موسس پروژه عصب جُرمشناسی در ایران گفت: در سال 92 مجلس شورای اسلامی تصویب كرد تا در محاكم قضایی از نتایج آزمایشگاه عصبجُرمشناسی استفاده شود اما به دلایلی هنوز این پروژه به ثمر نرسیده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ محمدرضا بیگدلی دكتری نوروفیزیولوژی و استاد دانشگاه درباره روش عصبجُرمشناسی به برنامه گفتاورد گفت: این روش در كشورهای مختلف در تاریخ های متفاوت تاسیس شده است. فرانسه، اولین كشوری بود كه در سال 1958 میلادی آزمایشگاه عصبجُرمشناسی را پایهگذاری و پس از آن كشورهای انگلستان و آمریكا و به تدریج تمام كشورها آزمایشگاه عصبجُرمشناسی را در حوزه قوه قضاییه خود تاسیس كردند.
موسس پروژه عصب جُرمشناسی در ایران با اشاره به اینكه در سال 92 مجلس شورای اسلامی تصویب كرد تا در محاكم قضایی از نتایج آزمایشگاه عصبجُرمشناسی كه خروجی آن «پرونده شخصیت» است استفاده شود گفت: آزمایشگاه عصبجُرمشناسی با عنوان دیگر آزمایشگاه پرونده شخصیت هم شناخته میشود.
او گفت: پرونده شخصیت برای عموم مردم است ولی آزمایشگاه عصبجُرمشناسی عموما كاربردهای جُرم شناسی داشته و از پنج بخش نوروفیزیولوژی، ژنتیك، روانشناسی اجتماعی، علوم شناختی و جُرم شناسی تشكیل شده است.
دكتر بیگدلی افزود: در بخش نوروفیزیولوژی؛ تصویربرداریهای مغزی انجام میشود. در بخش ژنتیك، مشخص میشود فرد چه ژن هایی دارد كه او را مستعد جُرم میكنند و بخش روانشناسی اجتماعی(شناختی) بواسطه تكنیكهای روانشناسی، زمینههای روانشناسی جنایی را فراهم میكند. در بخش علوم شناختی؛ حافظه، هوش و عملكردهای اجرایی فرد بررسی میشود و نهایتا بخش جُرمشناسی است. این 5 بخش مثل آزمایش تشخیص طبی نتایج خود را گزارش كرده و محاكم قضایی با استفاده از این گزارشها نتیجه كلی را اعلام میكنند.
وی افزود: برای شناسایی مجرمان، دو روش شهودی(علم قاضی) و شواهد پزشكی وجود دارد. تا كنون 63 درصد نتایج آزمایشگاه عصبجُرمشناسی موفق نبوده اند و این نشان میدهد محاكم قضایی دنیا شواهد پزشكی را خیلی قبول ندارند و برای این روش جای كار زیادی وجود دارد.
این استاد نوروفیزیولوژی تاكید كرد: عموما آزمایشگاه عصبجُرمشناسی به نفع متهمان و برای تخفیف مجازاتها وارد پروندهها میشود.
او تصریح كرد: در سند تحول قوه قضاییه تاكید شد تا آزمایشگاه عصبجُرمشناسی این قوه تا تیرماه 1401 تشكیل شود و این اتفاق هم با حمایت قوه قضاییه و بنیاد ملی نخبگان رخ داد اما هنوز مجاری اداری آن برای استفاده در محاكم قضایی شكل نگرفته است. این آزمایشگاه چون در همه دنیا هست بیشتر یك كار فناوری است تا پژوهشی و كافیست این آزمایشها كه در همه جهان وجود دارد در ایران هم انجام شود.
وی افزود: هنوز مركز مشخصی برای احداث این آزمایشگاهها وجود ندارد و از طرف دیگر باید به قضات، بازپرسان و وكلا آموزش داد تا بدانند در چه زمانی و تحت چه شرایطی میتوان از پرونده شخصیت یا خدمات آزمایشگاه عصبجُرمشناسی استفاده كرد.
دكتر بیگدلی در خصوص نمونههای موفق عصبجُرمشناسی گفت: كلود برنارد در سال 1850 فرضیه محیط داخلی یا هوموستازی را مطرح كرد كه در پی آن تخصص داخلی ایجاد شد. این فرضیه میگوید باید شرایط داخلی بدن مساعد باشد تا فرد سالم باشد و اگر اتفاقی در این متغیرها بیفتد فرد بیمار شده و اگر اوضاع بدتر شود حتی منجر به مرگ خواهد شد.
او افزود: در سال 1910 میلادی؛ والتر كَنِن در فرضیه ای دیگر گفت آزمایشهایی را روی حیوانات انجام داده كه نشان داده مشكلات عاطفی كه منشأ بیرونی دارد علیرغم منظم بودن شرایط محیط داخلی بدن میتواند موجب بیماری حیوانات آزمایشگاهی شود. این آزمایشها منجر به تخصص سایكو نورو ایمونولوژی شد.یعنی بدون اینكه محیط داخلی بدن تغییر كند، عوامل روانی روی مغز تاثیر گذاشته و این عوامل مغزی روی سیستم ایمنی بدن تاثیرگذارده و فرد را بیمار میكنند. بنابراین دردهایی كه روی انسان تاثیرگذارند به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم میشوند.
او تاكید كرد: دردهای خارجی همان متهمان هستند كه ضد اجتماعیند و فرد سالم را مورد آزار و اذیت قرار میدهند و موجب مسائل حقوقی میشوند كه نهایت منجر به بیماری داخلی خواهد شد.
موسس پروژه عصب جُرمشناسی در ایران با معرفی مینی سریالی با عنوان پرستار قاتل افزود: مستند؛ در این مینی سریال از آزمایشگاه عصبجُرمشناسی و زبان شناسی شناختی استفاده شده است. در این سریال مرگ كودكی توسط پرستارش به تصویر كشیده میشود. پرستار قاتل دستگیر شده و به دادگاه میرود و در نهایت با استدلال ها و ارزیابیهای علمی به قتل درجه 2 محكوم میشود و...
وی در پاسخ به اینكه آیا تا كنون دوره های آموزشی عصب جُرمشناسی برای قضات برگزار شده یا خیر؟ گفت: در كشورهای توسعه یافته بله؛ ولی در ایران فرم دو صفحهای پرونده شخصیت با اطلاعات جزئی وجود دارد اما طبق سند قوه قضاییه باید ارتقاء یابد. بخشی از این فرآیند به زیرساختهای اداری باز میگردد و بخشی دیگر آموزشهای قضات است.
وی با بیان اینكه پژوهشگاه قوه قضاییه به دنبال آن است كه پرونده شخصیت را در كل كشور ایجاد كند گفت: اما هنوز اطلاعات منسجمی از این تحقیقات نداریم.
دكتر بیگدلی با تایید اینكه در هر استان باید حداقل یك آزمایشگاه عصب جرم شناسی وجود داشته باشد و متخصصان زیادی باید تربیت شوند گفت: در دنیا عموما خدمات آزمایشگاههای عصب جرم شناسی توسط شركتهای دانشبنیان ارائه میشود. در ایران هم باید برای اجرای اینم طرح شركتهای دانشبنیان زمینه بسیار خوبی برای ارائه این خدمات دارند و نیازی هم به رشتههای جدید نیست چون متخصصان كشورمان در 5 رشته آزمایشگاه عصبجُرمشناسی آموزش دیده و تحصیل كرده اند.
موسس پروژه عصب جُرمشناسی در ایران با بیان اینكه بخش اعظم آزمایشگاه پرونده شخصیت؛ جُرمشناسی نیست بلكه این آزمایشگاهها در تطابق زوجین كار میكند گفت: 5 روش كارآمد در آزمایشگاه عصبجُرمشناسی وجود دارد كه بر اساس آزمون شخصیت شناسی میتوان تشخیص داد آیا زوج مراجعه كننده میتوانند علیرغم شخصیت های متفاوت ازدواج موفقی داشته باشند یا خیر؟
او افزود: 5 ویژگی شخصیتی(برونگرایی، سازگاری، گشودگی، وظیفه شناسی و عصبی) وجود دارد كه همگی ژنتیكی هستند و میزان تغییرات آنها تا 20 درصد است اما در مقابل آنها كاراكتر یا چیرگی است كه از 0 تا 100 درصد قابل تغییر است.
دكتر بیگدلی در پایان این گفتگوی رادیویی تاكید كرد: برای اینكه شخصی بتواند زوج مناسب خود را پیدا كند این است كه در قدم اول از پرونده شخصیت خود اطلاع داشته باشد تا بتواند زوج مكمل یا هم كفو خود را پیدا كند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.