اختیاریه؛ ویژه برنامه افطارهای ماه مبارك رمضان هر شب ساعت 17 تا 20 تقدیم شنوندگان رادیو تهران میشود.
آزادانه و آگاهانه؛ بندگی او را اختیار میكنیم، قدم در مسیر طاعتش میگذاریم و دل به او میبازیم و بهشتمان را میسازیم. عاشقانه؛ جسم، گوش، زبان و دهان را فرو میبندیم و از هر چه غیر از رضای اوست به شوق شادی لحظههای افطار، سفره بركت میگشاییم.
بیشك زندگی امروز ما حاصل تلاش و زحمات و البته طرز تفكر دیروز ماست، اگر امروز متفاوتتر فكر و عمل كنیم؛ بیتردید فردا نتیجه متفاوتتری خواهیم گرفت، چرا كه اگر زندگی آنگونه نیست كه ما میخواهیم، میتوانیم آن را عوض كنیم. اگر چه تغییر شرایط و سبك زندگی سخت، اما شدنی است، تغییر و تحول در زندگی اختیاریه...
شبكه رادیویی تهران در "اختیاریه" است كه لحظههای افطار همراه شما خوبان خواهد بود، در این گزارش با ما همراه شوید تا بیشتر با چند و چون این برنامه آشنا شوید:
ترویج فرهنگ قرآنی و مسجد
«علیرضا مبینی»، مدیر گروه اخلاق و زندگی شهروندی رادیو تهران درباره برنامه افطاری این گروه میگوید: برنامه اختیاریه تا پایان ماه بهار قرآن در دو محور اصلی فرهنگ قرآنی و مسجد با دو رویكرد اجتماعی و اعتقادی هر روز ساعت 17 تا 20 از شبكه رادیویی تهران روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز می رود. یكی از آیات قرآن كریم هر روز موضوع و سوال برنامه را تشكیل میدهد كه با توجه به آن آیه، مستند و بخشهای مختلف برنامه ساخته میشود.
وی افزود: محور اجتماعی برنامه تولید مستندهای شخصیت محوری كه در راستای وارد كردن فرهنگ قرآنی در زندگی مردم طراحی شده است، شخصیتهایی كه با اختیار كامل خود به دستورات قرآنی عمل كردند و به نوعی در مسیر قرآن زندگی میكنند. این مستندها سعی دارد با حفظ میزان اهمیت آیات قرآن كریم و عمق مطالب با بیانی مردمی به نشر مفاهیم اجتماعی قرآن در زندگی روزمره مردم بپردازد. به این صورت كه یك آیه قرآن و ترجمه آن با طراحی و چاپ زیبا با آرم شبكه رادیویی تهران، به كسانی كه خواسته یا ناخواسته فرامین قرآن را در زندگی خود بكار بستهاند، هدیه میشود. آیات انتخاب شده مرتبط با شغل، حرفه و تخصص آن ها و یا ارتباطی به اخلاق نیكو آنها خواهد داشت. ما مصداق زندگی قرآنی را به صورت مستند معرفی میكنیم.
سی روز، سی مسجد
مبینی یادآوری كرد: محور معارفی برنامه با موضوع "سی روز، سی مسجد"، هر شب تیم برنامه ساز همراه با گزارشگران برنامه در لحظات افطار در مسجدهای مختلف تهران حضور خواهند داشت و فعالیت ها و اقدامات فرهنگی مساجد را به سمع و نظر مخاطبان میرسانند. بخش معارفی و تهذیب نفس برنامه با محوریت دعای افتتاح شكل میگیرد.كتاب عاشقانههای دعای افتتاح نوشته حجت الاسلام واحدی با خوانش ترجمه یاسر دعاگو و قرائت علی فانی تولید میشود كه راز و نیاز عاشقانه با خدای بزرگ است.
موسیقی و نواهای مناجاتی
«مینا نیكانیك»، تهیه كننده ویژه برنامه افطار شبكه رادیویی تهران با بیان بخش های مختلف برنامه اختیاریه میگوید: در بخشی از برنامه به آیینهایی همچون سحرخوانی، بازیهای رمضانی، موسیقی و نواهای مناجاتی، جشنهای ویژه رمضانی و مراسم وداع پرداخته میشود.
ترویج آموزه های قرآنی
تهیه كننده برنامه اختیاریه خاطر نشان كرد: از دیگر بخش های برنامه افطاری اختیاریه "پناهگاه" نام دارد، بخشی كه برای بعد از افطار طراحی شده كه با موضوع نماز در قالب بسته های كوتاه صوتی پخش میشود."بخوان باران"، تركیبی از سخنان بزرگان دینی و مذهبی، آیات عظام و مراجع تقلید و شهدا همراه با تصنیف، شعر، تواشیح، ادعیه و آیات مرتبط از قرآن كریم مرتبط با موضوع برنامه است.
آدم های خوب شهر
همچنین؛ در بخش "شهید محله ما" هر روز یكی از شهدای بزرگوار استان تهران با توجه به محله سكونت خود معرفی و ثواب برنامه به ایشان تقدیم میشود."قلب من كتابی ست گشوده"، بخش مستند برنامه است كه همراه با مرحوم استاد علیرضا فتحی پور به معرفی افرادی میپردازیم كه آیات قرآن را در زندگی خود تجلی داده اند و به نحوی آیات قرآن را زندگی میكنند.
در بخش "آدم های خوب شهر" در مشاغل مختلف در راستای معرفی جهادگران و خیران تهرانی، هر روز با یكی از این بزرگواران به صورت زنده گفتگو میكنیم و با فعالیتها و اقدامات نیكوكارانه آنها آشنا میشویم؛ مرزبانان، آتش نشانان و مدافعان امنیت از جمله این افراد هستند كه در هر شرایطی حافظ این مرز و بوم هستند.
نیكانیك ادامه میدهد: "احكام رمضان" توسط حجت الاسلام محمدی بازگو خواهد شد و "قند و پند" درباره شوخیهای علما كه همراه با درس و حكمت است.
آموزش مفاهیم قرآنی به كودكان در قالب قصه و نمایش
علاوه بر این؛ در آیتم"مسیح و مامان" با هدف ترویج آموزه های قرآنی با كودكان همراه می شویم. وقتی بچهها سه سالشان می شود، سوالهای فلسفی شان هم شروع می شود و زندگی یك مادر فیلسوف آغاز می شود. «هدی فلاح» بازیگر و نویسنده برنامه افطاری رادیو تهران درباره این بخش گفت: بنده دو آیتم را علاوه بر این كه نویسندگی آن را بر عهده دارم، اجرا هم میكنم.
آیتم "مسیح و مامان"، در واقع یك جور روزمرگی بین خودم و پسرم كه موضوع های آن مرتبط با موضوع برنامه است. من در این بخش تلاش می كنم؛ مفاهیم دینی كه از آیات قرآن برداشت میشود را در قالب نمایش و قصه به كودكان آموزش دهیم؛ مثلا علت كمك كردن به نیازمندان.
من به عنوان یك مادر معتقدم كه بسیاری از مطالب و نكات را به راحتی میتوان در قالب نمایش و قصه به كودكان آموزش دهیم كه تاثیرپذیری بیشتری دارد.
حدیث زندگی
وی افزود: بنده نویسندگی و اجرای آیتم "حدیث" را بر عهده دارم. حدیث داستان زندگی یك دختر 15 ساله است كه روال نمایش، اتفاقاتی كه در طول 30 روز ماه رمضان برای این دختر می افتد.
"حدیث" یك دختر معمولی... اما عاشق فیلمه كه نصف زندگیش را در رویاهاش زندگی میكند. داستان در فضای خیلی تخیلی رخ میدهد و قصه دختری كه با فوت مادرش با پدرش زندگی میكند و مانند خیلی از نوجوانهای اطرافش به عنوان یك نوجوان تحت تاثیر جامعه و فرهنگ وارداتی است؛ اما آنچه كه حدیث را پررنگ نشان میدهد؛ توجه خانواده به اوست، آنها سعی میكنند در كنار تاثیری كه این نوجوان از اطرافیان، فضای اجتماعی و فیلم ها و... میگیرد، اصول اصلی زندگی را به او آموزش دهند. بخشی از این آیتم، برشهایی از فیلم های ایرانی و خارجی كه تخیلات این دختر را شكل میدهد كه مرتبط با آیات قرآنی است.
روزه اولیها در اختیاریه
«محبوبه نجفعلی»، نویسنده و پژوهشگر برنامه میگوید: با توجه به اهمیت نگاه ویژه به روزه اولی ها، در برنامه اختیاریه بخشی در نظر گرفته شده با عنوان "روزه اولی ها". روز اولی ها قبل از افطار و نزدیك به زمان اذان در گفتگوی تلفنی ما شركت می كنند؛ از خاطراتشان و روزه داریهایشان تعریف میكنند و در نهایت با دعاهای خالصانهشان كه از عمق وجود پاك این بچه ها برمیآید، ما و شنوندهها را به لحظات اذان وصل میكنند. پیشبینی شده در پایان ماه رمضان از بین پیامكها و تماسهای روزه اولی ها به قید قرعه به ده نفر جوایز نقدی اهدا شود.
پایان برنامه هر روز متبرك با نام یك شهید
وی در پایان یادآوری كرد: در ویژه برنامه اختیاریه هر روز برنامه را با یاد یك شهید متبرك كرده و ثواب آن روز را به شهدا تقدیم میكنیم و برنامه را به پایان میرسانیم.