گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

با اشاره به مصوبه مجلس سوم؛ بنزین باید هرساله 20درصد گران شود

یك كارشناس حوزه انرژی گفت: بر اساس مصوبه مجلس در سال باید 20 درصد به قیمت حامل های انرژی اضافه می شد تا این نرخ ظرف 5 سال به قیمت های جهانی برسد ولی این اتفاق نیفتاد.

1404/01/31
|
11:11
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، امیرمیثم نیك‌فر كارشناس حوزه انرژی كه در برنامه "گفتاورد" حضور داشت، ضمن معادل‌سازی هزینه و توانِ انرژی با بشكه‌های نفت خام، گفت: انرژیِ مصرفی در روز معادل 7 میلیون بشكه نفت است.
اگر این عدد را در قیمت روز دلاری نفت خام ضرب كنیم، یارانه انرژی محاسبه می‌شود ولی این نحوه محاسبه، دارای سه ایراد است.
وی با اشاره به این كه برق از گاز طبیعی تولید می‌شود، افزود: این امر موجب همپوشانی می‌شود.اما كل این مبلغ به یارانه تبدیل نمی‌شود بلكه قیمت جهانی و داخلیِ مابه التفاوت این نرخ، به یارانه تبدیل خواهد شد.

نیك فر ادامه داد: باید به این پرسش پاسخ دهیم كه اگر این یارانه پرداخت نشود، پول مورد نظر در جیب دولت می‌ماند؟! جواب این سوال منفی است.
در تجربه سال 88 ثابت شد. یارانه ای به میزان 45 دلار به مردم پرداخت شد و قرار بود مابه التفاوت آن در سرمایه‌گذاری و زیرساخت‌ها هزینه شود ولی چنین پولی به حساب دولت واریز نشد.

وی همچنین تاكید كرد هدفمندسازی باید دو هدف را دنبال كند؛ یكی پرهیز از اسراف ارزی و دیگری در راستای تامین مالی برای دولت .به نظر می رسد هدف دولت پرهیز از اسراف در منابع انرژی است ولی عمل دولت با هدف تعیین شده مغایرت دارد.

نیك فر در این باره توضیح داد: در مجلس سوم مصوب كرد در سال باید 20 درصد به قیمت حامل‌های انرژی اضافه شود تا این نرخ ظرف 5 سال به قیمت‌های جهانی برسد بر اساس این قانون بنزین باید هر ساله گران می‌شد.

وی با بیان این كه دولت، بزرگ‌ترین خریدار انرژی بوده و بیشترین مصرف‌كننده انرژی هم خود دولت است، دلیل را در وابستگی شركت‌های صنعتی دولتی به انرژی دانست و تصریح كرد: با بالا بردن قیمت، تورم شكل گرفته و كاهش ارزش پول ملی را درپی داشته و در نتیجه شاهد افزایش قیمت ارز بودیم.

نیك فر ضمن یادآوری ارزان شدن قیمت نفت خام و نرخ نیم دلاری برای بنزین در دولت دوازدهم گفت: بنزین در آن زمان تقریبا با قیمت فوب خلیج فارس یكسان بود ولی دلار یكباره به 100 هزار تومان رسید و از این رو قیمت سوخت اختلاف بسیاری با نرخ جهانی داشت.
تورم و كاهش ارزش پول ملی باعث شدت گرفتن این اختلاف قیمت می‌شود و در نتیجه پرداخت یارانه اتفاق می‌افتد.

وی درباره عدالت استفاده از انرژی گفت: عدالت با مساوات متفاوت است. مثلا كسی كه در تبریز زندگی می‌كند بیش از برق، به گاز نیاز دارد؛ ولی ساكنان جنوب كشور برق بیشتری نسبت به گاز نیاز دارند و لذا یكسان مصرف كردن انرژی در تمام كشور به معنای عدالت نیست.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد