنظران هسته ای درباره لایه های آشكار و پنهان گام سوم هسته ای ایران چه گفتند؟ دیدگاه مهمانان برنامه «جمعه با سیاست» از رادیو تهران درباره بایدها و نبایدهای گام سوم هسته ای ایران چه بود؟
در برنامه جمعه با سیاست 5 كارشناس هسته ای به این پرسش كه آیا گام سوم هسته ای گام آخر ایران در برجام خواهد بود؟ پاسخ دادند.
گام های اول و دوم كاهش تعهدات برجامی خیلی خوب برداشته نشد
دكتر ابراهیم كارخانه ای، رئیس كمیته هستهای مجلس نهم معتقد است: بازدارندگی گام سوم بستگی به عزم و اراده سازمان انرژی اتمی و دولت دارد چون اگر كه به صورت محكم تمام سانتریفیوژهای نسل 6 به كار گرفته شود، اروپایی ها و جامعه جهانی خواهند دید كه جمهوری اسلامی با سرعت چند برابری انرژی هستهای ایران را جلو می برد و این عمل بازدارندگی خواهد داشت.
گام های اول و دوم كاهش تعهدات برجامی خیلی خوب برداشته نشد. چه فرقی بین گام اول و دوم در سطح غنیسازی وجود دارد.آمریكا و اروپا هم نظر هستند و به دنبال كاهش قدرت منطقهای و موشكی ایران هستند و برای این كار از هیچ تلاشی دریغ نمی كنند.
فرانسه قصد وقت كشی به نفع آمریكایی ها را دارد
دكتر سید محمدرضا آقامیری رئیس دانشكده مهندسی هسته ای دانشگاه شهید بهشتیدر گفت و گو با برنامه جمعه با سیاست در پاسخ به این پرسش گفت: فرانسه برای آمریكا درحال وقت كشی است، گام سوم یعنی حذف محدودیتهای تحقیقاتی هسته ایی به نظر بنده گام موثری نیست چون هیچ گونه تولید در آن مشخص نیست و بازدارندگی ندارد.
یك طرف ایران برجام و یك طرف دیگر آژانس انرژی اتمی است. تعامل آژانس با ایران خوب است اما طرفین برجام پای تعهدات خود در قبال ایران نیستند.
وی افزود: اگر تحقیق و توسعه ما در حوزه انرژی هسته ای منجر به تولید نشود چندان امید بخش نیست.
فرانسه اكنون نقش انگلیس سابق را دارد. صادقانه با آمریكا و ریاكارانه با ایران در ارتباط است. فرانسه قصد وقت كشی به نفع آمریكایی ها را دارد.
دلیل زمان خریدن اروپا این است كه به انتخابات آمریكا نزدیك شوند
دكتر حسین طالبی كارشناس مسائل هسته ای در پاسخ به این پرسش كه آیا گام سوم هسته ای گام آخر ایران در برجام خواهد بود؟ گفت: گام سوم حركت بسیار موثریست زیرا زمانی كه ما سطح غنی سازی را افزایش می دهیم در صورت مذاكره قابل برگشت است مانند برجام؛ اما زمانی كه به صورت تحقیقاتی عمل می كنیم دو رخداد در پیش روی ما پدید می آید اول اینكه در صورت توافق این تفاوت وجود دارد كه مانند برجام نمیتوانند جلوی دانشی كه به دست آمده گرفته شود دوم اینكه وقتی كه زمان قرارداد تمام شود سرعت جلو رفت و پیشرفت ما به خاطر تحقیقات افزایش پیدا می كند.
وی معتقد است: دلیل زمان خریدن اروپا این است كه به انتخابات آمریكا نزدیك شوند و رییس جمهور آمریكا مشخص شود، اما سیاست جاری ترامپ در آمریكا، سیاستی نیست كه با آمدن ترامپ تغییر كرده باشد یا با رفتن وی از بین رود، این سیاست كلی آمریكا است و هر كسی سر كار بیاید این سیاست را ادامه خواهد داد.
سیاست جمهوری اسلامی ایران خروج از برجام نیست
دكتر جلال فیاضی، كارشناس مسائل هسته ای هم در پاسخ به پرسش مطرح شده در برنامه جمعه با سیاست متذكر شد: سخنان آقای ظریف مبنی بر گام چهارم به این معنی نیست كه حتماً گام پنجم و ششمی هم وجود داشته باشد.تعهدات ما تا حدی قابل كاهش است. سیاست جمهوری اسلامی ایران خروج از برجام نیست اما در صورت ادامه رفتارهای طرف مقابل و آمریكا این امكان وجود دارد كه باعث خروج ایران از برجام شود.
اروپاییها تا الان به جای عمل به تعهدتشان بیشتر شیوه گفتار درمانی را پیش گرفته اند.
اروپا به دنبال سود بیشتر است
مراد عنادی، كارشناس مسائل سیاسی با بیان این كه اروپا به دنبال سود بیشتر است، افزود: اروپاییها با توجه به تعاملی كه با آمریكا دارند، نخواسته اند به تعهدات خود عمل كنند. اروپا به دنبال سود بیشتر است. فرانسه در مذاكرات برجام نقش پلیس بد را ایفا میكرد و الان نقش پلیس خوب را اجرا می كند و بدنبال زنده نگه داشتن كالبد برجام است و در اقدام آخر خط 15 میلیارد دلاری را مطرح كردند اما شرط گذاشتند كه ایران باید به تمام تعهدات برجامی عمل كند.فرانسوی ها با وجود ادعای استقلال در تصمیم شان مشخص شد كاملاً با هماهنگی آمریكا این تصمیم را گرفته اند، یعنی فرانسوی ها بدنبال نشان دادن استقلال هستند اما در عمل نتوانستند اثبات كنند.
«جمعه با سیاست»كاری از گروه سیاسی رادیو تهران است كه جمعه ها ساعت 15 بمدت 60 دقیقه به تحلیل و بررسی داغ ترین موضوعات دنیای سیاست می پردازد.
رادیو تهران را از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز بشنوید.