گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

نویسندگی دیگر حرفه نخست هیچ نویسنده‌ای نیست/ مسائل معیشتی یكی از مشكلات اساسی اهل قلم است


رییس انجمن قلم گفت: نویسندگی دیگر حرفه نخست هیچ نویسنده‌ای نیست . این وضعیت به ویژه در رمان‌نویسی آسیب‌زننده است و باعث ضعف و طولانی شدن فرآیند نوشتن می‌شود.

1400/04/20
|
10:50
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محسن پرویز رییس انجمن قلم همزمان با 14 تیر روز قلم با حضور در برنامه گفتاورد ، مشكلات اهل قلم را به دو بخش صوری و محتوایی تقسیم بندی كرد و گفت: در خصوص بُعد ظاهری زندگی نویسندگان همواره تامین معیشت و زندگی مناسب مساله بوده است اما امروز این مساله شدیدتر شده است به طوری كه عموم اهل قلم در كنار شغل دیگری كه معیشت آنها را تامین می‌كند؛ می نویسند.

پرویز با بیان اینكه عموم اهل قلم در ایران اوقات فراغت و اوقات مازاد بر كار روزانه خود را به نوشتن اختصاص می‌دهند، افزود: حتی آنهایی كه قبلا به طور حرفه ای صرفا می‌نوشتند امروز واقعا با مشكل مواجه شدند . به گفته او این وضعیت به ویژه در رمان نویسی آسیب زننده است و باعث ضعف و طولانی شدن فرآیند نوشتن می شود.

او بخش دوم مشكلات اهل قلم را مربوط به محتواییات و تراوشات فكری نویسندگان دانست و افزود: درباره جایگاه اهل قلم و تاثیرگذاری آنها نیز باید گفت كه هیچوقت جامعه احساس استغنا از آنها نكرده و از اهل قلم فاصله نگرفته است.

او شاخص هایی مانند پایین آمدن تیراژ كتاب را معیار مناسبی برای استغنای جامعه از اهل قلم ندانست و خاطر نشان كرد: این دلیلی بر این نیست كه مخاطب كتاب های منتشر شده را نخوانده ، این تصور اشتباه است.

او در توضیح افزود: پایین آمدن شمارگان نشریات نشانه فاصله گرفتن جامعه از روزنامه و مجله نیست. به طوری كه در شبكه های اجتماعی وقتی فردی مقاله و تحلیلی را خلاصه می‌كند مخاطبان چند صدهزار نفری آن را می‌خوانند و برای یكدیگر ارسال می‌كنند . ولی تاثیر این مساله در جامعه اندازه گیری نمی‌شود. بنابراین معیار قبلی برای سنجش مناسب نیست چرا كه امروز جامعه از مراجع غیر رسمی منابع را می‌گیرد.

او در عین حال خاطرنشان كرد: البته به افراد بی شناسنامه و گمنام كه امكان فعالیت در فضای واقعی را ندارند و پایبندی به اصول و واقعیت هم ندارند نباید اعتماد كرد.

به گفته او مشكل اصلی در این زمینه آنست كه در كنار فضای حقیقی حوزه نشر باید به فضای مجازی هم توجه كرد. همزمان با تحول روزگار مردم بیشتر به این فضاها رجوع می كنند و باید در این دایره فضای مجازی هم قرار بگیرد و همه د ركنار هم ارزیابی شوند.

مسائل معیشتی یكی از مشكلات اساسی اهل قلم است
سجاد ستایشی عضو هیات مدیره جدید انجمن اندیشه و قلم مهمان دیگر برنامه گفتاورد یكی از مهمترین مسائل امروزی اهل قلم در جامعه را مواجهه آن با خلاء اندیشه‌ای دانست و گفت: در ایران اندیشه ای كه به رشته تحریر در می آید دیده نمی شود و همچنین نقد و بررسی نمی‌شود. همچنین راهكارهایی كه از سوی اهل اندیشه برای مشكلات ارائه می شود دیده نمی شود.

ستایشی نیز مسائل معیشتی را یكی از مشكلات اساسی اهل قلم معرفی كرد و گفت: در عین حال به محتوای فكری و علمی پدیدار شده از سوی آنها نه از سوی مسئولان و نه از سوی جامعه توجه نمی‌شود.

ستایشی افزود: مهمترین اتفاقی كه امروز باید مسئولین به آنها توجه كنند ایجاد بستر جدی برای اهل قلم است؛ بستر اول باید تكثر در اندیشه آنها را به رسمیت شناخت به طوری كه در حوزه اندیشه و قلم اجازه حرف زدن داشته باشند چرا كه اگر نتوانند با سرخوردگی و انفعال مواجه می‌شوند.

او ادامه داد: بستر دوم هم آنست كه بزرگان اهل قلم باید فضایی داشته باشند تا بتوانند نیروهایی را برای آینده تربیت كنند یكی از رسالت های آنها همین موضوع است.
ستایشی تصریح كرد: امروز محدودیت هایی ناخواسته و یا خودخواسته برای آنها ایجاد شده كه انگیزه برای تربیت نیروهای جوان را ندارند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
گفتاورد