دكتر یاسر دادخواه می گوید: اكثر افراد در برخی از مراحل زندگی خودشان اضطراب را تجربه میكنند. در واقع، اضطراب یك واكنش كاملا نرمال به اتفاقات استرسزای زندگی، همانند جابجایی، تغییر شغل و مواجه شدن با مشكلات مالی می باشد.
با این وجود، زمانی كه علائم اضطراب طولانی مدتتر از اتفاقات محرك كننده آن باشند و در زندگی شما تداخل ایجاد كنند، این موارد میتواند نشانه دهنده یك اختلال اضطرابی باشد.اختلالهای اضطرابی می توانند ناتوان كننده باشند، ولی میتوانند از طریق دریافت یك كمك مناسب از یك متخصص بالینی مدیریت شوند. شناخت علائم، اولین مرحله از درمان این بیماریست.
علائم شناخته شده اختلال اضطرابی به شرح زیر است:
1- نگرانی بیش از حد
یكی از رایجترین علامتهای اختلال اضطرابی، نگرانی بیش از حد است. نگرانی باید در اكثر روزها و حداقل به مدت شش ماه ادامه داشته و كنترل كردن آن سخت باشد تا بتوانیم آن را به عنوان علامتی از اختلال عمومی مد نظرقراردهیم.
2- ترس های غیر عقلایی
ترسهای شدید نسبت به موارد خاص، همانند عنكبوتها، فضاهای بسته یا ارتفاعات، می تواند علامتی از انواع فوبیا باشد. این احساس به اندازه ای شدید است كه می تواند توانایی انسان برای عملكرد نرمال را دچار اختلال كند.
3- بیقراری
بیقراری یكی دیگر از علائم رایج اضطراب به ویژه در كودكان و نوجوانان است . زمانی كه فردی بیقراری را تجربه میكند، در اغلب مواقع آن را به عنوان یك احساس حدی یا یك اصرار ناخوشایند برای حركت كردن تعریف میكنند.
در صورتی كه انسان بیقراری را در اغلب مواقع روزها و به مدت بیش از شش ماه تجربه كنید، این حالت میتواند نشان دهنده یك اختلال اضطرابی باشد.
4- خستگی
به راحتی خسته شدن میتواند یك علامت بالقوه دیگری از اختلال اضطراب عمومی باشد.
این علامت میتواند منجر به شگفتزده شدن برخی از افراد شود، چرا كه یك اضطراب معمولا با فعالیت بیش از حد یا برانگیختگی مرتبط است.
5-مشكل داشتن در تمركز
اكثر افراد دارای اضطراب، مشكلاتی مربوط به تمركز را گزارش میكنند. زیاد بودن میزان اضطراب در این افراد، احتمال بروز مشكل عدم تمركز را افزایش میدهد.
6-تحریك پذیری
اكثر افراد دارای اختلالهای اضطرابی، تحریكپذیری افراطی را هم تجربه میكنند و این موضوع در جلسات مشاوره افسردگی بسیار دیده میشود.
بیش از 90% افراد دارای اختلال اضطراب عمومی، احساس تحریكپذیری را در زمانی گزارش كرده بودند كه اختلال اضطرابی در وخیم ترین شرایط خودش قرار داشت.
7-گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات در بیشتر روزهای هفته، یك علامت رایج دیگری از اضطراب میباشد.
8- احساس تهییج
زمانی كه فردی اضطراب را احساس میكند، بخشی از سیستم عصب همدردانه آنها بیش از حد فعال میشود. این تاثیرات بر روی كل بدن تاثیر می گذارد كه شامل: ضربان شدید قلب، عرق ریزی كف پا و كف دست، لرزان بودن دستهامی باشد.
9- خشكی دهان
خشكی دهان به دلیل درك احساس خطر در ذهن انسان روی می دهد. به همین دلیل ذهن تلاش می كند بدن را آماده واكنش نسبت به تهدید بیرونی كند.
در این حالت بدن انسان جریان خون را از سیستم گوارشی منحرف كرده و آن را به سمت عضلاتی میفرستد كه برای دویدن یا مبارزه به آنها نیاز داریم. همچنین این كار منجر به افزایش ضربان قلب شده و احساسات انسان را شدیدتر میكند.