سادگی، ویژگی ماه رمضان است و زینت معنوی و توصیه اجتماعی این ماه همین سادگی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حجت الاسلام سیدمحمد مهدی فقیهی استاد حوزه و دانشگاه با حضور در برنامه گفتاور رادیو تهران درباره درباره نقش ماه رمضان در تصحیح ساختار اجتماعی گفت: به طور كلی اندیشمندان، انسان را موجودی اجتماعی بالذات میدانند به طوری كه انسان در بستر اجتماع خود را كشف میكند و به خداشناسی میرسد.
فقیهی با بیان اینكه انسان به طور كلی سه رابطه با خود، خدا و اجتماع دارد، افزود: ماه مبارك فرصتی است كه انسان در این مهمانی خود را پالایش كند.
او با انتقاد از رویكرد برخی افراد در ماه رمضان درباره منزوی كردن خود در این ماه تصریح كرد: رهبانیت یا گوشه گیری و انزوا از دید شریعت اسلام مردود است. بنابراین افرادی كه تصور میكنند نباید در ماه رمضان با افراد در اجتماع مواجه شوند تصور اشتباهی دارند آنها باید ارتباطات اجتماعی خود را حفظ كنند در عین حال كنترل خشم را در این ماه تمرین كنند.
او افزود: قرآن ناظر به تربیت انسان در اجتماع است و در ساحت ماه رمضان خانواده به عنوان كوچكترین ركن جامعه باید شاهد تغییرات و اصلاح رفتار در بین افراد خانواه باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه، ماه رمضان را اجتماعیترین ماه سال توصیف كرد و گفت: این سوال برای برخی پیش میآید كه چرا خداوند در ماهی كه مهمانی اش نامیده میشود بندگانش را از خوردن و آشامیدن منع می كند؟! در پاسخ به این افراد باید گفت كه همانطور كه كودك در رحم مادر از گردش خون مادرش تغذیه میكند این ماه هم چنین فرصتی است كه افراد را از طعام عادی محروم میكند ولی قصد دادن طعام پاكیزه كه جنس دیگری دارد به انسان ببخشد.
او اضافه كرد: ماه رمضان فرصت تمرین است؛ مثل اردویی برای پیش درآمد آمادگی برای مسابقات المپیك ورزشی است. این مسابقات در شبهای قدر فرا میرسد.
فقیهی خاطرنشان كرد: رمضان ماه دعاست. اگر در این ماه غفلت كنیم از تزكیه در شب آزمون(شب قدر) و از معنویت آن نمیتوانیم درست بهره برداری كنیم .
این استاد دانشگاه با بیان اینكه در ماه رمضان پیامبر تنها دقایقی استراحت میكرد و همانند دیگر ماههای سال خواب شبانه نداشت اضافه كرد: این ماه فرصتی برای احاد جامعه است كه تمرین عبودیت و بندگی برای شناخت حق تعالی كنند و از سویی برای پیوند زدن عاطفی و تزكیه خودشان در گفتمان جمعی از ظرفیتهای این ماه استفاده كنند.
او با بیان اینكه دوری خود به خودی انسان از معصیت از ویژگی های خاص ماه رمضان است، تصریح كرد: پیامبر در این ماه برای افرادی كه به كارگرانشان سهل گرفتند دعا كرده است. بنابراین بهتر است در این ماه مردم به هم رحم كنند تا خدا نیز به ما سهل بگیرد. در این روزها كه شرایط برای مستاجرین سخت است موجرین بخشی از اجاره را به مستاجر ببخشند و متقابل مستاجر هم خود را صاحب مال تصور كرده و مراقبت از خانه كند.
او در بخش دیگری از سخنان خود درباره مناسك اجتماعی در ماه مبارك رمضان گفت: اگر در ماه رمضان خداوند طعامی را نهی میكند، در عوض به ما روشنایی قلب می دهد به طوری كه افراد در این ماه رقیق القلب میشوند .
او همچنین از خودنمایی و ریا در ماه مبارك انتقاد كرد و گفت: باید از سفره های آنچنانی و رنگی آلوده به ریا و خودنمایی حذر شود. این سفره ها بیشتر بین متمولین و با تفاخر پهن میشود و مستضعفین در آن جایی ندارند درحالی كه سادگی، ویژگی ماه رمضان است و زینت معنوی و توصیه اجتماعی این ماه همین، سادگی است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.