شهر آفتاب شنبه تا چهارشنبه از ساعت 06:30 به مدت 130 دقیقه

ثبت تصویر رنگی از برخورد دو كهكشان توسط تلسكوپ ایرانی+فایل صوتی

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران گفت: اولین تصاویر نجومی تلسكوپ 3.4 متری رصدخانه ملی ایران، از برخورد دو كهكشان در فاصله 320 میلیون سال نوری از زمین دریافت شد. این دستاورد نشان می‌دهد توانمندی‌هایی بالایی در صنعت كشور داریم.

1401/08/01
|
11:10
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران،حبیب خسروشاهی مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران در گفت و گو با شهر آفتاب رادیو تهران درخصوص تصویر ثبت شده از دو كهكشان توسط تلسكوپ ملی، گفت: اولین نورگیری و تصاویر نجومی تلسكوپ 3.4 متری رصدخانه ملی ایران، از برخورد دو كهكشان در فاصله 320 میلیون سال نوری از زمین دریافت شد.

وی افزود: این دستاورد حاصل سالها تلاش تیم مهندسی و علمی رصدخانه ملی ایران در پژوهشگاه دانش‌های بنیادی بوده است. امیدواریم با ثبت اولین نور گام بزرگی به سوی هدف نهایی این پروژه كه انجام تحقیقات نجوم و كیهان شناسی در مرز دانش است دست پیدا كنیم.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با اشاره به اینكه امسال سال جهانی علوم پایه است گفت: علوم پایه نیاز به تجهیزات پیشرفته دارد، این تلسكوپ به همت مهندسان و دانشمندان كشورمان و با استفاده از برخی قطعات خارجی ساخته شده است.

خسروشاهی در پاسخ به این پرسش كه مهمترین گام در توسعه كیهان شناسی و نجوم در كشورمان چیست؟ اظهار داشت: خواجه نصیرالدین طوسی بزرگترین گام در این حوزه را برداشته است.

وی در پاسخ به این پرسش كه حساس‌ترین و مهم ترین بخش اجرای این پروژه چه بود؟ گفت: ما از چند فناوری خاص در این پروژه استفاده كردیم كه در تلسكوپ‌های امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از اپتیك فعالی كه آینه‌ای به وزن 4 تن را به صورت غوطه‌ور نگهداری می‌كند و همچنین استفاده از سامانه لایه نشانی(تبدیل شیشه به آینه) كه فناوری پیچیده‌ای داشت و توسط همكاران ما در پژوهشگاه دانش‌های بنیادی به اجرا درآمد.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران در پاسخ به این پرسش كه در اجرای این پروژه از حمایت كدام سازمان‌ها و ارگان‌ها برخوردار بودید؟ اظهار داشت: این پروژه سال 1383 به تصویب هیات وزیران رسید ولی روند فعالیت‌ها كند بود تا اینكه سازمان برنامه و بودجه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی 6 سال گذشته به صورت جدی این پروژه را حمایت كردند. این تلسكوپ مبتدی است و باید به ابزار رصدی پیچیده و دقیقی مجهز شود و نیاز به حمایت دارد.

وی یادآور شد؛ بخش اعظم این پروژه توسط صنعت داخلی خودمان ساخته شده است گفت: دستاورد فعلی نشان می‌دهد توانمندی‌هایی بالایی در صنعت كشور داریم.
خسروشاهی در پاسخ به این پرسش كه چرا این طرح در سكوت خبری انجام شد؟ گفت: این شیوه در تمام دنیا مرسوم است. دادن اطلاعات اضافه درخصوص یك پروژه درست نیست. باید از به وجود آوردن حاشیه خبری برای یك پروژه علمی و فناوری پرهیز كنیم. هدف ما دستیابی به این دستاورد بزرگ بود نه تبلیغ درباره روند اجرای آن. امیدوارم این شیوه تجربه ای برای سایر پروژه ها باشد و وقتی به نتیجه نهایی رسید آن را ارائه بدهند.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
شهر آفتاب