یك فعال اقتصاد هنر معتقد است یك هنرمند در ابتدا به منابع مالی حاصل از خلق اثر هنری فكر نمیكند اما این خلاقیت میتواند برای وی آورده مالی فراوانی داشته باشد به طوریكه در كشوری صنعتی مثل آلمان تعداد فعالان اقتصاد هنر بیشتر از صنعت خودرو است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، جواد محرابیان فعال حوزه اقتصاد هنر با حضور در برنامه گفتاورد درباره نگاه اقتصادی ایرانیان به هنر گفت: یكی از مهمترین دلایلی كه خانواده ها برای ورود فرزنداشان به حوزه هنر اقبال نشان نمی دهند این است كه فكر میكنند درآمدزایی در هنر وجود ندارد این در حالی است كه در آخرین حراج تهران یك تابلو نقاشی به قیمت 13 میلیارد تومان فروخته شد .
محرابیان با بیان اینكه هر فردی كه پا به دنیا میگذارد؛ هنری دارد، افزود: در یك نگاه عمیق در سطح جهانی متوجه میشویم كه اقتصاد هنر هنوز موضوع مورد مداقه در جهان است.
او درباره ارتباط هنر و اخلاق گفت: وقتی هنر جاری می شود اخلاق جاری می شود بنابراین اخلاق با هنر منافاتی ندارد. او در تایید این حرف نقل قولی از همایون خرم و موتزارت كرد. آنها معتقد بودند وقتی احساس خوبی دارند انچه از دنیای اطراف دریافت می كنند را به نُت تبدیل میكنند.
این فارغ التحصیل دانشكده هنرهای زیبا دانشگاه تهران با بیان اینكه در هنر آزادی و رهایی وجود دارد، گفت: كشورها باید بر این مهم واقف باشندكه زمانی كه برای هنر سرمایه گذاری میكنند در واقع به كاهش بزه و افزایش امنیت كمك میكنند چون تجربه ثابت كرده كه برای كاهش آسیبهای اجتماعی از این دست هنر باید جاری و ساری شود. همانطور كه جهان بعد از انقلاب صنعتی درمان جامعه را در هنر یافت.
او با بیان اینكه منابع انسانی منابع اصلی هر كشور هستند، خاطرنشان كرد: در كشورهایی مانند كانادا برای رونق اقتصاد هنر و صنایع خلاق و توانایی ایجاد خلاقیت در شهروندان سوله هایی با امكانات صنعتی در نظر گرفته شده است كه هر شهروند میتواند در بازه زمانی 6 ماهه به رایگان در آنجا فعالیت كند . خروجی این سیاستها ساخت اوبر(تاكسی های اینترنتی) است.
محرابیان با بیان اینكه برای رونق اقتصاد هنر مجموعه ای از فعالیتهای دانش بنیان نیز درگیر خواهد بود، گفت: محصولات ملموس و غیرملموس مثل ایدهها نیز بخشی دیگر از برنامههایی است كه میتوانند به اقتصاد و شكوفایی هنر كمك كند.
او چهارمین معیار برای رونق اقتصاد هنر را ورود صنعتگرها به حوزه هنر دانست و افزود: در واقع در این بخش ایده ها را به سمت اجرایی شدن پیش میبردند.
او در پاسخ به این پرسش كه آیا از هنر میتوان معیشت را سامان داد؟ گفت: فراتر از معیشت با هنر میتوان كارآفرینی هم كرد. ضمن اینكه خاك ایران پر از ستاره است ولی نیازمند كهكشان است. چرا كه تك ستارهها دچار مشكل میشوند. در حال حاضر نظام واحدی برای هنرمندها نداریم. در حالیكه باید مثل نظام پزشكی و نظام مهندسی یك تشكل صنفی منسجم وجود داشته باشد.
او با بیان اینكه برای فرهنگ سازی در حوزه اقتصاد هنر باید زمان سپری شود، خاطرنشان كرد: باید بدانیم كه یك ثر فاخر هنری ایرانی به راحتی در كریستی با قیمت گزاف فروخته شد.
این معمار با تاكید بر اینكه بازار هنر عاری از سیاست است و برخلاف حوزههای دیگر موانع كمتری برای ورود به بازرهای جهانی دارد، تصریح كرد: در این شرایط امكان رشد بیشتری وجود دارد. ضمن اینكه نگاه به هنرمند در جهان متفاوت است. به طور مثال برای دریافت روادید اگر سفارتخانه ای بداند كه شما هنرمندید و دو اثر هنری دارید نگاه متفاوتی به شما خواهند داشت.
او با بیان اینكه نیازمند تغییر در باورها هستیم، افزود: اقتصاد هنر در آلمان در سال 2000، 27 هزار یورو درآمدزایی داشه است. در حالیكه این رقم در سال 2010 به 137 هزار یورو افزایش یافته است. در سال 2011 ، 984 هزاری نیرو هنرمند در این كشور فعالیت داشتند. همچنین بر اساس آمار در سال 2010 اقتصاد هنر این كشور دو برابر اقتصاد نفت ما بوده است. تعداد فعالان حوزه اقتصاد هنر در كشور صنعتی مثل آلمان بیشتر از فعالان صنعت خودرو بوده است. این آمار نشاندهنده این مهم است كه این اقتصاد هنر ، صنعت پیشرویی است.
او با تصریح این نكته كه هنرمند در ابتدا به فكر اقتصاد نیست و در ابتدا به خلاقیت و نوآوری فكر میكند، گفت: صادرات هنر در چین ، 125 میلیارد دلار بوده است و پس از آن امریكا ، سوئد، آلمان، هند، هنگ كنگ و... در این حوزه فعالیت میكنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.