گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

كاهش نابرابری در توزیع درآمد در دستور كار دولت بعدی باشد/بانك مركزی نباید تابع سیاست های دولت باشد

كاهش نابرابری در توزیع درآمد ضریب جینی ، شاخص فلاكت(تورم و بیكاری) و همچنین شاخص فقر مطلق و اقتدار بانك مركزی از مهمترین محورهایی است كه دولت آینده در حوزه اقتصاد باید به آنها توجه كند.

1400/03/23
|
12:37
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، داود منظور استاد گروه اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره مهمترین اولویت های اقتصادی دولت آینده گفت: ضرورت توجه به دغدغه های اقتصادی و معیشتی مردم با نیم نگاهی به آنچه در سال های قبل بر اقتصاد ایران گذشته است؛ مشخص می شود.

منظور، مهمترین ویژگی اقتصادی این روزهای ایران را تشدید شاخص فلاكت در ایران نام برد و افزود: افزایش این شاخص در سال های اخیر نابسامانی زندگی معیشتی مردم را نشان می دهد. مجموع شاخص تورم و نرخ بیكاری شاخص فلاكت را نشان می دهد. شاخص فلاكت در منطقه 6 و در ایران 10 است.
به گفته او در سال گذشته بعد سال 74 برای اولین بار به بدترین وضعیت در شاخص فلاكت در 40 سال گذشته رسیدیم.
او وضعیت اقتصادی ایران در منطقه را بد توصیف كرد . گفت: افغانستان تورم دو درصدی دارد ، عراق تورم منفی بوده در قطر و امارات هم منفی بوده است.
او شاخص نابرابری در توزیع درآمد(ضریب جینی) را یكی دیگر از شاخص های ارزیابی وضعیت اقتصادی كشور دانست و افزود: این رقم در سال های گذشته به 4 دهم رسیده است. هر چه این شاخص بزرگتر شود یعنی نابرابری بیشتر می شود. این در حالی است كه در ابتدای دولت حسن روحانی این رقم سه صدم بوده است.
منظور، همچنین از بدتر شدن شاخص فقر مطلق كه نرخ فقر نامیده می شود در سال های گذشته خبر داد و گفت: این شاخص به طور میانگین در آمار سال 98 ، 12 درصد است. البته این منصفانه ترین آمار است كه 10 میلیون نفر در ایران را شامل می شود. این رقم در پژوهش های مجلس 15 میلیون برآورد شده است.

این استاد دانشگاه همچنین ادراك فساد را یكی دیگر از شاخص های وضعیت اقتصادی دانست و گفت: این شاخص نشان می دهد كه از نظر مردم میزان و شدت فساد چقدر است. رسیدگی به پرونده های قضایی ، پرداخت مالیات و .... در چه موقعیتی قرار دارد. در این شاخص در بین 180 كشور رتبه ایران 140 است. و این نشاندهنده این نكته است كه مردم نسبت به فساد نگرانی دارند.
او افزود: محور دیگر جایگاه بین المللی اقتصاد در بین دیگر كشورهاست كه با صادرات سنجیده می شود. صادرات غیر نفتی ایران در سال های گذشته نسبت به سال 92 تقریبا تغییری نكرده است. به عبارتی نتوانستیم وضعیت خود را بهبود بدهیم كه البته تحریم تاثیر گذار بوده است.
او تصریح كرد: البته حل این مسائل راهكارهای ساده و شناخته شده ای دارد . خوشبختانه ما خلأ دانشی نداریم و تنها باید ریشه ها و زمینه ها را درمان و كنترل كنیم.

او در ادامه بر ضرورت استقلال بانك مركزی اشاره كرد و گفت: این بانك نباید تابع سیاست های دولت باشد و زمانی كه دولت دچار كسری بودجه شود نباید تامین بودجه برای دولت كند.
تحلیلگر اقتصادی كشورمان، ریشه تورم را در اقتدار بانك مركزی دانست و خاطرنشان كرد: بانك مركزی باید ترازنامه پولی بانك ها را كنترل كند كه خلق پول نداشته باشیم. این ها باعث تورم در جامعه می شود.
او همچنین تصریح كرد: اصلاح ساختار مالی دولت باید به گونه ای باشد كه دولت نیازی به درآمدهای نفتی نداشته باشد و از بانك مركزی استقراض نكند. دولت باید با مالیات كشور را اداره كند اقدامات بر زمین مانده در این امر زیاد است. باید پایه مالیاتی گسترش یابد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد