گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

گفتگوی گفتاورد با یك تهران پژوه در آستانه نوروز 1401 گردشگردی آرامستان‌های تهران باید گسترش یابد

یك تهران شناس و پژوهشگر بر سرمایه گذاری و فرهنگسازی برای توسعه گردشگری آرامستان ها در تهران تاكید كرد.

1400/12/26
|
07:51
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نصرالله حدادی پژوهشگر و تهراشناس با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران بر ضرورت دانستن تاریخ شهر تاكید كرد و گفت: رویكرد شهروندانی كه آشنا به تاریخ شهر محل سكونتشان هستند با آنهایی كه آشنایی ندارند كاملا متفاوت و كیفیت زندگی آنها نیز متفاوت است. زمانی كه شهروندی بداند به شهری علاقه مند است و در صورت علاقه مندی در صدد حفاظت بر می‌آید.
حدادی افزود: شهر از دو بخش كالبد و روح تشكیل شده است، كه متصل به فرهنگ است و در بستر زمان شكل گرفته است.

او در ادامه با اشاره به معماری ویژه تهران گفت: شهرهایی مانند شیراز و اصفهان دارای مكاتب خاص خود هستند و بناهای آنها ریشه تاریخی دارند همچنین دارای هویت و چرایی هستند.

این تهرانشناس درخت چنار و سرو را از شاخصه های طبیعی تهران دانست و گفت: با این حال در سالهای اخیر درختانی كاشته شده كه برای تهران دردسر درست كرده است. همانطور كه سعدی در غزلی می فرماید: گر گویمت كه سروی سرو این چنین نباشد و... هر درخت دارای شاخصه هایی است.

حدادی با بیان اینكه پیش از این تهران را چنارستان می‌نامیدند، گفت: شاخه ها و برگ های سرو به شلكل پنجه دست است؛ به شكل نمادین شكرگزاری است. تهرانی ها برای كاشت سرو چنار ها در شهر برنامه ریزی‌های خاصی داشتند به طوری كه سروها را در جبهه شرقی می‌كاشتند چون آن را درخت فصل پاییز می‌دانستند و در پاییز كه برگ‌ریزان است سروها همچنان برگ دارد. همچنین درباره سروها ریزش برگ ها اجازه استفاده از نور افتاب در زمستان را به ساكنان منازل می داد.

او با بیان اینكه در گذشته تنش آبی امروز تهران وجود نداشت، افزود: دو هنر معماری ایرانی ؛ «بادگیر» و «قنات» است كه متاسفانه ارزش انها را نمی‌دانیم. قنات تنها وسیله‌ای است كه برخلاف سد و آب‌بند و … هیچ آسیبی به طبیعت نمی‌زند و در عین حال به حفظ آب كمك می‌كند.

او در بخش دیگری از سخنانش به نقش ١٣٣٢ صدراعظم میرزا تقی خان فراهانی ، صدراعظم ناصر الدین شاه مشهور به امیركبیر در ساخت برخی از مراكز فرهنگی در تهران اشاره كرد و گفت: برای مطالعه درباره «از خدمت تا خیانت» خوب است كه شهروندان وگردشگران نوروزی به منزل میرزا آقاخان نوری در كوچه امام جمعه خویی بروند و از ریزه كاری‌های جالب معماری این منزل مطلع شوند.

این تهرانشناس خیابان لاله زار را یكی از دیدنی ترین خیابانهای تهران معرفی كرد و گفت: امیدورایم به زودی این خیابان هم در كنار دیگر پیاده راه ها در تهران پیاده راه شود و این ظرفیت از حالت بالقوه بالفعل شود. همانطور كه راسته خیابان های سی تیر ، باب همایون، ١٥ خرداد تغییر كرد.

او بر ضرورت احیاء بافت های تاریخی در این خیابان تاكید و خاطرنشان كرد: خانه بوشهری ها، مشیرالدوله و اتحادیه از دیگر منازل تاریخی در این خیابان هستند.

او همچنین به بازدیدكنندگان نوروزی پیشنهاد دیدار از موزه مشروطه در زیرزمین ساختمان تاریخی مجلس را داد. گذر مستوفی و پاچنار، كتابخانه حاج حسن ملك، خانه استاد صبا، مساجد تاریخی تهران، موزه آب و یخچال قدیمی تهران، برج آب را از دیگر دیدنی‌های جذاب برای گردش در نوروز است كه این تهران شناس به گردشگران نوروزی پیشنهاد كرد.

او همچنین آرامستان های تاریخی تهران را یكی دیگر از جاذبه های دینی تهران دانست و گفت: در نیویورك و پاریس از آرامستان‌گردی درآمدزایی زیادی وجود دارد ولی چیزی به نام گردشگری آرامستان در تهران وجود ندارد.

برنامه گفتاورد به سردبیری و مجری كارشناسی امیر دبیری مهر روزهای زوج از رادیو تهران از ساعت 12 و 30 دقیقه تا 13 به مدت نیم ساعت پخش می‌شود. این برنامه در آستانه نوروز به معرفی جاذبه های گردشگری و تاریخی تهران در گفتگو با پژوهشگران و تهران شناسان می‌پردازد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد