گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

انقلاب اسلامی ایران، شعر فارسی را دگرگون كرد

یك شاعر و پژوهشگر ادبی معتقد است انقلاب اسلامی همانطور كه در تمامی عرصه دگرگونی ایجاد كرد شعر فارسی را نیز دچار تحول كرد.

1400/11/12
|
14:20
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، هادی سعیدی كیاسری شاعر و پژوهشگر و رییس كانون های بیدل دهلوی و ادبیات ایران، ادبیات سوسیالیستی را از غنی‌ترین ادبیات جهان دانست و گفت: اصطلاحا به این ادبیات، ادبیات چپ اطلاق می شود.

او ادبیات چپ را متفاوت از ادبیات انقلاب اسلامی دانست و گفت: از آنجایی كه قالب‌های سنتی برای مقولات روزانه ضیق بود یكی از آغازگران تغییر فرمیِ شعر، نیما یوشیج بود. او قالب ها را شكست و اتفاق بزرگی در ادبیات ایران افتاد. به گفته او یكی از اهداف نیما گسترش دایره محتوا در ادبیات فارسی بود.

او پیشینه ظهور ادبیات اعتراضی را مربوط به دهه 40 دانست و گفت: در این دهه شاعران بزرگی مثل اخوان ثالث شكل می‌گیرند كه اشعاری مثل زمستان را می‌سرایند. همچنین شاعری هم در این دوره با مضامین مذهبی و دینی شعر می‌سرایند كه عمران صلاحی یكی از آنهاست. نوری اعلا نیز یكی دیگر از آن شاعران است كه البته با گذشت زمان تغییر مسیر داد. به گفته او مشفق و اوستا نیز تا دهه 50 تشخص می‌یابند.

كیاسری با بیان اینكه جریان اعتراضی كه از دهه 40 آغاز شده بود با حركت ریزی تا انقلاب حركت كرد، گفت: این جریان پس از انقلاب تصریح شد و نطفه شعر انقلاب در این برهه زمانی شكل گرفت.

به گفته او البته شاعرانی مثل اوستا سال ها قبل از انقلاب برای فلسطین و آزادی آن شعر گفته است. او جزو افرادی بود كه با اندیشه های متفاوت از جریان قالب شعر، می سرایید.

او از غلبه شعر انقلابی بر تفكرات چپ در دهه 50 خبر داد و گفت: همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی كلیت جامعه به سمت الهیات و آرمانهای انقلابی اسلامی و تفكرات مذهبی و شیعی حركت كرد و شعر نیز از این قافله عقب نماند. برخی ترانه‌سراها هم به همین سمت و سو رفتند. در این دوره همچنین منظومه مذهبی نیز بر دیگر تفكرات غلبه یافت.

او همچنین از احیای قصیده پس از انقلاب خبر داد و گفت: پیش از انقلاب غزل اجتماعی داشتیم ولی پس از انقلاب غزل‌های انقلابی پدید آمد. قیصر امین پور از جمله افرادی بود كه غزل‌های انقلابی می‌سرود این در حالی است كه پیش از آن بیشتر مضامین غزل، تغزل بوده است.

همچنین سیدحسن حسینی از جمله افرادی است كه غزل های نابی داشته است. غزلهای او برای امام خمینی(ره) شهرت دارد.

او از شباهت شعرهای زمان جنگ به شعار و بیانیه گفت: بدین ترتیب شعرها در خدمت آرمان‌های زمان خود بوده است.

به گفته كیاسری، سید حسن حسینی در احیای قالب های شعری پس از انقلاب به ویژه رباعی نقش مهمی داشته است.

او با بیان اینكه در زمان جنگ و انقلاب محتوای شعرها در خدمت مفاهیمی مثل شهادت، عدالتجویی، استكبار ستیزی، خدمت به خلق، ایمان و ... قرار گرفت، گفت: در همین زمان، شعر جنگ و دفاع مقدس در ادبیات ایران شكل گرفت.

او علی معلم را یكی از احیاگران قالب مثنوی در ایران دانست و گفت: مثنوی با وزن‌های بلند در تاریخ سابقه نداشته است . او جریانی را در شعر فارسی و نه تنها در شعر انقلاب ایجاد می‌كند كه افغانی ها از روی مثنویهای او برای جنگ های خود مشق می‌كند.

او با بیان اینكه قالب های كلاسیك همزمان با انقلاب احیا شدند، گفت: قالب‌های نو هم احیا شدند و به طور كلی انقلاب به لحاظ محتوا و شكل برای شاعران فضای جدیدی به وجود آورد. این در حالی است كه پیش از انقلاب خیلی سمبلیك و با اشارات اعتراض‌ها و انتقادها انجام می‌شد.

او از توسعه شعر اعتراض پس از انقلاب خبر داد و افزود: دهه اول شعر طعنه به شعار می زد ولی با گذشت زمان شعریت غلبه می‌كند و همانگونه كه انقلاب در تمامی عرصه ها دگرگونی ایجاد كرد شعر را هم دگرگون كرد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.







دسترسی سریع
گفتاورد