گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

دبیر كمیته نوروز یونسكو: نیاز روزمره شهروندان به مردم شناسی بیشتر از ریاضی است

در حالی كه شهروندان در زندگی روزمره شان نیاز به دانش مردم شناسی را بیشتر از ریاضی احساس می‌كنند ضروری است نظام آموزش عمومی برای تدریس و گنجاندن مفاهیم مردم شناسی در دروس عمومی اقدام كند.

1400/06/14
|
07:37
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، شبان میرشكرایی پژوهشگر میراث فرهنگی و دبیر كمیته نوروز یونسكو با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران به مناسبت 13 شهریور روز بزرگداشت حكیم ابوریحان بیرونی و روز مردم شناسی گفت: مردم شناسی علمی است كه نگاهش از گذشته تا امروز و تحلیلی بر وضعیت كنونی فرهنگ است.

میرشكرایی درباره تعریف دقیق مردم‌شناسی گفت: بر اساس تعریف یونسكو، مردم شناسی ناظر بر میراث فرهنگی ناملموس است كه قابل تغییر نیست و به تازگی میراث زنده هم نامیده می شود . اشیا و ساختمان‌ها جزو میراث فرهنگی هستند كه برای جامعه شناخته تر شده اند.

او افزود: اما بخش اصلی كه زاینده میراث ملموس است فرهنگ انسان هایی است كه این میراث را ساخته و تولید كرده است به این بخش از میراث ، میراث ملموس گفته می شود و در عین حال، مهمتر از همه اینها میراث طبیعی است یعنی طبیعتی كه انسان در آن زندگی كرده است.

او در تفاوت میان مردم شناسی و جامعه شناسی گفت: جامعه شناسی بررسی و توصیف از امروز و زمان حال به آینده است و حال را تفسیر و آینده را پیش بینی می كند. مساله جامعه شناسی جامعه امروزی و متمدن شده است ولی مردم شناسی ریشه شناسی آن چیزی است كه الان هستیم .

به گفته او دانش مردم شناسی مواجهه با میراث فرهنگی را بسیار متفاوت تر می كند و ابتهاج و شعف ملاقات با میراث فرهنگی را لذت‌بخش‌تر می كند. به گونه ای كه وقتی مردم شناسی بلد هستید همزمان با ورود به یك زیارتگاه آداب آن قوم خاص را رعایت می ‌كنید و این اتفاق ایجاد پیوند با دیگر ملت ها است.

او افزود: زمانی كه مردم شناسی را بلد باشید؛ وقتی یك رفتار و یا شیء فرهنگی را می بینید؛ دوچنان لذت می برید چون پیچش مو را می بینید و واقعیت درونی را متوجه می شوید و از آن لذت می برید.
او در بخش دیگری از سخنان خود نیاز شهروندان به مردم شناسی را بسیار بیشتر از نیاز روزمره آنها به ریاضی دانست و گفت: بر همین اساس مردم شناسی باید در آموزش و پرورش گنجانده شود.
میرشكرایی با اشاره به اقداماتی برای گنجاندن موضوع پاسداری و حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در كتاب های درسی گفت: توجه به میراث فرهنگی باید از حالت سطحی خارج شود و در جامعه درونی شود.

او در پاسخ به این پرسش كه بهترین مراجع برای آشنایی شهروندان با میراث فرهنگی ایران و جهان چیست، گفت: سازمان یونسكو خروجی ها و توصیف‌هایی را منتشر می‌كند كه برای همه طیف های مردم قابل درك است بنابراین اگر هر فرد تمایل به آشنایی با میراث فرهنگی جهانی دارد این سایت مرجع مناسبی است . همچنین وزارت میراث فرهنگی به زودی تمام آثار ثبت شده را كتاب می كند و در دسترس شهروندان قرار خواهد داد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
گفتاورد