نصرالله حدادی پژوهشگر و تهرانشناس گفت: در این منطقه از شهر اینقدر جذابیت در وجوه مختلف وجود دارد كه علاوه بر اقتصاد، مسائل سیاسی و اجتماعی و فرهنگی را نیز هدایت میكند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نصرالله حدادی پژوهشگر و تهرانشناس با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره نقش محلههای تاثیرگذار در انقلاب اسلامی گفت: تهران پیش از انقلاب 380 تا 400 كیلومتر مربع بود در حالی كه این شهر امروز تا 700 كیلومتر مربع گسترش یافته است.
او حد غربی شهر را دانشگاه شریف دانست و گفت: در شرق تهران نیز حریم شهر، نارمك بود و از نارمك به بعد شهری وجود نداشت. البته تهرانپارس هم آن زمان محل تازه سازی بودكه جمعیت كمی در آن ساكن بودند.
حدادی در ادامه به نماز تاریخی عید فطر در تپه های قیطریه اشاره كرد و گفت: آن زمان تپههای قیطریه بایر بود و هیچ چیزی در آن محدوده وجود نداشت زمانی كه نماز عید فطر در تپه های قیطریه به امام جماعتی شهید مفتح برگزار شد آن منطقه خارج از محدوده مسكونی شمال تهران محسوب می شد. دلیل جذابیت آن قسمت از شهر هم مسجد قبا به عنوان پایگاهی برای انقلابیون بود كه بعد از تعطیلی این مسجد برخی از مراسم های مذهبی از این دست در این منطقه برگزار می شد. به گفته حدادی در این مراسم بود كه مردم و روحانیون خواستار تشكیل حكومت اسلامی 15 شهریور 1357 (عیدفطر) شدند و بعد از آن هم واقعه خونین 17 شهریور اتفاق افتاد.
او افزود: بعد از نماز عید فطر شهروندان پارچه نوشته هایی را با مضامین تشكیل حكومت اسلامی با خود حمل می كردند كه این جمعیت از قیطریه تا میدان راه آهن پیش آمد و با پیش آمدن به سمت جنوب شهر خیل جمعیت هم افزایش مییافت و دو روز بعد واقعه 17 شهریور اتفاق افتاد.
به گفته این تهران شناس محله قیطریه تا 5 سال بعد از انقلاب هم خالی از سكنه بود و قبل از جنگ ساخت و ساز در این بخش به تدریج آغاز شد.
او همچنین بازار تهران را مركز ثقل تظاهرات انقلاب، ملی شدن صنعت نفت و جنبش مشروطیت دانست و افزود: در این منطقه از شهر اینقدر جذابیت در وجوه مختلف وجود دارد كه علاوه بر اقتصاد، مسائل سیاسی و اجتماعی و فرهنگی را نیز هدایت می كند.
مسجد 500 ساله جامع، مسجد 40 ساله امام خمینی (شاه یا سلطانی) مسجد سید عزیزالله 220 سال قدمت دارد.
او با اشاره به حاكمیت فضای معنوی خاص در بازار تهران در آستانه انقلاب گفت: "قدم به قدم" در بازار حوزه علمیه ، مسجد و مراكز دینی وجود دارد. از همین رو به یكی از قسمتهای بازار كه راسته كتاب فروش ها، لوازم التحریری ها و حلبی سازها است بین الحرمین گفته می شود كه به تعبیری فاصله مبارك دو مرقد مطهر امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) گفته می شود.
او با بیان اینكه محله بازار یكی از تاثیرگذارترین مكانها در فرآیند انقلاب است، گفت: مسجد خندق آبادی در مولوی، مسجد قندی در خیابان وحدت اسلامی مسجد فاطمی در خیابان خانی آباد و مسجد ملك برای صنف بزاز ، همگی اینها كانون حركتهای انقلابی بودند.
حدادی در پاسخ به این پرسش كه بر اساس اظهارات برخی از افراد آیا انقلاب مربوط به شهروندان جنوب شهر منشین به تنهایی است؟ گفت: در انقلاب همه اقشار حضور داشتند. شاهد این مدعا نیز اتفاقی است كه در مسجد دانشگاه تهران افتاد. در این واقعه علما در اعتراض به بسته شدن فرودگاه در مسجد بست نشستند . این اعتراض تا روز بعد ادامه داشت و تعداد معترضین به 14 هزار نفر رسید و نه تنها شیعیان كه حتی ادیان ابراهیمی دیگر هم در این عتراض همراه علمای شیعی بودند.
او همچنین به مسجد حسینیه ارشاد به عنوان یكی از مساجد تاثیرگذار در انقلاب 57 نام برد و گفت: در این مسجد اغلب سازماندهی صورت می گرفت. بنابراین شمال و جنوب فرقی نداشت .
او تصریح كرد: همه اقشار مردم در انقلاب همراه و همپا بودند و شركت داشتند. باتوجه به اینكه فشردگی جمعیت در جنوب شهر بیشتر بود شاید این فعالیت ها بیشتر دیده می شد. در آن زمان جمعیت شهر 3میلیون و 700 هزار نفر بود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.