دكتر محرز با تاكید بر اینكه غربالگری كل جامعه امكانپذیر نیست و هیچ جای دنیا هم پیشنهاد نمیشود گفت: در حال حاضر فقط غربالگری مادران باردار در كشورمان وجود دارد كه وزارت بهداشت با این اقدام، میزان ابتلای نوزاد از مادر را به صفر رسانده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران ؛ كتر مینو محرز متخصص بیماریهای عفونی در گفتگو با امیر دبیری مهر سردبیر برنامه گفتاورد رادیو تهران در مقدمه برای شناخت وضعیت ایران در مواجهه و ابتلا به بیماری ایدز اظهار داشت:40 سال پیش ابتدا ایدز در آمریكا تشخیص داده شد. سازمان بهداشت جهانی كیتهای تشخیص این بیماری را در اختیار سایر كشورها قرار داد و دیده شد كه تمام دنیا گرفتار این بیماری شده است. آن زمان در كشور ما به دلیل واردات فاكتور 8 از فرانسه و دیگر كشورهای اروپایی مشاهده شد، بیشتر افراد مبتلا كسانی بودند كه فرآوردههای خونی دریافت میكردند .
دكتر محرز افزود: بیعلامت بودن بیماری در افراد از خصایص این بیماری است و تا زمانی كه فرد تست ندهد نمیتواند متوجه شود كه به این بیماری مبتلا شده و در این مدت میتواند دیگران را مبتلا كند گاهی اوایل ورود ویروس در بدن چیزی شبیه سرماخوردگی و آنفولانزا دیده میشود .
او تصریح كرد: در همان سالهای اولیه كه هیچ درمانی برای بیماری نبود؛ مبتلایان تدریجاً به مرحله پیشرفته ی بیماری رسیده و از بین می رفتند. بعد از گذشت سالها با پیدایش یك دارو و بعد، 2 دارو همه فكر میكردند كه درمان قطعی است اما اینطور نبود . در سال 1996 به بعد درمان مبتلایان با 3 دارو شروع شد و در حال حاضر با این 3دارو بیماری HIV دیگر كشنده نیست و اگر بیماری فرد، زودتر تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرد می تواند عمر طبیعی داشته باشد.
متخصص بیماری های عفونی كشورمان خاطرنشان كرد: هنوز در جامعه ما این بیماری به عنوان برچسب محسوب میشود و افراد ترس از گفتن این بیماری دارند . امروزه بالای 200 مركز مشاوره رفتاری در كشور ما وجود دارد كه مشاوره پزشكی رایگان ارائه میدهند و اگر كسی مبتلا باشد دارو هم به صورت رایگان در اختیار وی قرار میگیرد .
دكتر محرز در پاسخ به این پرسش كه آیا در كشور ما غربالگری ایدز وجود دارد یا خیر ؟گفت :خیر، غربالگری كل جامعه امكانپذیر نیست و هیچ جای دنیا هم پیشنهاد نمیشود . در حال حاضر فقط غربالگری مادران باردار وجود دارد كه وزارت بهداشت با این اقدام میزان ابتلای نوزاد از مادر را به صفر رسانده است .
وی در ادامه تاكید كرد: زندگی و معاشرت با فردی كه HIV مثبت دارد به غیر از تماس جنسی نام مطمئن به هیچ وجه باعث انتقال نمیشود .
دكتر محرز با اظهار تاسف گفت: متاسفانه در آموزش و پرورش آن گونه كه باید به مسئله چگونگی استفاده جوانان از غریزه خود و درباره روابط جنسی مطمئن و نامطمئن پرداخته نشده و اطلاعرسانی كشورمان در مقایسه با كشورهای پیشرفته كم است .
او گفت: ما در حال حاضر بالغ بر 40 هزار مبتلا داریم كه 23 هزار نفر از آنها شناخته شده و كسانی هستند كه مراجعه كرده اند و تحت درمان اند .
دكتر محرز درباره راه های انتقال ویروس گفت: تنها سه راه انتقال بیماری ایدز است 1_ تماس جنسی نامطمئن 2_ انتقال از مادر آلوده به نوزاد اگر به موقع تشخیص داده نشده و تحت درمان قرار نگیرد 3_ اعتیاد تزریقی با استفاده از سرنگ مشترك.كه امروزه بحث ابتلا از راه تزریق مشترك بسیار كم شده است.
او افزود: خوشبختانه باید این نوید را بدهیم كه در كشورهای آمریكا و هلند بر روی دارویی كار میكنند كه به نتایج خوبی دست یافتند و به زودی داروی درمان قطعی ایدز خواهد آمد .
محرز در پاسخ به اینكه انتظار شما از رسانه در زمینه اطلاع رسانی چیست؟ گفت: انتظارم از رسانه این است كه بیشتر به مردم آگاهی بدهد تا افراد راحت تر بتوانند از بیماری خود صحبت كنند .
در ادامه این گفتگو دكتر محرز یادآور شد: پیشگیری از بیماری ایدز تنها با اطلاع رسانی محقق میشود .
او از رسانه ملی خواست كه روشنتر و شفافتر راجع به مسائل جنسی و حتی این بیماری گفتگو كند كه پس از این شاهد ابتلای جوانان به این بیماری نباشیم و از افرادی كه رفتار پرخطر دارند، خواست بدون هیچ گونه ترس تست داده تا در صورت ابتلاء، هرچه سریعتر تحت درمان قرار گیرند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.