گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

آقازادگی مشكلی سیستماتیك است/ منع آقازاده ها از فعالیت های اقتصادی+فایل صوتی

بیژن نوباوه وطن، نماینده مجلس شورای اسلامی و محمدمهدی نثاری فعال سیاسی در میزگرد برنامه گفتاورد 11بهمن ماه، آقازادگی و دلایل بروز آن در كشورمان را تحلیل و تفسیر كردند.

1399/11/12
|
09:52
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، اخیرا واژه آقازادگی كه مفهومی با بار معنایی مثبت در فرهنگ ایرانی ها بوده به واژه ای برای نشان دادن بهره مندی بی ضابطه و رانتی از ثروت و قدرت عده ای از خواص تبدیل شده است. در این برنامه گفتاورد، بیژن نوباوه فعال رسانه ای و نماینده مجلس و همچنین محمدمهدی نثاری فعال سیاسی به آسیب شناسی این پدیده پرداختند.

بیژن نوباوه وطن، نماینده مجلس شورای اسلامی و فعال رسانه ای بررسی پدیده آقازادگی در رسانه را ضروری دانست و گفت: باید بررسی شود كه چرا این پدیده بروز كرده و آیا آقازادگی مساله ای مستقل است و یا از مسائلی بزرگتری نشات می گیرد؟

او به وجود آمدن پدیده آقازادگی را ناشی از تغییر معنا و ارزش های گذشته در جامعه دانست و گفت: امروزه ارزش ها به ضد ارزش تبدیل شده اند، افرادی مفت خوار و رانت خوار حق مردم را می خورند. ازهمین رو پدیده آقازادگی كه اساسا اصلاح اشتباهی برای چنین مفهومی است به وجود آمده و البته ریشه در مسائل مهمتری دارد.

نوباوه بروز شرایط حاد اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و نبود شفافیت در قوانین را از عوامل زمینه ساز آقازادگی عنوان و افزود: در پدیده آقازادگی مشكل از پدران است آقایانی كه اجازه می دهند این سوء استفاده ها از منابع مملكت بشود. همچنین عدم شفافیت در منابع بانكی معضل دیگری است. مبالغ هنگفت در بانك ذخیره شود و كسی سوال نمی پرسد كه این پول از كجا آمده است؟ این در حالیست كه در كشورهای توسعه یافته از شهروندان برای اصل و نسب و ریشه پول كمترین میزان پول مواخذه می شوند.

او آقازادگی را موضوعی اختصاصی مربوط به كشور ما دانست و خاطرنشان كرد: این كه اقازادگی تولید ثروت نامشروع می كند مشكلی سیتماتیك است .

نوباوه در پاسخ به ضرورت رویكرد انتقادی رسانه ها و ملاحظه و محافظه كاری ها درباره برخی موضوعات مانند آقازادگی گفت: رسانه های ما وابسته به صاحبان قدرتی است كه آقازاده ها از همین قدرت نشأت گرفته اند، اگر رصد مناسبی صورت بگیرد به سمتی می‌رویم كه بتوان كانال های اصلی اقتصادی و فرهنگی و هر آنچه تولید و خلق ثروت می كند را كنترل كرد. رسانه های آزاد ما پول ندارند وتنها رسانه هایی می توانند خوب كاركنند كه وابسته به ثروت و قدرت اند.

او با بیان اینكه ناهنجاری های در همه جهان وجود دارد ولی رویكرد های حاكمیت ها با آنها متفاوت است، تصریح كرد: نحوه برخورد حاكمیت باید به گونه ای باشد كه دزد دستگیر شود و جریان عدالت طلبانه از حاكمیت شروع و به مجاری جامعه برسد.


محمدمهدی نثاری فعال سیاسی، مهمان دیگر این برنامه گفتاورد در تعریف و توصیف آقازادگی گفت: در فرهنگ غنی ما آقازادگی به اصل و نسب بر می گشت و هر فردی كه دارای جایگاه وِیژه ارزشی در زمینه های مختلف بود فرزندانش را به دلیل جایگاه بزرگ خانواده اقازاده می نامیدند و آنها نیز مراقب اقا و بزرگ بودن جد و پدرانشان بودند كه مورد خدشه قرار نگیرند.

نثاری با اشاره به نقش بازدارندگی عنوان آقازاده در گذشته گفت: آنها حتی مواردی كه مباح بود را نیز انجام نمی دادند. البته تعداد محدودی این روش را كنار گذاشتند و هنوز هم آقازاده هایی هستند كه شأن و جایگاه خانواده هایشان را نگه می دارند.

او افزود: ساختن چنین برنامه هایی در سالم سازی جامعه و فهماندن جایگاه اقا و آقازده و شفافیت و تغییر باورهای اشتباه افكار عمومی كمك كند.

این فعال سیاسی تصریح كرد: افراد كمی هستند كه جایگاه خود و خانواده خود را رعایت نمی كنند و با رانت وارد مسائل اقتصادی و فرهنگی می شوند كه این جایگاه را به خطر می اندازد. اگرچه بیشتر افراد پایبند به اخلاق و انقلاب هستند و به شرع و دین پایبندند.

او به اهمیت عنصر الگو و تربیت اشاره كرد و گفت: آنهایی كه از امكانات كشور به عنوان ابزار برای رسیدن به مقامات بالاتر استفاده می كنند منفعت طلبی و سودجویی در فرزندانشان نیز رواج پیدا كرده است.

نثاری به بزرگانی كه فرزندانشان را به علت فساد و تباهی و رانت خواری طرد كرده اند اشاره كرد و افزود: نقش پدر و الگو در تربیت فرزند در شكل گیری پدیده ای مثل آقازادگی موثر است. این فعال سیاسی به نامه رهبری در ابتدای انقلاب و منع فرزندانشان از هر كار اقتصادی اشاره كرد و افزود: ممنوعیت فرزندان از فعالیت های اقتصادی عامل بازدارنده و بسیار مثبت است. اگر برای این امر آیین نامه ای تدوین شود كه فرزندان مسئولان كشور هم زندگی سالمی داشته باشد و در عین حال بیكار هم نباشند اتفاق خوبی خواهد بود.

او همچنین گفت: در پست هایی كه در فضای مجازی مطرح می شود به نقل از رزمنده ها روایت شده ما از حلال خدا گذشتیم شما از حرام خدا بگذرید. انقلاب ما حاصل خون فرزندان این مملكت است كه از همه چیز گذشتند بنابراین ما نباید به شبهه افكنی و خدشه دار كردن چهره انقلاب دامن بزنیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
گفتاورد