گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

ساخت استكان‌های كمر باریك‌ ناصرالدین شاهی، واكنشی انگلیسی در برابر اصلاحات امیركبیر

یك تهران شناس گفت: امیركبیر معتقد بود كه بلور باید در ایران ساخته شود اما انگلیسی‌ها تصویر ناصرالدین شاه را بر روی استكان‌های كمرباریك كشیدند تا كسی جرأت شكستن آنها را نداشته باشد. اینگونه بود كه كارخانه بلور تعطیل شد.

1401/01/07
|
12:31
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نصرالله حدادی تهران شناس و پژوهشگر با حضور در برنامه گفتاورد ملی شدن صنعت نفت در ایران یك گام بلند در جهت استقلال ملت دانست و گفت: در آن زمان جمال عبدالناصر به مصدق گفت كه اگر ما هم مثل شما بر دارایی‌هایمان مسلط می‌شدیم وضعیت بهتری داشتیم؛ علت مخالفت دولت‌های بزرگ با این پدیده نیز همین مساله بود.
او درالفنون را سرآغاز مدارس نوین در ایران معرفی كرد و گفت: این مدرسه كه در نزدیكی یكی از قدیمی‌ترین میادین تهران است در سال در سال ١٣٠٢ هجری شمسی ساخته شد در حالی كه در ١٢٢٨سال امیركبیر این بنا را پی‌ریزی كرد. این میدان ابتدا توپخانه، سپه و امروز به نام امام خمینی(ره) شهرت دارد.

او سیاست امیركبیر برای راه‌اندازی مجموعه ای از كارخانه‌ها در تهران با عنوان دارالصنایع را ستودنی دانست و گفت: این كار برای قطع وابستگی تهران از كشورهای دیگر بود كه متاسفانه دولت امیر مستعجل بود و عوامل داخلی و خارجی اجازه محقق شدن این سیاست‌ها را ندادند.

به گفته او دارالفنون به شكل امروزی، ده روز قبل از مرگ امیر افتتاح شد در حالی كه امیركبیر٤٠ روز قبل از مرگ از صدرات تسط ناصرالدین شاه قاجار عزل می‌شود.

او افزود: دارالفنون در سال ١٣٠٢ توسط نیكولاس ماركوف گرجستانی الاصل كه از روسیه فرار كرده بود و ساكن ایران شده بود بازسازی می‌شود. او در قبرستان دولاب خاك شده است.

حدادی درباره تاریخچه استكان‌های كمرباریك با تصویر ناصرالدین شاه گفت: امیركبیر معتقد بود كه بلور باید در ایران ساخته شود. او تصمیم داشت دستور بدهد سرقلیان‌های یك ریالی در برابر سر قلیان‌های ١٢ تومانی انگلیسی و بلورهای روسی ساخته شود از همین رو در اقدامی نمادین، مستوفی الممالك این اقلام انگلیسی را شكست و مشابه قمی آن را خرید.

او افزود: اما انگلیسی‌ها تصویر ناصرالدین شاه را بر روی استكان‌های كمرباریك كشیدند و سرقلیان‌های مجانی را هم وارد كشور كردند تا كسی جرأت شكستن اینها را نداشته باشد در نتیجه كارخانه بلور جمع شد.

او با ارج گذاری بر سیاست‌های استقلال‌طلبانه امیركبیر گفت: در آن زمان پارچه‌های شلوارها و لباس‌های محلی اقوام لُر توسط تاجری به نام حاج علی اكبر از انگلیس به ایران می‌آمد كه نام شركت دبیت بود و هنوز این نوع شلوار در میان اقوام لر و بختیاری به همین اسم خوانده می‌شود.

در ادامه مسیر استقلال‌طلبی امیركبیر ، كارخانه بافندگی را در كرمان بنا كرد كه شال كرمانی را بیرون می‌داد كه در برابر شال كشمیر آن زمان كه انگلیسی‌ها وارد می‌كردند كیفیت بسیار بالاتری داشت.

او آقاخان نوری صدراعظم ناصرالدین شاه بعد از امیركبیر را یك انگلوفیل دانست و گفت: منزل او در محله بهارستان ( نظام الملك) در حال حاضر منزل تاریخی برای بازدید است. پس از كشتن امیركبیر، همسر امیر را به زور به عقد پسر آقاخان نوری در می‌آورند و هفت سال در ظاهر در عقد نظام‌الملك است ولی به شوهر اول( امیركبیر) وفادار می‌ماند.

به گفته حدادی این خانه بسیار دیدنی است. ساختمان اصلی این عمارت برقرار است و دارای تالار آیینه بسیار زیبایی است.

او افزود: تصاویری بر این آینه هست كه در جامعه در میان عامه مقبول نیست و جزو صور قبیحه محسوب می شود.

علت این امر هم این است كه میرزا آقاخان قصد داشت حواس میهمانان را پرت كند و بتواند نیت خود را به میهمانان القا كند و سند و امضا بگیرد . این عمارت در كوچه امام جمعه خویی قرار دارد.

برنامه گفتاورد به تهیه كنندگی ساناز باقری، سردبیری و اجرای كارشناسی امیر دبیری مهر در آستانه نوروز به معرفی جاذبه های گردشگری و تاریخی تهران در گفتگو با پژوهشگران و تهران شناسان می‌پردازد.

دسترسی سریع
گفتاورد