گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

انتقال هژمونی امریكا به چین تا سال 2045/ سندهمكاری ایران و چین انتخاب هوشمندانه ای برای ایران است

بر اساس برخی نظریات، تا سال 2045 شاهد افول هژمونی آمریكا خواهیم بود و برای حفظ نظم بین الملل چین جایگزین آمریكا خواهد شد. از همین رو سند همكاری 25 ساله با چین می تواند انتخاب هوشمندانه ای باشد.

1400/01/31
|
14:05
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، عبدالله راسخی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در برنامه 28 فروردین گفتاورد با موضوع سند همكاری 25 ساله ایران و چین گفت: برای درك بهتر این تفاهمنامه باید به تاریخچه دیدار حسن روحانی با رییس جمهور چین در سال 1394 اشاره كرد. همچنین مقام معظم رهبری هم در دیدار اخیر خود بر روابط با چین تاكید كردند.

راسخی با بیان اینكه این تفاهم نامه ای است كه می تواند به قراداد تبدیل شود و در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی همكاری وجود داشته باشد گفت: بر اساس این سند هیچ محدودیتی برای هیچ یك از طرفین ایجاد نمی شود.

او در پاسخ به انتقادهایی كه از این سند در فضای مجازی ایجاد شده است، گفت: شهروندان باید بدانند كه امضای این سند مخل ایجاد تفاهمنامه با كشورهایی مثل روسیه و اتحادیه اروپا نیست.
این استاد دانشگاه در رشته علوم سیاسی تصریح كرد: سیاست داخلی در ایران مكمل سیاست خارجی است و بنا به مقتضیات داخلی ایران نیاز به چنین تفاهمنامه ای احساس می شده است؛ البته شرایط جهانی و منطقه ای هم ما را به نگاه به شرق واداشته است.

او در توضیح فراروایتی سند همكاری ایران و چین گفت: نگاه نخست نگاه غیرقابل اعتماد به غرب و دیگری نگاه به شرق برای جلب نگاه دیگر بلوك هاست و تصریح این مطلب كه ایران منتظر كشوری نمی ماند.

این استاد دانشگاه با بیان اینكه همه دولت ها دنبال منافع ملی در كشور هستند، گفت: در ایران هم در چارچوب قانون اساسی هر اقدامی در این راستا انجام می گیرد.

راسخی با اشاره به وجود 15 كشور در همسایگی آبی و خاكی با ایران گفت: انتقادی كه بر رویكرد دولت در این زمینه وجود دارد این است كه چرا روابط با این كشورها در حال حاضر كم شده است؛ ما باید هم با شرق و هم با غرب ارتباطات داشته باشیم و نمی توانیم خود را محدود به دو كشور و دو همسایه كنیم.

او با تاكید بر عدم همكاری ایالات متحده در بحث برجام و از بین رفتن اعتماد بین دو كشور گفت: در همین زمینه چین، كره جنوبی و اتریش هم برای سرمایه گذاری و همكاری به ایران آمدند ولی به دلیل ارتباطات اقتصادی با آمریكا منصرف شدند.

او در ادامه با اشاره به تاریخچه شكل گیری هژمونی آمریكا تا سال 1945 و جنگ جهانی اول گفت: آمریكا در آن دوران از سیاست انزواگرایانه خارج شد و بر اساس نظریاتی در سال 2045 شاهد افول هژمونی آمریكا خواهیم بود و برای حفظ نظم بین الملل چین جایگزین آمریكا خواهد شد. از همین رو سند همكاری 25 ساله با چین می تواند انتخاب هوشمندانه ای باشد.

او افزود: به طور كلی قدرت در حال انتقال است؛ كشورهایی مثل چین در حوزه اقتصادی قدرتمند هستند چین امروزه صاحب تكنولوژی است و در همین راستا تفاهمنامه ایران با چین یك بازی برد- برد است؛ آنها به نفت و گاز ما نیاز دارند و ما به تكنولوژی آنها . آنها در حوزه حمل و نقل در مناطق آزاد ، نفت و گاز سرمایه گذاری می كنند و این نیاز كشور ماست.

این استاد دانشگاه تصریح كرد: چین نگاه استعماری به ایران ندارد، سرمایه گذاری چین در جهت توسعه به ایران كمك می كند و با امضای این سند در شورای امنیت نیز چین در برخی موارد با ایران همكاری خواهد كرد علیرغم اینكه پیش از این در مواردی همكاری لازم را نداشته است.

به گفته ی راسخی، ایران دو ظرفیت نفت -گاز و كشاورزی دارد و چین با فنآوری كه دارد می‌‌تواند مانع از خام فروشی ما شود و این برای ایران مهم است. در حوزه معدن هم ایران سرمایه هایی دارد كه به علت نبود فناوری بهره وری لازم را ندارد .

در عین حال در شرایط كنونی، ایران با موانع مالی و بانكی مواجه است و قراردادهایی از این دست می تواند محدودیت ها را از بین ببرد.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد