گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

قانون كنونی استفاده از اسلحه، پاسخگوی امنیت مورد نیاز نیروهای مسلح نیست

قانون استفاده از اسلحه برای ضابطان قانونی، نیازمند بازنگری و اصلاح است به گونه‌ای كه نیروها امكان دفاع از خود بعد از بروز حادثه و استفاده از اسلحه به عنوان ابزاری برای اجرای قانون را داشته باشند.

1400/11/30
|
14:39
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سلیمان ملك زاده جانشین معاون حقوقی و امور مجلس ناجا با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران درباره اشكلات آیین نامه و قانون استفاده از اسلحه برای كاركنان نیروی انتظامی در مواجهه با مجرمان و متهمان گفت: در قانون نیروی‌های مسلح قانون به كارگیری سلاح در موارد ضروری، سال 73 به تصویب رسیده است و در زمان خودش از قوانین مترقی بوده است.

ملك زاده با بیان اینكه این قانون دیگر پاسخگوی ماموریتها نیست، افزود: به همین دلیل به سمت اصلاح و بازنگری این قانون رفتیم. در این‌باره دو ماده وجود دارد؛ یكی ماده سه كه درباره تیراندازی به سمت اشخاص است و دیگری ماده 6 كه مربوط به تیراندازی به سمت وسائل نقلیه است.

ملك زاده بر ضرورت اضافه شدن مواردی بر این قانون گفت: موارد جدید باید امكان تصمیم‌گیری و عدم تردید مامور برای استفاده از سلاح را از بین ببرد.

او با تاكید بر اینكه در كشور اعاده نظم و امنیت بر عهده فرماندهی انتظامی است، تصریح كرد: درباره قانون استفاده از اسلحه هم در خود قانون و هم در شكل اجرای آن مشكل داریم كه باید اصلاحاتی صورت گیرد و قانون مانع و جامع باشد.

به گفته او در حال حاضر مامور در حال اجرای ماموریت اگر به قانون عمل كند و از اسلحه استفاده كند تصویر آثار به جا مانده از اجرای قانون مساله بعدی است. ضرورت پاسخگویی بعد از عملیات مامور را دست به عصا می كند و تردید به وجود می آورد. پرسش هایی از قبیل اینكه آیا بدون سلاح می‌توان شرایط را مدیریت كرد؟ كدام شرایط بهتر است؟ و ... از جمله این مواردی است كه مامور را در استفاده از سلاح مردد می‌كند.

او با بیان اینكه حاكمیت اسلحه را ابزار ماموریت قرار داده است ، گفت: نیروهای مسلح دارای قانون اختصاصی برای به كارگیری اسلحه هستند اما قانون امروز پاسخگوی همه نیازهای نیروی های مسلح نیست .

او تصریح كرد: به طور معمول اگر مقررات رعایت شود هیچگونه مسئولیت جزایی و مدنی برای مامور نباید وجود داشته باشد. برای بررسی اینكه آیا این مامور مطابق قانون رفتار كرده است یا نه یك مكانیسمی طراحی شده است. بر این اساس باید كمیسیون و آیین نامه ای تشكیل شود . سال 80 این آیین نامه برای قانون مصوب سال 73 طراحی شده است. قانونگذار نیز باید این آیین نامه كه منبعث از قانون است را به عنوان یك معیار مورد استناد قرار دهد.

سیدمحمد مهدی فقیهی، حقوقدان مهمان دیگر برنامه گفتاورد بود كه درباره كارآمدی قانون استفاده از سلاح در كشور گفت: این قانون دو عرصه اثبات و ثبوت دارد. در عرصه ثبوت باید سلسله مراتب و مراحلی رعایت شود ولی آنچه برای ضابطین مشكل است این است كه كه در دادگاه توانایی اثبات وجود ندارد.

فقیهی با بیان اینكه باید این خلاء هرچه سریعتر با دستورالعمل‌های مناسب پر شود، افزود: البته روح حاكم بر قانون اینگونه نیست ولی روح حاكم بر شرایط اجرای قانون توسط ضابط كه همان قاضی است باید رعایت و توجه شود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.




دسترسی سریع
گفتاورد