مدیرعامل شركت دانشبنیان امیدفضا گفت: با ورود به حوزه پرتاب بینالمللی و استفاده از پرتابگر روسی برای پرتاب ماهوارههای «هدهد و كوثر» استاندارهای جهانی را وارد كارمان كردهایم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسین شهرابی فراهانی مدیرعامل شركت دانشبنیان امیدفضا در گفت و گو با «بام تهران» اظهار داشت: ماهوارههای ایرانی «كوثر و هدهد» با پرتابگر سایوز روسیه به فضا پرتاب شدند. این پرتاب نخستین تلاش بخش خصوصی فضایی كشور برای تولید و پرتاب ماهواره به فضا است.
وی یادآور شد: تا پیش از این تجریه ساخت ماهواره در كشور در انحصار بخشهای دولتی بود ولی برای رقابت با دنیا باید رویكردمان از بخش دولتی را به بخش خصوصی تغییر دهیم. به همین دلیل شركت امیدفضا سال 1398 با همراهی تعدادی از دانشجویان دانشگاه امیركبیر تأسیس شد و با چند شركت دانشبنیان خصوصی دیگر تشكیل كنسرسیوم دادیم؛ از چهار شركت دانشبنیان دو شركت تا انتهای كار و پرتاب ماهواره حضور داشتند.
شهرابی تصریح كرد: ایستگاههای بینالمللی زودتر از خودمان خبر دریافت سیگنال را اطلاع رسانی كردند.
موفق به دریافت اولین سیگنالهای ماهواره هدهد شدیم
مدیرعامل شركت امیدفضا در ادامه گفت و گو دررابطه با سیگنالهای دریافتی از این دو ماهواره گفت: این شركت موفق به دریافت اولین سیگنالهای ماهواره هدهد شده و چند مفهوم داشت؛ نخست این كه پرتاب كاملا موفق بوده و در درجه دوم عملكرد محفظه و جدایش ماهوارهبر كه ساخت بخش دانشبنیان خصوصی بوده، كاملا موفق عمل كرده است. محفظه ماهوارهها دارای فناوریها و نوآوریهای خاصی بود؛ همچنین آنتنهای ماهواره هدهد باز شده و عملكرد موفقی را از خود نشان داده است.
تلاش میكنیم با ایستگاههای خودمان كنترل ماهواره هدهد و كوثر را بدست بگیریم
وی افزود: از این پس باید به دست گیری ماهواره بپردازیم كه این بخش كار بسیار دشواری است؛ با ایستگاههای خودمان تلاش میكنیم ماهواره را بدست بگیریم و این اقدام فرایندهای مختلفی دارد.
شهرابی تصریح كرد: زنجیره فضایی از سه بخش اصلی ماهواره، پرتابگر و شبكه زمینی تشكیل میشود؛ به عنوان یك شركت خصوصی در زنجیره فضایی از یك پرتابگر بینالمللی استفاده كردیم.
با استفاده از پرتابگر سایوز روسیه ریسك كار را كاهش دادیم تا زودتر به هدفمان برسیم
وی در ادامه درباره دلیل استفاده از پرتابگر بین المللی اینگونه توضیح داد: هر یك از این بخشهای اصلی زنجیره فضایی یك ریسك در ماموریت نهایی ایجاد میكند؛ لذا ما به عنوان یك شركت خصوصی تلاش كردیم با استفاده از یك پرتابگر بین المللی ریسك كار را كاهش دهیم و زودتر به هدفمان برسیم؛ ضمن اینكه به دنبال انجام كار بین المللی بودیم زیرا میدانستیم با ورود به حوزه پرتاب بینالمللی استاندارهای جهانی را وارد كارمان كردهایم.
در بخش شبكههای زمینی پرتاب ماهواره از امكانات داخلی استفاده كردیم
مدیرعامل شركت امیدفضا تصریح كرد: در بخش شبكههای زمینی پرتاب ماهواره از امكانات داخلی استفاده كردیم زیرا شركتهای دولتی در این بخش امكانات خوبی دارند؛ البته در كنار آن از شركتهای بینالمللی هم استفاده میكنیم.
تمركزمان بر طراحی ماهواره بود
شهرابی افزود: در این زنجیره فضایی تمركز ما طراحی ساخت ماهواره بود؛ مغز متفكر خودمان هستیم و فقط از سخت افزارهای موجود استفاده میكنیم؛ زیرا در گام اول ایجاد این شبكههای سختافزاری برای بخش خصوصی امكانپذیر و به صرفه نیست.
تجربه پرتابهای داخلی كم بود؛ باید ریسك كاررا كاهش میدادیم
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا به استفاده از پرتابگرهای داخلی فكر كردید؟ تصریح كرد: همزمان به استفاده از پرتابگرهای داخلی و بین المللی فكر میكردیم؛ زیرا نمیدانستیم امكان قرارداد بینالمللی فراهم میشود یا خیر؟ تجربه استفاده از پرتابگرهای داخلی را داشتیم ولی تجربه پرتابهای داخلی كم بود ضمن اینكه میخواستیم ماهواره كوثر در زاویه خاصی پرتاب شود كه پرتابگرهای داخلی این امكان را نداشتند.
تعاملات بین المللی در حوزه فضایی آغار شد
مدیرعامل شركت امیدفضا تصریح كرد: استفاده یك شركت سازنده ماهواره از پرتابگر بینامللی آغاز خوبی برای اقدامهای دیگر در این حوزه است. اگر در ساخت ماهواره پیشرفت كردیم به این مفهوم نیست كه لزوما از پرتابگر داخلی استفاده كنیم. با این اقدام شركت امیدفضا تعاملات بینالمللی ایران با كشورهای دیگر در حوزه فضایی باز شده است.
نباید كاری كنیم دیگران از ورود به صنعت فضا بترسند
شهرابی در ادامه گفت و گو با رادیو تهران افزود: واقعیت این است كه پرتاب ماهواره به مدار كار پیچیدهای است ولی قصد من پیچیده كردن این كار نیست زیرا نباید كاری كنیم دیگران از ورود به صنعت فضایی بترسند. در زمان پرتاب ماهوره بومی امید در سال 1387 مدیران وقت بر عدم موفقیت در پرتاب ماهوراه تاكید داشتند ولی ما در این حوزه موفق شدیم. كار نه پیچیده و نه ساده است.
مدیرعامل شركت امیدفضا تاكید كرد: میانگین سنی كسانی كه در شركت امیدفضا كار میكنند 26 سال است و بسیاری از آنها تجربه اول شغلیشان حضور در صنعت ماهواره است و پس از فارغالتحصیلی وارد شركت فضایی شدند.
جوانها بدانند این كار در حالی كه پیچیده است با عزم و اراده میتواند كار ساده ای شود و در این مسیر استمرار داشته باشد.
شایان ذكر است: ماهوارههای كوثر و هدهد، بامداد سهشنبه 15آبان1403 به مدار 500 كیلومتری زمین پرتاب شدند و اولین سیگنالهای خود را ارسال كردند كه وضعیت سلامت ماهوارهها را نشان میدهد. ابتدا سیگنالهای ماهواره هدهد و پس از آن سیگنالهای كوثر به زمین مخابره شد. این ماهوارهها توسط ماهوارهبر سایوز از پایگاه وستوچنی پرتاب شده بودند كه با موفقیت در مدار قرار گرفتند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.