سرپرست اداره كل سازمان هواشناسی شهر تهران با اعلام این خبر گفت: برای خرید سنسورهای یك ایستگاه سینوپتیك حدود 600 تا 700 میلیون و برای خرید یك سنسور باران سنج خودكار حدود 200 میلیون تومان اعتبار نیاز است.
بارش مهرماه استان تهران 90 درصد نسبت به بلندمدت كاهش داشته است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مازیار غلامی سرپرست اداره كل سازمان هواشناسی شهر تهران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت 17 مهر درباره وضعیت آخرین بارشها و تغییرات دمایی استان تهران گفت: متاسفانه از ابتدای مهرماه تا كنون كه شروع سال زراعی جدید است بارش قابل ملاحظه ای نداشته ایم. طی این روزها فقط 0.2 میلیمتر بارش داشته ایم كه در مقایسه با مدت مشابه خود در بلند مدت 90 درصد كاهش یافته است و از نظر تغییرات دمایی هم به طور متوسط 2 درجه افزایش دما داشته ایم.
در خشكیها، نوسانات بارش و دما موجب تغییر اقلیم میشود
وی با اشاره به اینكه تغییرات اقلیمی یكی از موارد مهم در حوزه آب و هوا است گفت: تغییرات اقلیمی یك سری تغییراتی است كه در الگوی بلند مدت كمیت های هواشناسی به ویژه دما و بارش در نواحی خشكی اتفاق میافتد. تغییر اقلیم در نواحی دریایی هم وجود دارد چون جو و دریا دو اكوسیستمی هستند كه با هم جفت شده و مدام در حال تاثیر بر یكدیگرند. افزایش دمای سطح آب دریا و اقیانوس ها میتواند منجر به سفیدشدن مرجانها شود و اما در خشكی، نوسانات بارش و دما موجب تغییر اقلیم و تغییر الگو میشود و به عنوان مثال شاهد بارشهای كوتاه مدت و سیل آسا خواهیم بود.
دمای سال گذشته زراعی نسبت به بلند مدت در تهران یك درجه افزایش داشته است
غلامی افزود: افزایش دمای ناگهانی، شدید و ماندگار از دیگر مواردی است كه موجب تغییرات اقلیمی شده است. سال زراعی از اول مهر تا پایان شهریور سال بعد است. دمای سال گذشته زراعی نسبت به بلند مدت در تهران یك درجه افزایش داشته است.
تغییر اقلیم فقط مختص كشور ما نیست
وی در پاسخ به اینكه ما همچنان باید منتظر باران های سیل آسا و خسارت های ناشی از آن باشیم یا اینكه راه چاره ای برای آن وجود دارد؟ گفت: تغییر اقلیم فقط مختص كشور ما نیست بلكه این نوسانات در تمامی كشورها و قاره های دیگر هم وجود دارد. چندی پیش كشور پاكستان شاهد سیلی بی سابقه بود یا اینكه استان تهران در سال زراعی گذشته همزمان با اینكه با سیل مواجهه داشته اما دچار خشكسالی هم بوده است. فیروزكوه كه با سیلاب شدید در ماه های اخیر روبرو شد ؛ شاهد 141 میلی متر كاهش بارش بوده است.
توصیه سازمان جهانی هواشناسی به كشورها، سازگاری با شرایط اقلیمی است
سرپرست اداره كل سازمان هواشناسی شهر تهران متذكر شد: آنچه سازمان جهانی هواشناسی به همه كشورها توصیه می كند بحث "سازگاری" است. ما باید متناسب با شرایط اقلیمی برنامه هایمان را اجرا كنیم. تغییر در الگوی كشت و كشاورزی و حفظ و نگهداشت منابع آبی و آبخیزداری دو مورد از تمامی این موارد است.
هواشناسی، تغییرات سه ماه پیش رو را در اختیار استانداری گذاشته است
وی درباره زیرساخت های هواشناسی برای هدایت و راهبرد تغییر الگوها بر اساس تغییرات اقلیمی گفت: در جلسهای كه با استاندار تهران داشتیم تمامی تغییرات سه ماه پیش رو را در اختیار ایشان و مسئولان مربوطه با حوزه آب گذاشتیم.
شبكههای ایستگاهی هواشناسی، نیازمند پوشش بهتر برای پایش بهتر هستند
سرپرست اداره كل سازمان هواشناسی شهر تهران در توضیح انواع پیشگوییهای هواشناسی گفت: در هواشناسی چهار دسته پیشگویی خیلی كوتاه مدت (كه مربوط به چندساعت آینده است)؛ كوتاه مدت(3 تا 5 روز آینده)، میان مدت(10 تا 15 روز آینده) و بلند مدت یا فصلی ( یك ماه تا 3 ماه) وجود دارد. در پیش بینی های فصلی فقط در مورد دما و بارش صحبت میشود. سیلاب در پیش بینی كوتاه مدتِ 3 تا 5 روزه می گنجد و مدیریت خشكسالی مربوط به پیش بینی های بلند مدت است. كشور ما همچنان در حال توسعه است و سازمان و ادارات كل هواشناسی هم برنامه های توسعه ای دارند. شبكههای ایستگاهی هواشناسی، نیازمند پوشش بهتر برای پایش بهتر هستند
ایستگاه های هواشناسی سینوپتیك تمامی كمیتهای هواشناسی را اندازه گیری میكنند
وی با بیان اینكه انواع مختلفی از ایستگاه ها در هواشناسی وجود دارد گفت: این ایستگاه ها متناسب با هدف و نیاز تعریف شده است. ایستگاه های هواشناسی سینوپتیك تمامی كمیت های هواشناسی را اعم از فشار هوا؛ انواع دما، انواع ابرها و ارتفاع آنها ، دید افقی و رطوبت و بارندگی و سرعت باد، بارندگی ساعت به ساعت ثبت می كنند.
برای تامین سنسورهای یك ایستگاه سینوپتیك حدود 600 تا 700 میلیون تومان اعتبار لازم است
وی افزود: ایستگاه های هواشناسی سینوپتیك ، كاملترین نوع ایستگاه های هواشناسی هستند. در سطح استان تهران 12 ایستگاه سینوپتیك وجود دارد كه 5 ایستگاه آن بین المللی است و اطلاعات آن در اختیار سازمان جهانی هواشناسی قرار می گیرد. برای تامین سنسورهای یك ایستگاه سینوپتیك حدود 600 تا 700 میلیون تومان اعتبار لازم است.
ایستگاههای باران سنجی، حداقل 50 سال باید در جای خود ثابت بمانند
غلامی با بیان اینكه ایستگاههای باران سنجی گروهی دیگر از ایستگاه های هواشناسی هستند گفت: این ایستگاهها فقط میزان بارش باران را اندازه گیری میكنند. در استان تهران 15 ایستگاه باران سنجی وجود دارد و ما نیازمند افزایش این ایستگاه ها هستیم. ایستگاههای باران سنجی در بخشهای زیادی از استان از جمله ارتفاعات، پوشش خوبی ندارند. چون اكثر تجهیزات ما وارداتی و هزینه بر است و در تامین آنها محدودیت داریم. فارغ از زمین و زیرساخت، خرید یك سنسور باران سنج خودكار حدود 200 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد. ایستگاه های هواشناسی پس از نصب نباید جابجا شوند و حداقل 50 سال باید در جای خود ثابت بمانند تا موجب اغتشاش آماری نشوند. این سنسورها به طور دوره ای تعمیر و نگهداری میشوند و در صورت نیاز، نرم افزار و سخت افزار آنها ارتقاء مییابد.
منطقه امامزاده داود(ع) تحت پوشش شبكه های ایستگاهی هواشناسی نیست
وی با تاكید بر اینكه در صورتیكه در منطقه ای ایستگاه هواشناسی وجود نداشته باشد ما هم از آن منطقه اطلاعی نداریم گفت: منطقه امامزاده داود(ع) تحت پوشش شبكه های ایستگاهی هواشناسی نیست و عملا ما نگرشی از این منطقه نداریم. پیش بین های هواشناسی اطلاعات دقیق اقلیمی از این مناطق ندارند و فقط با روش های كمكی دیگر و نقشه ها تجزیه تحلیلی ارائه می شود اما اگر اطلاعات درست و دقیقی داشته باشیم با دقت بالاتری می توان عمل كرد.
سال گذشته 8 ایستگاه باران سنجی و 2 ایستگاه اقلیمی به شبكههای ایستگاهی استان تهران افزوده شده است
وی درباره ردیف های بودجه اداه كل هواشناسی گفت: بودجه ما استانی است و از طرف سازمان بودجه برنامهریزی و تامین می شود. طی سال گذشته 8 ایستگاه باران سنجی و 2 ایستگاه اقلیمی پردیس و میگون به شبكه های ایستگاهی استان تهران افزوده شده است اما همچنان با حالت ایده آل فاصله داریم. اعتبارات ما اجازه نمی دهد پوشش شبكه استانی با سرعت انجام شود.
بارورسازی ابرها و مه زدایی از روشهای تعدیل آب و هوا هستند
وی در خصوص بارورسازی ابرها به عنوان یك موضوع در زیرمجموعه هواشناسی اظهار داشت: با تعدیل آب و هوا كه یك روش آن باروری ابرها است می توان اثر بسیاری از مخاطرات را كاهش داد. "مه زدایی" یكی از این روشها است كه میتواند به ویژه در ایمنی پرواز فرودگاه ها كمك شایانی كند. تمامی پروازهای هواپیماها با اطلاعات هواشناسی صورت می گیرد. این اطلاعات مربوط به تمامی مسیر پروازی و فرودگاه مبدا و مقصد است. كمیت های هواشناسی در كوتاه مدت دچار تغییر می شوند و خلبان باید بتواند با استفاده از اطلاعات هواشناسی تصمیمات جدیدی اتخاذ نماید.
بازدهی فرآیند بارورسازی ابرها حداكثر 10 درصد است
غلامی افزود: دنیا بر روی بارورسازی ابرها كار می كند و استفاده از این روش نیازمند تكنولوژی است.فعال سازی یك سیستم بارشی بر حسب اینكه در فصل سرد یا گرم باشد با توجه به تیپ ابرها(گرم و سرد) و بارش، حداكثر 10 درصد خواهد بود. بارورسازی ابرها باید به گونهای انجام شود كه محتوای بارش از بین نرود. مقیاس این فرآیند از نظر زمانی 3 تا 6 ساعت و از نظر وسعت مكانی حداكثر 100 كیلومتر است.
پایداری جو در فصول سرد، موجب افزایش آلایندگی در شهر تهران و شهرستانهای جنوبی استان تهران میشود
وی در خصوص وارونگی هوا و اینكه آیا راهكاری برای جلوگیری یا كاهش آن وجود دارد؟ گفت: به طور معمول با افزایش ارتفاع، كاهش دما رخ می دهد اما در زمانیكه با جو پایدار مواجه هستیم با افزایش ارتفاع در حد 100 تا 200 متر شاهد افزایش دما خواهیم بود چون آسمان صاف است وگرمای زمین وارد جو شده و سطح زمین از لایههای بالاتر سردتر می شود. این پدیده وارونگی است. پایداری هوا میتواند چندلایه و ماندگار باشد. وارونگی هوا ناشی از پایداری جو به ویژه در 6 ماهه دوم سال و باز هم ویژه تر مربوط به 15 آبان تا 15 بهمن این پایداری جو و وارونگی در شهرهای بزرگ و صنعتی بیشتر است. پایداری جو در این ایام، موجب افزایش آلایندگی در شهر تهران و شهرستانهای جنوبی استان تهران مثل ری و ورامین و پاكدشت و پیشوا خواهد شد.
هموطنان، هشدارهای هواشناسی را جدّی بگبرند
سرپرست اداره كل سازمان هواشناسی شهر تهران با تاكید بر اینكه منابع آلوده كننده ای در شهرها وجود دارند كه نیازمند كنترل هستند گفت: كنترل منبع آلاینده ها در حوزه هواشناسی نمیگنجد. وظیفه هواشناسی، پیشبینی و اطلاع رسانی پایداری جو است . یكی از فعالیت های ما جدا از بولتن هایی كه به صورت روزانه صادر می شود، هشدارهای هواشناسی است .از هموطنان میخواهم هشدارهای هواشناسی را جدی بگیرند عدم توجه به هشدارها و توصیههای هواشناسی موجب خسارت خواهد شد. توصیه میشود در زمان آلودگی هوا از حضور در فضای باز خودداری شود ضمن اینكه كمیته اضطرار الودگی هوا هم به طور منظم برگزار شده و برنامهریزیهای اختصاصی دارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.