یك جامعه شناس معتقد است همواره خرده فرهنگ هایی در جامعه وجود دارد كه سبك زندگی آنها مورد تایید و نظر همه افراد نیست ولی در عین حال جامعه با این خرده فرهنگها معنا مییابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدعلی زكریایی جامعه شناس با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره تغییرات سبك زندگی در جامعه ایرانی گفت: همیشه سبك زندگی در فرهنگهای مختلف مساله ساز بوده اما به مرور زمان جامعه اینگونه تغییرات را میپذیرد.
زكریایی در پاسخ به این پرسش كه آیا سبك زندگی ناشی از بحث درونی و نگرشی است؟ گفت: برای درك و پذیرش سبك های زندگی متفاوت فهم دلایل انتخاب این سبك ها مهم است ضمن اینكه جامعه باید تاب آوری لازم را نیز داشته باشد.
او تغییر سبك زندگی را امری دستوری ندانست و افزود: برخی اوقات تغییر سبك زندگی به مرور زمان و بر اساس تغییرات جامعه ممكن حادث میشود.
او با بیان اینكه خرده فرهنگهای مختلف سبك زندگیهای مختلفی دارند، تصریح كرد: در طول تاریخ اصناف و اكناف سبك زندگی خاص خود را داشته اند به طوری كه آنها حتی در پوشش و آرایش با یكدیگر فرق دارند و از روی ظاهر میتوان آنها را از هم تمیز داد.
او با بیان اینكه در هیچ جامعه ای همه افراد به یك سبك زندگی نمیكنند، گفت: در هیچ جامعهای خرده فرهنگها نیز یكسان نیست، حتی افراد یك جامعه در بازه های زمانی مختلف در انتخاب رنگ ها هم متفاوت عمل میكنند.
او در پاسخ به این پرسش كه آیا نشانههای پوششی حكایت از نوع خاصی از اندیشه دارد و یا تنها یك نوع تقلید از گروه همسالان است، تصریح كرد: اگر درباره یك مساله پوزیتویستی صحبت كنیم می توان یك قاعدهای برای آن در نظر گرفت. ولی در موضوعات جامعه شناختی نمیتوان درباره مسالهای نظر قطعی داد. این رفتارها هم میتواند تقلیدی و گاهی نیز ناشی از موجهایی فرهنگی باشد كه در كشور ایجاد شده و بعد از یك مدت هم تمام میشود . به عنوان مثال جوراب نپوشیدن تغییری است كه چندسالی است در پوشش ایجاد شده است.
او همچنین به الگوهای پوششی در دوران جنگ اشاره كرد و گفت: در دوره جنگ شلوار خاكی، كتانی، اوركت، موتور هوندا، عطر تیروز در جیب، تسبیح، پیراهن روی شلوار ، شانه و خودكار در جیب و كلاه پیرمردی، پوششی بود كه افراد را به سبك زندگی خاصی شبیه سازی می كرد. البته باز هم در خرده فرهنگ ها كه به معنای گردان های مختلف است رزمنده ها سبك های متفاوت در گفتار و پوشش داشتند كه همان زمان هم برای برخی عجیب و غیر عادی بود.
او درباره نوع مواجهه معقول با تغییر سبك زندگی در جامعه گفت: متاسفانه در این باره در جامعه ما گفتگو صورت نمیگیرد و به طور كلی جامعه در موارد اینچنینی رویكرد منفعلانه دارد كه اصلا خوب نیست در عین حال شرایط مقاومت و اعمال زور نیز مناسب نیست و این هر دو ناشی از نبود شناخت جامعه است.
زكریایی در توضیح مرز بین پذیرش و عدم پذیرش تنوع سبك زندگی در جامعه و ضرورت مداخله گفت: جامعه ما امروز از ریل خارج شده است؛ به طوری كه در دوره ای در مدارس بسیار سختگیری می شد امروز هم در بخش هایی از جامعه وضعیت اصلا نرمال نیست. به گفته او وقتی وارد لندن می شوید شاخص هایی برای سبك زندگی در این شهر وجود دارد كه كاملا مشخص است شما در حال حاضر در لندن هستید اما درجامعه ما معلوم نیست كجا باید موازین و قواعد رعایت شود و كجا امكان گریز از آنها وجود دارد.
این جامعه شناس با تاكید بر ضرورت صیانت از قواعد اجتماعی در جامعه گفت: جامعه اگر خیلی منفعل شود از دست می رود در عین حال اگر سختگیری زیاد هم داشته باشد پایدار نخواهد بود. انفعال و اجبار هر دو خوب نیست. این واضح است كه هر جامعه ای از قواعد مشخصی پیروی میكند.
او بر ضرورت آموزش موثر در جامعه تاكید و خاطر نشان كرد: جامعه باید در همه عرصه ها به آموزش توجه كند ولو این آموزش رسمی هم نباشد و در حد یك پوستر باشد. همه نهادها باید در حد امكانات به امر آموزش توجه كنند این رسانه در گذشته در قابل بزرگترهای بود كه در محله و خانواده به جوانان تذكر می دادند.
او در عین حال بر ضرورت گسترش ظرفیت جامعه برای فضای نقد به سبك های مختلف زندگی تاكید و خاطر نشان كرد: فردی كه به بهانه شركت در مراسم مذهبی و برای اجرای مناسك مذهبی، حقوق سایر شهروندان را نادیده می گیرد باید نقد شود. و هیچ گروهی مصون از انتقاد نباشد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.