گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

در مناظره اقتصادی گفتاورد مطرح شد: آیا با وجود ذی‌نفعان تورم، كاهش نرخ تورم همچنان ادامه خواهد داشت؟+فایل صوتی

با وجود تحریم‌ها و اقتصاد بیماری كه سالهاست گریبانگیر كشور است و با حضور ذی‌نفعان تورم كه منفعت خود را در افزایش تورم و نقدینگی جستجو می‌كنند آیا نرخ تورم همچنان تا پایان سال كاهش خواهد یافت؟ پاسخ را در مناظره اقتصادی گفتاورد بخوانید.

1402/07/25
|
14:53
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه گفتاورد 18 مهرماه با موضوع تورم و چگونگی كاهش آن در سال جاری با حضور سیدمحمدهادی سلطان العلمایی معاون اداره بررسی‌های اقتصادی بانك مركزی، پیمان مولوی اقتصاددان، فعال اقتصادی و عضو انجمن اقتصاددانان و عباس علوی راد استاد دانشگاه و رئیس میز اقتصادی مركز مطالعات راهبردی وزارت كشور و اجرای كارشناسی دكتر فرشاد پرویزیان اقتصاددان و نایب رئیس انجمن اقتصاد ایران بر روی آنتن رادیو تهران رفت.

رئیس میز اقتصادی مركز مطالعات راهبردی وزارت كشور: پیش‌بینی می‌شود؛ تا پایان سال، نرخ تورم 6 درصد كاهش یابد
در ابتدای مناظره اقتصادی گفتاورد 18 مهرماه دكتر عباس علوی راد استاد دانشگاه و رئیس میز اقتصادی مركز مطالعات راهبردی وزارت كشور گفت: در حوزه كلان كشور مهمترین رویداد 6 ماه اول سال جاری این است كه نرخ تورم ماهانه 2.48 كاهش یافته و بعد از تكانه آرامی كه از 2 درصد به 2.4 رسید خوشبختانه در آخرین گزارش مركز آمار ایران در شهریور 1402 به كانال 2 درصد بازگشت.

او با اشاره به اظهاراتش در خصوص تورم ماهانه در مرداد و شهریور سال جاری تاكید كرد: تمامی تورم سالانه و نقطه ای كه ما را آزار می‌دهد توسط این تورم پیشگویی می‌شوند و اگر این روند 6 ماهه اول سال ادامه داشته باشد می‌توانیم امیدوار باشیم تورم در پایان سال 1402 نسبت به سال گذشته كمتر شود اما انتظارات ما هم باید معقول شود.

علوی راد با تایید اظهارات پرویزیان مجری كارشناس گفتاورد مبنی بر اینكه رئیس جمهور به افزایش 0.4 درصدی تورم در مردادماه واكنش نشان داد و دلیل آن را جویا شد اظهار داشت: بانك مركزی گفته است تورم نقطه به نقطه تا پایان سال 14 درصد كاهش پیدا می‌كند، اما ممكن است چنین هم نباشد. همه از سر دلسوزی آمارهایی را اعلام می‌كنند اما تورم نقطه‌ای و سالانه به لحاظ ساختار محاسبه و تاثیر آن بر زندگی خانواده‌ها متفاوت است و به نظر می‌رسد اظهارات بانك مركزی در خصوص تورم نقطه ای باشد.

وی اعلام كرد: اگر روند تورم با عدد 2 درصد تا پایان سال كاهش پیدا كند تورم سالانه تا پایان سال جاری نسبت به سال گذشته 5 تا 6 درصد كاهش پیدا خواهد كرد. برای مردمی كه به طور میانگین در 4 سال تورم بالاتر از 40 درصد را تحمل كرده اند كافی نباشد اما تورم سالانه به سادگی اصلاح نمی‌شود. این روند گام خوبی خواهد بود هرچند باید برای ادامه این جریان تلاش‌های زیادی انجام شود.


پیمان مولوی: عضو انجمن اقتصاددانان: در اقتصاد ایران با ذی نفعان تورم روبرو هستیم
در ادامه این مناظره اقتصادی پیمان مولوی اقتصاددان، فعال اقتصادی و عضو انجمن اقتصاددانان در پاسخ به اظهارات پرویزیان مجری كارشناس برنامه مبنی بر اینكه عموم مردم با شنیدن كاهش تورم، انتظار كاهش قیمت‌ها را دارند اما منظور ما در اقتصاد این است كه تورم كمتر افزایش پیدا كرده و زمانیكه تورم صفر شود یعنی قیمت‌ها افزایش نمی‌یابد و زمانیكه تورم منفی شود آنگاه قیمت‌ها كاهش می‌یابد. از طرفی با توجه به اظهارات دكتر علوی راد با مدل‌های شبیه‌سازی شده در پایان سال تورم سالانه 6 درصد كاهش خواهد داشت و اینكه نظر شما در مورد تورم مزمن چیست؟ اظهار داشت: وقتی در مورد تورم صحبت می‌كنیم و وقتی تورم دو رقمی برای 4 دهه وجود دارد باید حواسمان باشد كه با اقتصادی روبرو هستیم كه در آن با ذی نفع تورم روبرو هستیم.

ذی نفعان تورم در 10 سال گذشته با دریافت تسهیلات بانكی ثروتمند شده اند
وی در خصوص «ذی نفع تورم» گفت: در اقتصاد اصطلاحی به نام نرخ بهره حقیقی منفی داریم كه عبارتست از نرخ بهره بدون ریسك منتهای تورم كه می تواند منفی مثبت یا صفر باشد. در 40 سال گذشته فقط برای 10 سال این نرخ بهره مثبت بوده است. یعنی اینكه وقتی نرخ بهره حقیقی مثبت است باید تلاش كنیم تا ثروت به دست بیاوریم اما زمانیكه نرخ بهره حقیقی منفی است مثل الان كه از سال 97 تا كنون در سالهای متفاوت، منفی 15 تا 20 درصد بوده است؛ افرادی كه از سال 97 به سیستم بانكی دسترسی وسیعی داشته اند با استفاده از این تسهیلات مالی در بازارهای سهام و املاك و دیگر بازارهای موازی به كار گرفته اند و ثروتمند شده اند و این همان اقتصاد ذی‌نفعانه ای است كه حول تورم در كشور ما شكل گرفته است.

رشد اقتصادی تولید ناخالص داخلی با تورم رشد می‌كند!
مولوی با اظهار تاسف گفت: برخی در این بین تورم را توجیه می‌كنند و می‌گویند تورمی باید باشد كه رشد اقتصادی در پی آن باشد و بعد اعداد رشد اقتصادی هم رشد می كند و همه هم خوشحال هستند. رشد اقتصادی تولید ناخالص داخلی عبارتست از هزینه های دولت+هزینه‌های بخش خصوصی+سرمایه‌گذاری بخش خصوصی+ خالص صادرات كه بدیهی است با تورم رشد می‌كند و ما هم رشد اقتصادی داریم!

تا زمانیكه از اقتصاد ذی‌نفعانه فاصله نگیریم، تورم به صورت پایا می‌ماند
وی در پاسخ این پرسش كه آیا در مهار تورم موفق بوده ایم؟گفت: تورم از راه‌های مختلف برای گروه‌هایی در اقتصاد ایران، منفعت است. البته نه در ایران بلكه در كشورهایی كه تورم در آنها ممتد است هم همینطور است. تا زمانیكه از اقتصاد ذی‌نفعانه فاصله نگیریم و اقتصاد را مبتنی بر عموم برنامه‌ریزی نكنیم همچنان تورم به صورت پایا می‌ماند.

نرخ تورم 25 و 30 و 40 درصد فاجعه است
او ضمن تایید اظهارات دكتر علوی راد گفت: بر اساس اظهارات ایشان تورم تا آخر سال از 46 به 40 درصد می‌رسد اما تورم 25 و 30 و 40 درصد فاجعه است. تورم اروپا 7 و 8 درصد است همه نالان هستند. ما دهه‌ها است كه تورم دو رقمی را با گوشت و پوست خود لمس می‌كنیم.


علوی راد: اگر اقتصاد ایران با شوك جدیدی مواجه نشود؛ روند تورم كاهشی خواهد بود
دكتر علوی راد در پاسخ به اظهارات پیمان مولوی اظهار داشت: در فرمایش ایشان مبنی بر اینكه ما جزو كشورهایی هستیم كه تورم بالایی داشته و داریم تردیدی نیست و بحث ذی نفعانه هم جزو خباثت‌های تورم است. اما وقتی سال به نام « مهار تورم؛ رشد تولید» تعیین شده واكنشی به معضلات تورم است. وقتی خط و مشی اصلی كشور برای مقابله با این پدیده تعیین می‌شود یعنی حاكمیت برای مقابله با آن همه مسائل را دیده است. 6 ماه از سال با میانگین تورم 2.48 گذشته و مردم بویژه مردم پایتخت می‌دانند كه در مرداد و شهریور معمولا قراردادهای جدید اجاره(خانه) تا قبل از بازگشایی مدارس تنظیم و قراردادهای قبلی تمدید می‌شوند. ما خیلی آرمان‌گرایانه نگاه نمی‌كنیم. اگر روند كاهش تورم اینگونه ادامه یابد به كاهش 5 تا 6 درصدی تورم در پایان سال می‌رسیم.
وی با تاكید بر اینكه تورم كشور همچنان خیلی بالا است گفت: بسیاری از مقررات پولی و بانكی بانك مركزی در كنترل رشد نقدینگی از جنبه‌های مثبت و منفی روی تورم با وقفه مواجه است اما اگر بپذیریم كه دولت سیزدهم و بانك مركزی رشد نقدینگی را در دو سال گذشته از 40 به زیر 27 درصد رسانده اند می‌توانیم امیدوار باشیم علیرغم وقفه‌ای كه در عملكرد این متغیرها وجو دارد از این جا به بعد اگر شوك جدیدی وارد نشود به كاهش كاهش 5 تا 6 درصدی تورم در پایان سال برسیم.


سلطان العلمایی/ بانك مركزی: منتشر نشدن آمار بانك مركزی را باید از مدیر ارشد پرسید
سیدمحمدهادی سلطان العلمایی معاون اداره بررسی‌های اقتصادی بانك مركزی در ادامه این مناظره اقتصادی در پاسخ به اینكه چرا بانك مركزی طی دو سال اخیر یك سری آمارها را تهیه می‌كند اما منتشر نمی‌كند؟ گفت: درد مدیران ارشد بانك مركزی این است كه ممكن است انتشار آمار موجب تحلیل‎ها و تفسیرهای متفاوت مردم شود. این تصمیم مدیریتی است و در اختیار كارشناسان نیست به همین جهت دلیل منتشر نشدن آمار بانك مركزی را باید از مدیر ارشد پرسید و من در جایگاهی نیستم كه باید در مورد آن اظهار نظر كنم.

آمار امسال نشان می‌دهد پیشران تورمی مربوط به گروه خدمات است
وی در خصوص جریان تورمی امسال با اشاره به اینكه بعد از سال 1401 گروه كالاها پیشران تورمی بودند كه بیشتر ناشی از قیمت ارز بود گفت: آمار امسال نشان می‌دهد پیشران تورمی مربوط به گروه خدمات است. گروه خدمات شامل دستمزدها، اجاره‌بها و مسكن است به طوریكه در ماه گذشته شاهد رشد 5 درصدی اجاره بها بوده ایم و تقریبا از اردیبهشت به بعد گروه خدمات بیشترین تورم را داشته اند.

سلطان العلمایی/ بانك مركزی: احتمال كاهش 6 درصدی تورم در پایان سال وجود دارد
وی در پاسخ به اظهارات علوی راد مبنی بر كاهش 5 تا 6 درصدی تورم در پایان سال جاری و اظهارات رئیس كل بانك مركزی مبنی بر كاهش 14 درصدی نقطه به نقطه تورم اظهار داشت: تورم اجاره بها در فصل تابستان اثرات شدید تورمی دارد و پس از آن روند ثابتی داریم و اینكه تورم ماهانه ناشی از این شاخص تاثیر زیادی نپذیرد محتمل است اما شاخص‌های دیگری هم وجود دارد . به نظر می‌رسد این پیش‌بینی دور از ذهن نباشد با مقداری كاهش تورم روبرو شویم. 14 درصد مد نظر رئیس كل بانك مركزی احتمالا مربوط به اسفندماه است.


پیمان مولوی، اقتصاددان: منتشر نشدن آمار برای اقتصاد و تحلیل‌گران خطرناك است
پیمان مولوی در واكنش به اظهارات سلطان العلمایی با ذكر چند نكته گفت: منتشر نشدن آمار برای اقتصاد و تحلیل‌گران خطرناك است چون روایت‌های خطرناك‌تری جایگزین آن می‌شود. سانسور آمار در هر دولتی موجب جایگزین شدن روایت‌های خطرناكی است كه می‌تواند مستند هم نباشد. كاش بانك مركزی بر اساس مدل‌های رشد اقتصادی و نقدینگی سناریو داده و هدف‌گذاری كند.

نباید رتبه آزادی اقتصادی بانك مركزی را تا 160 بالا ببریم
وی افزود: از طرف دیگر نباید رتبه آزادی اقتصادی بانك مركزی را تا 160 بالا ببریم. با اینكار یعنی ما در كنار كشورهای لیبی، زیمباوه، ونزوئلا، آرژانتین و سوریه هستیم كه بانك مركزی مقتدری ندارند. ما می‌توانیم از آمریكا در این حوزه الگو بگیریم.
مولوی در واكنش به اظهارات پرویزیان مبنی بر اینكه در دهه گذشته دولت 15 تا 20 درصد نقدینگی را افزایش داده و 80 درصد آن توسط شبكه بانكی انجام شده گفت: من این حرف را قبول ندارم چون در ایران بانك ها زیرمجموعه بانك مركزی هستند.


سلطان العلمایی/ بانك مركزی: بانك مركزی، پاسخگوی نهادهای نظارتی مختلف است
سلطان العلمایی معاون اداره بررسی‌های اقتصادی بانك مركزی در پاسخ به اینكه چگونه یك بانك خصوصی می‌تواند در یك سال 25 درصد خلق نقدینگی را موجب شود؟ چرا بانك مركزی نظارت درستی ندارد؟ گفت: اقتضائات و نهادهایی بر اقتصاد مستقر است كه بر اساس آنها عمل می‌شود. هدف‌گذاری و سناریونویسی كار خوبی است اما كشورهایی كه نام بردید (آمریكا) با حجم بزرگی از نااطمینانی ها مواجه هستند. انتشار آمار شفافیت را افزایش می‌دهد اما بانك مركزی كه پاسخگوی نهادهای نظارتی متعددی است باید به گونه ای حركت كند كه ساختار به سمت شفافیت برود نه اینكه بانك مركزی آمارش را دقیق منتشر كند و با حجمی از نااطمینانی‌های خارج از اختیار بانك مركزی اهداف را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت بانك مركزی هم مجبور به پاسخگویی باشد.


پیمان مولوی/ اقتصاددان: اینكه مملكت به ركود برود بهتر است یا اینكه مردم هر روز فقیرتر شوند؟
مولوی در پاسخ گفت: ما باید به اصول اهمیت بدهیم. انتظار ما این نیست كه عملكرد در كشوری با رتبه آزادی اقتصادی 160 مثل كشوری با رتبه 120 عمل كنید. پیش از این نیز در بانك مركزی همین اتفاقات افتاده است. هرجا بحث تورمی پیش می‌آید و بانك مركزی سیاست انقباضی اتخاذ می‌كند تعدادی ذی‌نفع می‌گویند مملكت در ركود رفته است. اینكه مملكت به ركود برود بهتر است یا اینكه مردم هر روز فقیرتر شوند چون ما نمی‌توانیم تورم را كنترل كنیم.


سلطان العلمایی/ بانك مركزی: حساسیت بخش‌‌های اقتصادی آمریكا مبتنی بر نرخ بهره است
سلطان العلمایی در پاسخ به اینكه حفظ ارزش پولی برای بانك مركزی مهم نیست؟ افزود: اصلاح ساختار باید برای ما بسیار مهم باشد. در حال حاضر شكل سیاست نباید خیلی اهمیت داشته باشد بلكه ریل‌گذاری مهم است. لنگر اسمی اقتصاد ما متغیری است كه بسیار از بازار غیر رسمی نرخ ارز اثرپذیر است. دكتر مولوی بر سیستم فدرال رزو تاكید دارند كه هدایت سیاست پولی در آن مبتنی بر نرخ بهره است. در آنجا لنگر اسمی نرخ بهره است و حساسیت تمامی بخش‌‌های اقتصادی مبتنی بر نرخ بهره است و ساختار اقتصادی آمریكا هم به گونه ای كنترل و هدایت می‌شود كه آن پارامتر مهم باشد. پس عمل كردن به رویه ای از اقدامات، گره ای از كار ما باز نمی‌كند.

سلطان العلمایی/ بانك مركزی:اصلاح و كنترل ساختار ترازنامه بانك‌ها در حال انجام است
معاون اداره بررسی‌های اقتصادی بانك مركزی افزود: انقدری كه در مورد سیاست‌های ایجابی صحبت می‌كنیم باید بر رویه‌های سلبی هم تاكید كنیم باید به سمتی حركت كنیم كه بتواند تشویق و تنبیه را با ابزارهای خود اعمال نماید كه در ماه های اخیر این روند در بانك مركزی تا حد ممكن انجام شده است. اصلاح و كنترل ساختار ترازنامه بانك‌ها در حال انجام است اگر بخواهیم قانون پولی- بانكی جامع داشته باشیم دچار بی‌عملی می‌شویم. پیش نویس این قانون در دولت قبل انجام شد و لایحه آن هم نوشته شده اما به دلایلی هنوز نرفته است.

سلطان العلمایی/ بانك مركزی:باید با گام‌های كوچك به نقطه مطلوب اقتصادی برسیم
وی گفت: این اتفاقات در حوزه كلان اتفاق افتاده است. سیاست ما در بانك مركزی گام‌های كوچك برای ایجاد اصلاح و پیشرفت آن است.بهبودهای كوچكی باید در اقتصاد ایجاد كنیم تا به نقطه مطلوب برسیم.

معاون اداره بررسی‌های اقتصادی بانك مركزی در پاسخ به اظهارات پرویزیان كارشناس مجری برنامه گفتاور كه گفت: سیاست شما به دلیل تنظیم شدن فعالان اقتصادی به مرور بی اثر می شود گفت: اینطور نیست. اثرات اصلاحات ساختاری ماندگار است ولو اینكه عامل اقتصادی نسبت به آن عكس‌العمل نشان دهد.آیا قضیه اتصال پرونده‌های مالیاتی و پایانه های فروش اصلاح كمی درساختار مالی و پرداخت بوده است؟ این اصلاحات عقبه تمهیدی داشته است.

سلطان العلمایی/ بانك مركزی:اضافه برداشت بانك‌ها؛ حاصل فشار شركت‌های دولتی بر شبكه‌های بانكی است
او با اشاره به اینكه فرمودید نقش دولت در افزایش نقدینگی 20 درصد بوده است گفت: احتمالا شما منابع پایه پولی را می‌بینید. مشخصا اتفاقاتی كه در منابع پایه پولی افتاده ناشی از اثرات مستقیم فعالیت‌های دولتی بوده است و در حال حاضر هم فشار شركت‌های دولتی بر شبكه‌های بانكی اضافه برداشت بانك‌ها را توضیح می‌دهد.

نرخ تورم ماهانه شهریور 3.3 است كه نسبت به مرداد 0.2 كاهش داشته است در حالیكه تورم اصلی همان تورم سالانه است. آمار دروغ نمی‌گوید اما برداشت ما از شاخص‌های اقتصادی می‌تواند تغییر كند. به هر ترتیب روندها به طور شفاف به بانك مركزی و فعالان اقتصادی سیگنال می‌دهد.

سلطان‌العلمایی در پاسخ به اظهارات پیمان مولوی مبنی بر اینكه نظام تصمیم‌گیری در بانك مركزی بر اساس رویكرد كارشناسی انجام نمی‌شود و برنامه‌هایی جدید در نظام ما جایگزین برنامه‌های كارشناسان می‌شود اظهار داشت: تایید یا رد این گزاره در اختیار من نیست.


پیمان مولوی/ اقتصاددان:اگر به اظهار كارشناسان اقتصادی توجه نكنیم، سیل همه ما را با هم خواهد برد
مولوی یادآور شد: باید بر اساس برنامه كارشناسان پیش برویم. اگر به اظهار كارشناسان توجه نكنیم سیل همه ما را با هم خواهد برد. از سال 90 تا كنون به طور میانگین نزدیك به 1 درصد رشد اقتصادی داشته ایم در حالیكه نقدینگی در این دوره 20 برابر شده و كنترل این مشكل در دست بانك مركزی نیست. اقتصادی كه ذی نفعان متعدد دارد نمی شود كار جزیره ای انجام داد. اصلاح ساختار بانكها درست است اما از كجا معلوم بانك‌ها این روند را دور نزنند؟ ما نیازمند تغییر نگرش نسبت به منافع هستیم.


سلطان العلمایی/بانك مركزی: استقلال بانك مركزی سیاسی نیست بلكه سیاستی است
سلطان العلمایی در پاسخ گفت: هماهنگی بین نهادهای اقتصادی حاكمیتی باید در اولویت‌های دولت و سایر نهادها باشد. اگر بخواهیم تاثیر اصلاحات سریع و مشهود باشد نهادها باید به هم كمك كنند.
وی در خصوص برداشت‌های ناصوابی كه از استقلال بانك مركزی شده گفت: استقلال بانك مركزی سیاسی نیست بلكه سیاستی است. یك سری اقدامات ساختاری فارغ از هر نوع دیدگاهی كه می خواهیم در اقتصاد پیاده كنیم نیاز داریم كه به نظر از اصول و زیرساخت‌های حیاتی برای اصلاح ساختار اقتصادی و اجرا و پیاده سازی جنبه های تشویق و تنبیه نیاز داریم و باید بر این نقاط متمركز شویم.

سلطان العلمایی/بانك مركزی:بانك مركزی سیستم نظارتی تكنولوژیك ندارد
او افزود: اقتدار بانك مركزی شرط لازم است نه كافی .اگر ما نظام بانكداری متمركز داشته باشیم بسیاری از بخشنامه‌هایی كه بانك ها به طرق مختلف رعایت نكرده یا شرط‌هایی به آن اضافه می‌كنند از انتفاع ساقط شود باید با سیستم مبتنی با تكنولوژی بانك مركزی حل شود. در حال حاضر سیستمی نداریم كه نظارت تكنولوژیك داشته باشد. اختیار بانك مركزی اختیار نظارتی و دیداری است چون كورِ بانكها دست خودشان است. ما باید اختیار محدود كردن كورِ بانكی را داشته باشیم. نظارت ما پسینی است در حالیكه باید نظارت پیشینی داشته باشیم. نظام اعتبارسنجی به بانك ها و مشتریان بسیار كمك خواهد كرد. موسسه اعتباری خصوصی باید در كشور راه بیفتد.

سلطان العلمایی/بانك مركزی:نوسان تورم نقطه به نقطه كاملا به اتفاقات بستگی دارد
وی در پاسخ به اینكه آیا بر اساس آمارها، روند كاهش نرخ تورم را خواهیم داشت؟ گفت: هنورز حساب های ملی محاسبه و اعلام نشده است. اما به نظر می‌رسد تثبیت شرایط فعلی اتفاق افتاده و من پیش‌بینی می‌كنم می‌توان این روند را با كمی نوسان كنترل كنیم.شاخص تورم 12 ماهه با نوسان شدیدی مواجه نخواهد بود اما نوسان تورم نقطه به نقطه كاملا به اتفاقات بستگی دارد.


پیمان مولوی/ اقتصاددان: برای رشد اقتصادی باید سایه تحریم‌ها را از روی اقتصاد ایران برداریم
پیمان مولوی فعال اقتصادی و اقتصاددان كشورمان در پایان اظهاراتش گفت: در ایران نمی‌توانیم با رتبه آزادی اقتصادی 160 موسسه مستقل اعتباری درستی داشته باشیم چون اقتصاد شدیدا ذی‌نفعانه است. ما علاقه‌ای به شفافیت اعتبارسنجی نداریم. بازار در كشور ما تبدیل به نا بازار شده است. رتبه دخالت در بازار در ایران در تجارت بین المللی داخلی ما 164 از 165 است. دو سال است تصمیم گرفته ایم خودرو وارد كنیم و در حال حاضر می‌گویند بانك مركزی ارز نمی‌دهد. اقتصاد ذی نفعانه با استحاله كردن نهادها سعی می‌كند كار خود را پیش ببرد. باید حواسمان باشد با سرعت و به موقع كار كنیم. جواب این راه حل این است كه اقتصاد در ایران باید اولویت شود .

او تاكید كرد: هیچ كشوری بدون رشد اقتصادی و سیاست درست توانایی كنترل تورم را ندارد. ما باید سیاست پولی منطبق با خواست عموم را داشته باشیم و بتوانیم رشد اقتصادی را به كشور باز گردانیم. باید سایه تحریم ها را از روی اقتصاد ایران برداریم.اقتصاد ایران بسیار پر پتانسیل است اگر اقتصاد ایران تحریم نداشته باشد تا 10 سال آینده از 350 میلسیارد دلار فعلی به 650 تا 700 میلیارد دلار برسانیم.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.







دسترسی سریع
گفتاورد