اصغر مهاجری جامعه شناس كشورمان گفت: در جامعه مدرن امروزی بخش زیادی از وظایف سنتی خانواده به نهادهای دیگری در جامعه سپرده شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، اصغر مهاجری جامعه شناس با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره تغییرات ارزش ها و مفاهیم بنیادی نهاد خانواده در ایران در سال های اخیر گفت: تنها نهادی كه مستقیما به عنوان نقطه آغازین همه چیز در جامعه فعالیت می كند خانواده است. در هر جامعه ای همه نهادها ناگزیر برای كنش گران برنامه می دهند اما تنها نهادی كه این گنشگر را تربیت میكند نهاد خانواده است.
او با انتقاد از افرادی كه به ترویج ولنگاری و نبود خانواده در غرب دامن می زنند، گفت: اتفاقا در اروپا نهادهای تصمیم ساز مشكلات جامعه را از طریق خانواده حل می كنند. در نظر آنها نهاد خانواده، نهاد سرمایه گذاری مفیدی است كه هر جامعه و هر فردی كه این نكته را دریافته، برنده شده است. به گفته این جامعه شناس نهاد خانواده مخرج مشترك همه تفكرات متفاوت بوده است .
این جامعه شناس با بیان اینكه جامعه ما در دو جنبه فرهنگی و نرم افزاری مشكل دارد، گفت: مرجع حل مساله ها، الگوهای فرازمینی و خارجی نیست باید به واقعیت مراجعه كرد و بر اساس دانش مرتبط با آن مساله، راه حل مناسب را اتخاذ كرد.
به گفته او مشكل اساسی امروز جامعه ما نگاه مسئولان و برنامهریزها و حتی والدین به خانواده ها است. به گونه ای كه آنها هنور خانواده را به صورت خانواده گسترده ، خویشاوندی و هسته ای كه وظایف اصلی آنها برآوردن نیاز جنسی، عاطفی، تولید مثل و امنیت است نگاه میكنند. در حالی كه این نگاه ها برای دیروز است و این نگاهی سنتی به خانواده است. در جامعه مدرن، بخش زیادی از این وظایف به نهادهای دیگری در جامعه سپرده شده است.
این جامعه شناس افزود: بدین ترتیب پدر و مادرها امروز خود را فدای آینده فرزندانشان می كنند و این مساله آنومی را در جامعه ایجاد كرده است كه این موضوع خطرناك تر و آسیب زننده تر از ناهنجاری در جامعه است .
مهاجری با بیان اینكه هم مردم و هم مسئولان آلوده این تفكر هستند تصریح كرد: در عین حال این تفكرات چون شفاف نیستند هنجار و دستورالعمل روشنی هم ندارند و این هزینه های روانی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی كه بر بدنه وارد می كند با میلیاردها دلار قابل مقایسه نیست.
او افزود: افرادی با این تفكرات برای رسیدن به ارزش هایی كه نابهنجار است مجبور هستند رفتار نامناسب انجام بدهند و توجیه كنند، در دولت رفاه این مسائل دیده می شود و دلیلی برای رانت یقه سفیدی و جرائم دیگر نیست.
به گفته این جامعه شناس این فرهنگ غیر رسمی است كه در جامعه انباشته می شود و افراد برخلاف رفتارهای ارزشی كه در ملاء عام انجام می دهند در خلوت خود كج روی و دزدی را رواج می دهند . متاسفانه چنین رفتارهایی وقتی به عرصه عمومی می آید پیامدهای آن با میلیون ها دلار هم جمع نمی شود این الگو، ذهنی و ناصواب و نادرست و تاثیرات آن نیز نادرست است.
او افزود: ایرانی ها برای حل چنین مسائلی راه حل های ارزشمندی در ادبیات دینی نیز دارند ؛ آنجا كه حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) در روایات می فرمایند كه «فرزندان شما برای شما نیستند آنها دختران و پسران زندگی اند اگر قرار است شبیه هم باشید نه آنها را شبیه خود كه خود را شبیه آنها بسازید».
او درمان تخصصی جامعه شناسی اینگونه مشكلات را تنها از راه نگاه های مبتنی بر دانش دانست و افزود: امروزه باید دست از متغیرهای انتسابی برای ارزش گذاری افراد برداشت و به به متغیرهای اكتسابی چنگ زد ؛ متغیرهای انتسابی مثل قوم، دین و ژن هستند كه انسان در آنها دخل و تصرفی ندارد به همین دلیل هم این ملاك ها عدالت به بار نمی آورد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.