گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

برای ساخت مسكن باید به توان متخصصان داخلی متكی باشیم

رییس سابق مركز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی با انتقاد از ورود نیروهای خارجی برای ساخت مسكن به كشور گفت: توجه جدی دولت در تامین و تحقق برنامه مسكن باید متكی به توان داخلی باشد.

1400/08/15
|
14:08
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سید محمود فاطمی عقدا رییس سابق مركز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران با اشاره به كسری 6 میلیون مسكن دركشور گفت: این در حالی است كه توان فنی مهندسی در ایران بالاست و بخش خصوصی تجربه ساخت بیش از 90 درصد مسكن در كشور را دارد.

او نقش دولت در بازار مسكن را تسهیلگری و روان كردن مسیر دانست و گفت: متاسفانه دولت یازدهم عملا با بخش مسكن قهر بود و طرح ملی مسكن مهر را كه مصوبه مجلس و طرحی در ابعاد ملی بود را تعطیل كرد و جایگزینی هم برای آن در نظر نگرفت.

به گفته او اگر دولت قبلی اعتقادی به این طرح هم نداشت ابتدا باید بر اساس وظیفه قانونی خود طرح را تمام می كرد و از این طریق با تهیه یك میلیون تا دو میلیون واحد به شهروندان بخشی از مشكلات مسكن را حل می‌كرد
او با اشاره به ضررهای فراوانی كه تعطیلی طرح مسكن به جامعه وارد كرد، گفت: در پی این تصمیم صنایع زیادی تعطیل شدند، بیكاری زیادی راه افتاد و اقتصاد خانوار به خطر افتاد. بازار به حال خود رها شد؛ تولیدكنندگان به خاك سیاه نشستند و مردم هم دچار معضل بی مسكنی شدند.

او در مقام یك كارشناس مقصر اصلی وضعیت كنونی را مجلس وقت دانست و افزود: مجلس بر اساس وظیفه ذاتی خود باید مطالبه‌گری می كرد چون طرح مسكن، قانون مجلس بود و یكی از وظایف مجلس نیز نظارت بر اجرای قانون است.

این دانشیار دانشگاه خوارزمی مسكن در ایران را كالای سرمایه ای معرفی كرد و گفت: بخش اعظمی از گردش پول در اقتصاد كلان ایران را مسكن به خود اختصاص داده است به طوری كه بر اساس آمار دو سال پیش بانك مركزی و تحلیل مركز پژوهش های مجلس، ارزش افزوده مسكن بالغ بر 50 هزار میلیارد تومان است.

رییس سابق مركز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی تصریح كرد: با این رقم متوجه می شویم كه مسكن نقش نیروی محرك و پیشران در اقتصاد ایران را دارد و اگر دچار ركود شود اقتصاد كلان كشور و اشتغال آسیب می بیند.

او بر ضرورت پایش مستمر و اصلاح رویه ها به طور مستمر در حوزه مسكن تاكید كرد و گفت: استاندارد نیاز احتیاطی در ایران حدود 5 درصد است كه شامل كمتر از یك میلیون و 200 واحد است. در چشم انداز صنعت مسكن در سال 1414 این میزان باید به حد نرمال برسد.

او با بیان اینكه 8 سال سوء مدیریت مسكن در دولت یازدهم و دوازدهم حوزه مسكن را به حوزه ای ناكارآمد تبدیل كرد، گفت: اگر تعدا مسكن به اندازه كافی باشد و دست‌كم هر شهروند یك واحد مسكونی داشته باشد سرمایه حوزه مسكن به واحدهای دیگر بازار می رود كه سودآروی بیشتری داشته باشد و رونق در اقتصاد ایجاد می شود.

او افزود: امروز در تهران نسبت قیمت زمین به هزینه ساخت به بالای 60 درصد و بر اساس آمارهای دیگری به بالای 80 درصد رسیده است و این برای اقتصاد خوب نیست عمده علت این مساله هم سفته بازی و سوداگری در این بازار است.

عقدا بنگاه های مالی را یكی از بزرگترین دلالان حوزه مسكن عنوان كرد وافرود: این بنگاه ها پول سرمایه گذاران را در بخش ملك به كار می بردند و بخش اعظمی از بدهی های آنها را نیز از طریق تملك مسكن تامین می‌كنند و بدین ترتیب عملا بانك ها برای كسب سود بیشتر از هدف اصلی به سرمایه گذاری در حوزه ارز و مسكن و سكه ورود كردند.

او تصریح كرد: اگر بانك ها مجبور به فروش واحدهای مسكونی و زمینهای تحت تملك شوند بخش اعظمی از وضعیت وخیم این بازار شكسته می شود.

به گفته او مورد وثوق بودن سند ملك در قوه قضاییه نیز در دامن زدن به وضعیت مسكن در كشور و تمایل افراد برای داشتن سند در كشور، بی تاثیر نیست.

او بر لزوم دریافت مالیات حقه از احتكار كنندگان و بهم ریزانندگان بازار مسكن تاكید كرد و گفت: رقم مالیات در برخی كشورها نسبت به ملك 13 درصد است.

رییس سابق مركز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی همچنین یكی دیگر از معضلات كشور در بازار مسكن را نابسامانی اجاره داری در كشور دانست و افزود: متاسفانه نه نظام سنتی و نه نظام مدرن اجاره داری در كشور وجود ندارد این در حالی است كه در همه دنیا شركتهایی مختص این كار و ساختار مشخصی برای اجاره داری وجود دارد.

به گفته او یكی از دلایل بهم ریختگی حوزه مسكن واحدهای اصطلاحا زیرپله ای و غیر قانونی ها هستند كه تابع قوانین نیستند . برای حل این مساله اتحادیه می‌تواند كمك كار دولت باشد و همینطور قانون‌گذار وظایف آنها را شفاف كند و از آنها بازخواست كند.

او همچنین وظیفه راه اندازی سیستم اجاره داری مدرن در ایران كه كه امروز نیاز جدی به آن احساس می شود را وظیفه نمایندگان مجلس برای وضع این قانون دانست.

عقدا همچنین از ورود نیروهای خارجی برای ساخت مسكن به كشور انتقاد كرد و گفت: توجه جدی دولت در تامین و تحقق برنامه مسكن باید متكی به توان داخلی باشد. در عین حالی كه واردات تكنولوژی و سرمایه از كشورهای خارجی مثل چین و تركیه مشكلی ندارد و می تواند توان مضاعف برای تولید مسكن در كشور را ایجاد كند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.
















دسترسی سریع
گفتاورد