گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

مدیحه سرایی سعدی در اشعارش نه مذموم كه عین تدبیر است


عبدالمحمود رضوانی كه گلستان را به زبان انگیسی برگردان كرده است با انتقاد از افرادی كه سعدی را متهم به گفتن مدح شاهان می كنند، گفت: باید تاریخ را بدانیم تا متوجه شویم چه اتفاقی در اشعار می‌افتد؛ تاریخ و ادبیات جدایی ناپذیرند.

1400/02/13
|
16:11
|

رضوانی با بیان اینكه اگر مدیحه گویی برای نفع شخصی باشد مسلما مذموم است، افزود: در زمان سعدی پادشاهان سلجوقی آداب زندگی را به فرزندان تركان می آموختند. در آن زمان به علت احترام به آنها آتابیك یا اتابك یعنی پدر بزرگ گفته می شد آنها سمت معلمی داشتند در سرتاسر ایران زندگی می كردند. تا زمانی كه سلجوقیان افول كردند و اتابكان رشد كردند. ریشه اتابكان فارس ریشه به سولقور بر می گردد. یكی از آنها ابوبكربن سعدبن زنگی بود كه وقتی تاتارها و مغول ها به ایران حمله كردند با آنها برای نجات فارس از سر آشتی در آمد. او مردم را از قتل عام و ملك فارس را از تخریب نجات داد و اسم خود را سعدی گذاشت. به همین دلیل است كه این تاتارها به جای تخریب، آثار آبادی هم در این سرزمین داشتند. بنابر این مدح سعدی در اشعارش عین تدبیر است.
او تصریح كرد: سعدی بیش از هر كسی در زمان خود ملوك را نصیحت كرد ؛ به نوبت اند ملوك در این سرای/ كنون كه نوبت توست به پند درآی.

این پژوهشگر با تاكید بر این مطلب كه افكار و نوشته های سعدی مستقل از زمان و مكان است، گفت: اشعار او دارای تاریخ مصرف نیست. مضمون اغلب آنها روانشناسی است و موافقت و همخوانی با افكار و آرای یونگ دارد . و این مساله موید این مهم است كه مرزهای جغرافیایی نمی تواند ایده ها و افكار را محدود كنند.
رضوانی با تصریح این مطلب كه ریا در افكار سعدی مذموم بوده است، گفت: این یك مفهوم جهانی است و علت مذمت آن هم مفاسد مترتب از این صفت است.

او با اشاره به مطلوبیت و مشروعیت پندهای سعدی در بوستان و گلستان گفت: سعدی هیچگاه گل درشت پند نمی دهد و این باعث اثرگذاری بیشتر پندهای او می شود . به عنوان مثال : توحید بر ما عرضه كن تا بشكنیم اصنام را یا زكات مال به در كن چون فضله رذل را چو باغبان بزند بیشتر دهد انگور . علت دیگری كه پند او بر دل می نشیند نیز این است كه او خودش هم عامل است .

او در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به منتقدانی كه سعدی را به تناقض گویی در اشعارش متهم می‌كنند، گفت: باید بدانیم كه گلستان یك كتاب رئال است ولی بوستان ایده آلیستیك. سعدی واقع گراست و جامعه را آسیب شناسی كرده است و واقعیت های جامعه را نشان می دهد. سعدی در گلستان علاوه بر واقع گرایی ایده آل‌های خود را نیز بیان كرده ولی بوستان اوج هنر سعدی است. سعدی ثابت كرد كه ادبیات فارسی هم در آثار منثور و هم در آثار منظوم می تواند ظرائفی را با اوج فصاحت و بلاغت بیان كند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد