گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

تشكل های كارگری مطالبه گر نیستند

فتح الله بیات رییس اتحادیه كارگران قراردادی و پیمانی در برنامه گفتاورد گفت: متاسفانه در ایران نیروهای زیادی كار می كنند كه بیمه نشده اند و دغدغه اصلی بخش كارگری هم همین كارهای زیرزمینی و زیرپله ای هستند.

1400/02/15
|
09:41
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بیات، رییس اتحادیه كارگران قراردادی و پیمانی با بیان اینكه آمار دقیقی از این كارگران در دست نیست، گفت: اما بر اساس گمانه زنی ها این رقم بین 3 تا 6 میلیون كارگراست كه بدون بیمه كار می كنند و اطلاعات آنها هیچ جا ثبت نشده است. به همین دلیل امكان بازرسی و نظارت وزارت كار نیز وجود ندارد.

او علت اصلی این پدیده را پرداخت نكردن حق و حقوق قانونی كارگران از سوی كارفرمایان دانست و افزود: در حال حاضرباید بیش از 20 میلیون بیمه شده كارگری در كشور وجود داشته باشد كه با احتساب خانواده آنها میانگین بیش از 60 درصد جمعیت كشور را كارگران تشكیل می دهند. بنابراین زمانی كه در ایران درباره كارگران صحبت می شود درباره جمعیت 60 درصدی جامعه صحبت می شود و این مساله لزوم توجه به مسائل آنان را در اقتصاد ، فرهنگ، سیاست مشخص می كند.

او در بخش دیگری از این گفتگو به بحث تشكل‌یابی كارگران در ایران اشاره كرد و گفت: در صورتی كه این تشكل ها قوی باشند می توانند در احقاق حقوق بهتر عمل كنند.

او كانون شوراهای اسلامی، انجمن صنفی كارگری، كانون بازنشستگان و نمایندگان كارگری را از جمله تشكل های كارگری در ایران عنوان كرد و گفت: متاسفانه این تشكل ها فعالیت چندانی ندارند و در حد مكفی مطالبه گر نیستند.

بیاتی در پاسخ به این پرسش كه چرا كارفرمایان با حضور و فعالیت شوراهای كارگری مخالفت می‌كنند؟ گفت: اغلب اعضای این شورا نماینده كارفرما هستند و نه نماینده كارگر و این با فلسفه شكل گیری شوراها در تغایر است. دلیل آنهم این است كه كارگران قرادادهای نهایتا یكساله دارند و در صورتی كه در این شوراها برخلاف منافع كارفرما اقدامی كنند برای تمدید قرارداد امنیت شغلی نخواهند داشت.

او با بیان اینكه در حوزه كارگری چیزی به نام استخدام رسمی نداریم، گفت: این در حالی است كه در بیشتر موارد، ماهیت كار كارگران در حوزه های كارگری پیوسته و مستمر است.

رییس اتحادیه كارگران قراردادی و پیمانی درباره وضعیت حقوق و دستمزد كارگران در سال 1400 گفت: حقوق و دستمزد پایه برای سال جاری حدود 2 میلیون و 650 هزار تومان است . سبد معیشت هم كه شامل كالاهای اساسی می شود 7 میلیون تومان در كشور است. بن كارگری هم از 400 به 600 هزار تومان رسیده است. اما متوسط حقوق كارگران در كشور حدود 3 و نیم میلیون تومان است.

او در ادامه به افت شدید قدرت خرید جامعه كارگری در سال جاری اشاره كرد و گفت: اگر افزایش قیمت نداشتیم این میزان روند رو به رشد را نشان می داد ولی با افزایش و در برخی موارد كمیابی كالاهای اساسی در كشور این رقم پاسخگو نیست.

او در ادامه با ابراز نارضایتی از وضعیت زمانی قراردادهای كارگری در ایران تصریح كرد: در كشورهایی مثل ژاپن و كره سقف قراداد موقت دو تا سه سال است. در این رابطه بدترین شرایط برای چین است كه سقف قراداد موقت 9 تا 10 سال است. این در حالیست كه بیشترین زمان قرارداد كارگری در ایران یكسال است.

بیاتی وضعیت قراردادهای پیمانی را متفاوت از دیگر قراردادهای كارگری دانست و افزود: در كارگاهها ، سازمان و نهاد هایی كه سالهاست مشغول فعالیت هستند دلیلی برای قراداد سه ماهه و شش ماهه وجود ندارد.
او افزود: در ایران هم زمان وزارت علی ربیعی تصمیماتی درباره سقف قراداد 4 ساله مطرح شد ولی هنوز این تصویب و ابلاغ نشده است.

او معتقد است، دكتر حسین كمالی و كاظم سرحدی زاده از وزیران دلسوز ایران بوده اند كه اقداماتی برای كارگران انجام داده اند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد