گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

ایجاد نیروگاه‌های كوچك خانگی؛ گامی در راستای تولید و بهینه‌سازی مصرف انرژی+فایل صوتی

الهام عزیزی سرپرست معاونت تغییر اقلیم سازمان محیط زیست با تاكید بر اینكه باید مصرف انرژی را كاهش داده و بیشتر به سمت انرژی‌های پاك و نو حركت كنیم گفت: یكی از این اقدامات، استفاده از نیروگاه‌های كوچك خانگی بویژه در مناطق دورافتاده است.

1402/05/14
|
11:32
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ برنامه گفتاورد 11 مردادماه با موضوع تغییرات اقلیمی و حضور الهام عزیزی سرپرست معاونت تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ، اجرای كارشناسی سیدحسین حسینی و تهیه‌كنندگی ساناز باقری بر روی آنتن رادیو تهران رفت.

سرپرست معاونت تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینكه گرما و كمبود بارش یا بارش‌های مونسونی را به تغییر اقلیم نسبت می‌دهیم در توصیح تغییر اقلیم و دلایل به وجود آمدن آن گفت: با آغاز صنعتی شدن جهان و پس از اینكه استفاده از سوخت‌های فسیلی توسط كشورهای صنعتی افزایش یافت با انتشار گازهای گلخانه ای، تبادل گرمایی محیط تغییر كرد.

انتشار گازهای گلخانه ای؛ موجب افزایش دمای هوا می‌شود
وی افزود: گازهای متان و دی اكسید كربن و حتی بخار آب، گاز گلخانه ای هستند كه به طور طبیعی در اتمسفر وجود دارند اما با رویكرد صنعتی شدن این گازها توسط كشورهای توسعه یافته در اتمسفر انتشار یافت. با انتشار گازهای گلخانه ای و تغییرات تركیبات جوی ؛ گرما افزایش پیدا كرد.
عزیزی با بیان اینكه افزایش انتشار گازهای گلخانه ای با محوریت گاز دی اكسید كربن سنجیده می‌شود گفت: انتشار گازهای گلخانه ای موجب افزایش دمای جهانی شده با تغییرات اقلیمی می‌شود. به عنوان مثال در كشورمان به دلیل افزایش دما از 10 تا 12 اسفندماه شاهد شكوفا شدن درختان هستیم در صورتیكه این اتفاق، قبلها در نیمه فروردین رخ می داد.
وی در مثالی دیگر گفت: در فصل زمستان بارش ها كم شده در عوض شاهد پدیده مونسون و بارش‌های سیل آسا در تابستان هستیم و پدیده گرد و غبار یكی دیگر از پیامدهای تغییر اقلیم است. ما با یك اقلیم خنك و معتدل روبرو بودیم كه به سمت اقلیم گرم و خشك حركت می‌كنیم و اگر همینطور پیش برویم برخی كشورها مثل فوجی همره با بالا آمدن آبهای دریاها و اقیانوس‌ها كاملا به زیر آب خواهند رفت.

در ایران؛ میزان تبخیر 3 برابر و میزان بارش یك سوم میانگین جهانی است
معاونت تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تصریح كرد: با تغییر اقلیم؛ كشور ما كه در ناحیه خشك و نیمه خشك خاورمیانه قرار گرفته با خشكسالی مواجه خواهد بود. میزان تبخیر 3 برابر میانگین جهانی و میزان بارش یك سوم میانگین جهانی است كه در نتیجه با خشكسالی مواجه خواهیم بود.


تغییرات اقلیمی برای ایران كه در ناحیه خشك و نیمه خشك قرار دارد؛ بیشتر است
وی در پاسخ به اینكه چگونه باید این تغییر اقلیم را مدیریت كرد؟ با اشاره به اقداماتی كه توسط كشورهای توسعه یافته در حال انجام است گفت: كنوانسیون تغییر اقلیم در سال 1994 در سازمان ملل نهادینه شد و ما هم عضو این كنوانسیون هستیم. این كنوانسیون در وهله اول؛ كشورهای توسعه یافته را متعهد كرده در راستای " عدالت كربنی" اقداماتی را انجام دهند. چون این كشورها مثل آمریكا و چین كه توسعه یافته تر هستند در زمان اوج؛ بیشترین میزان سهم كربن را از اتمسفر جذب كرده و برای شكوفایی اقتصاد و صنعت، بیشترین گازهای گلخانه‌ای را در اتمسفر منتشر كرده اند بنابراین آنها نقطه هدف برای مجامع بین المللی هستند و انگشت اتهام به سوی آنها است.
عزیزی متذكر شد: پس از مدتی جهان به این نتیجه رسید اگر با همین روند جلو برویم و تنها كشورهای توسعه یافته به تعهدات خود در قبال انتشار گازهای گلخانه ای عمل كنند تا سال 2100 میلادی با میانگین بیش از 4 درجه افزایش دما روبرو خواهیم بود اما باید توجه داشت این افزایش دما برای كشور ما كه در منطقه خشك و نیمه خشك قرار گرفته بیشتر خواهد بود.
وی با بیان اینكه مردم ما به دلیل شرایط اقلیمی كه در آن هستیم نسبت به اروپایی‌ها تاب‌آوری بیشتری دارند اظهار داشت: كشورهای اروپایی سیستم سرمایش ندارند و به همین جهت میزان مرگ و میر آنها در تابستان افزایش می‌یابد.
این مقام مسئول افزود: با نگاهی به سازه‌های شهرهای كویری مثل یزد می‌بینیم مردمان ما به طور هوشمندانه با دمای بالای هوا سازگاری داشته اند.اما در شهرهای كنونی، سازه‌های ما متناسب با اقلیم ساخته نمی‌شوند كه این امر موجب اتلاف انرژی در كشور شده و باید مورد توجه قرار گیرد.


آلودگی هوا درمان دارد اما تغییر اقلیم؛ نیازمند سازگاری و تاب آوری است
وی در خصوص راه حل‌های موجود گفت: هوای تهران آلوده و با پیامدهای تغییرات اقلیمی همراه است. آلودگی هوا درمان دارد اما تغییر اقلیم نیازمند سازگاری است. افزایش میانگین دما نسخه و راه حلی مثل آلودگی هوا ندارد و ما باید رویكرد تاب‌آوری داشته و با تغییرات اقلیمی سازگار شویم.
او گفت: از سال 75 كه ایران عضو كنوانسیون تغییر اقلیم شد سازمان محیط زیست بر اساس آیین نامه اجرایی متولی تغییر اقلیم كشور شد. اما این سازمان نمی‌تواند به تنهایی این مهم را پیش ببرد .كارگروهی متشكل از نمایندگان نهادها و وزارتخانه‌های مختلف تشكیل شده تا اقدامانی را در این راستا انجام دهند و جلسات این كارگروه به طور مستمر برگزار می‌شود.
او افزود: تا به حال 3 گزارش ملی به كنوانسون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در سالهای 2000؛ 2005و 20018 به سازمان ملل ارسال شده است.كه گزارش 2018 مربوط به اطلاعات سال 2010 است.

ایران؛ جزو 10 كشور اول انتشاردهنده گازهای گلخانه ای در جهان است
وی با بیان این نكته كه ایران به دلیل مصرف بالای سوخت‌های فسیلی؛ جزو 10 كشور ابتدایی انتشاردهنده گازهای گلخانه ای در جهان است گفت: در سال 1997 ایران؛ 940 میلیون تُن دی اكسید كربن منتشر كرده ایم كه بیشترین سهم آن به صنعت و حمل و نقل باز می‌گردد. ما باید به سمت بهینه‌سازی منابع انرژی و انرژی‌های نو و تجدید‌پذیر حركت كنیم. خوشبختانه ایران از نعمت انرژیهای پاك باد و نور خورشید بهره‌مند است.


همزمان با تولید برق بیشتر، میزان گازهای گلخانه‌ای هم افزایش می‌یابد و گرما تشدید می‌شود
وی در پاسخ به اینكه شما استفاده از كولرهای گازی مصرف پایین یا كولر آبی را در راستای مصرف بهینه انرژی توصیه می‌كنید؟ گفت: این موضوع نیازمند ارزیابی كامل است. كولر آبی آب زیادی مصرف می‌كند و استفاده از سایه‌بان بر روی كولرها به كاهش مصرف كمك می‌كند. از طرفی دیگر كولر گازی برق زیادی مصرف می‌كند همزمان با تولید برق بیشتر، میزان گازهای گلخانه‌ای هم افزایش می‌یابد و گرما تشدید می‌شود. یكی از وظایفی كه در برنامه اقتصادی "كم كربن" برای وزارت نیرو تعریف شد بالابردن بازدهی نیروگاه‌ها است.

برای كاهش اتلاف انرژی باید از نیروگاه‌های كوچك خانگی بویژه در مناطق دورافتاده استفاده كنیم
وی در پاسخ به اینكه در ابتدای بررسی صلاحیت وزای دولت سیزدهم؛ وزیر نیرو وعده داد 5500 مگاوات برق با نیروگاه های كوچك خانگی و با استفاده از انرژی پاك تولید كند كه تا كنون حدود 1 هزار مگاوات وارد مدار شده، آیا این روند می‌تواند از انتشار گازهای گلخانه‌ای كم كند؟ گفت: سازمان محیط زیست نظارت روی این فعالیت‌ها نظارت دارد. در مورد نیروگاه‌های كوچك خانگی باید گفت همانطور كه در دیگر كشورها هم وجود دارد می‌توانیم در مناطق دورافتاده از این نیروگاه‌های كوچك استفاده كنیم و حتی این نیروگاه را در ورودی خانه‌ها به ویژه در مناطق دورافتاده نصب كنیم.

تغییرات اقلیمی موجب استهلاك خطوط انتقال نیرو می‌شود
او تصریح كرد: تغییرات اقلیمی موجب استهلاك خطوط انتقال نیرو می‌شود و گرد و غبار موجود روی خطوط انتقال نیرو در استان‌هایی مثل خوزستان هم یكی از عوامل اُفت انرژی است.

محصولات كشاورزی باید متناسب با اقلیم، تولید شوند
عزیزی با تاكید بر لزوم فرهنگ سازی در راستای كاهش مصرف و بهینه‌سازی انرژی گفت: تغییرات اقلیمی می‌تواند امنیت غذایی و كشاورزی را هم تحت تاثیر قرار دهد. ما باید خودمان را سازگار كنیم و محصولات كشاورزی را با توجه به اقلیم تولید كنیم.

مهاجرت و بیكاری؛ دو پیامد تغییرات اقلیمی هستند
معاونت تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینكه برخی خسارت‌های تغییر اقلیم مستقیم است و دیده می‌شود ولی اثرات غیر مستقیم هم دارد گفت: وقتی كشاورزی در منطقه ای از رونق بیفتد تبعاتی مثل مهاجرت و بیكاری را در پی خواهد داشت. همانطور كه مهاجرت از جنوب به شمال كشور را شاهد هستیم.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد