گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

برای رونق اقتصاد هنر به اتاق فكر نیاز داریم

یك فعال حوزه اقتصاد هنر باید به اقتصاد خلاق و اقتصاد هنر ورود كنیم و امیدوار باشیم كه می‌توانیم از این حوزه بیشتر از نفت پول وارد كشور كنیم.

1400/12/08
|
14:26
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، جواد محرابیان فعال حوزه اقتصاد هنر با حضور در برنامه گفتاورد رادیو تهران با بیان اینكه در ایران برای هنر ارزش چندانی قائل نیستیم، گفت: گواه این مدعا نیز این است كه برای ورودی تخت جمشید تنها 500 تومان از گردشگران گرفته می‌شود در حالی كه برای بازدید از موزه لوور به علت ارزش‌گذاری زیادی كه برای آثار هنری در فرانسه وجود دارد بلیت ورودی این موزه به میزانی است كه گاه برای دیدن از آن می‌توان تردید كرد.

محرابیان با اشاره به جهش معماری در ایران همزمان با ورود اسلام گفت: در دوره های مختلف تاریخی ایران در عرصه های مختلف هنری شكوفایی داشته به طوری كه در دوره دوم مغول كتابت آغاز می شود ، در دوره تیموریان شاهنامه بایسنقری نوشته می‌شود، دوره صفوی كه اصفهان مظهر آن است، مهد هنر است. كاشان، شیراز، كرمان و .. نیز از مانند اصفهان هستند.

او با بیان اینكه ثبت جهانی شدن یك اثر به معنای به كار رفتن نبوغ بشر در آن اثر است، تصریح كرد: برای توریست‌هایی كه دلار خرج می‌كنند تجربه استفاده از آثاری كه ثبت جهانی شده اند مهم است. به عنوان مثال عمارت منوچهری كاشان بمانند تجربه نوستالژی مهمی برای یك گردشگر خارجی است و ارزش ریالی آن در برابر ارزش تجربه آن برای یك گردشگر مهم نیست.

او با بیان اینكه آثار هنری ایرانی یك خصیصه واحد دارند، گفت: همگی این آثار دارای هویت واحدی هستند. به عنوان مثال كاشی فیروزه كاری شده، تابلوی نستعلیق ایرانی و .. ذاتاً هویت دارند چراكه بومی هستند و از تقلید از دیگر آثار هنری تقلید نشده اند. این آثار در اثر قلیان و حس درونی هنرمندان ایرانی آفریده شده اند.

او در ادامه بر ضرورت كشف استعدادهای هنری در كشور تاكید و خاطرنشان كرد: باید به این مساله توجه داشت كه اگر خلاقیت داشته باشی باید به حوزه هنر و دانشكده هنر ورود كنی.

او با بیان اینكه برای درخشیدن تك‌تك ستاره های هنر در كهكشان هنر نیازمند ساختاری واحد در این عرصه هستیم، تصریح كرد: خانه تئاتر، خانه سینما، خانه گرافیك از جمله مظاهر این ساختار هستند . دولت باید فعالتی خود در این حوزه را از رویكرد پوششی صرف فراتر ببرد و حمایت را به گونه ای انجام دهد بتواند برای رونق هنر در جامعه برنامه ریزی كند.

او افزود: در حال حاضر صندوق هنر 100 هزار نفر را حمایت مالی كرده است ولی این نقطه شروع است. ورود دولت به حمایت از هنر می تواند در قالب برنامه‌ریزی برای اجرای 100 نمایشگاه هنری در جهان نمود كند. مثلا همزمان با جام جهانی هنرمندان در قطر نمایشگاه برگزار كنند.

او همچنین از ضرورت تشكیل اتاق فكر برای هنر گفت و اظهار داشت: در این اتاق باید برای رونق اقتصاد هنر سیاست‌پژوهی بشود. باید به اقتصاد خلاق و اقتصاد هنر ورود كنیم و امیدوار باشیم كه می‌توانیم از این حوزه بیشتر از نفت پول وارد كشور كرد.

او پاندمی كرونا را فرصتی برشمرد كه توانست بستر تعامل در حوزه هنری جهانی را گسترش دهد. او گفت: برخی از كنسرت های با قیمت مناسب به صورت برخط در ایران برگزار شد كه نزدیك به 150 هزار بلیت فروخت .

محرابیان با بیان اینكه كرونا ادبیات فرهنگی خاصی را در جهان اجرا كرد، افزود: بستر فضای مجازی كمك شایانی به گسترش هنر در جهان گرده است. به طوری كه چندی پیش در حوزه تجسمی فراخوان برای تبلیغ دادیم در یك روز بیش از 600 اثر هنری ناب ارسال شد.

او افزود: مدل ذهنی و دید به هنر تغییر كرده است و فضای مجازی هم به آن كمك كرده است. امروزه با كل دنیا می‌توان وارد تعامل شد. دنیای بدون مرز، امكان تهاتر در حوزه هنر را فراهم كرده است.

او افزود: در حال حاضر پلت فرم هایی هستند كه اثر هنری را در آن بارگذاری و معرفی می‌كنید، قیمت‌گذاری را هم خود شما انجام می‌دهید و بدون هیچ واسطه ای اثر هنری را می‌فروشید. این پلت‌فرم‌ها تنها برای شما به عنوان بازاریاب فعالیت می‌كنند.

این فعال اقتصاد هنر با بیان اینكه ما در ایران درگنجینه آثار هنری نشستیم ، تصریح كرد: در ایران فضاهای ارزشمند بسیاری برای بازدید وجود دارد. خشت‌های هخامنشی با بیش از دو هزار و 800 سال قدمت تنها نمونه ای ازاین میراث فرهنگی است.

این در حالی است كه كشوری مثل مالزی توانسته تنها با فرهنگ سازی بیشتر از جمعیت كشور سالانه گردشگر داشته باشد.

او بازار تبریز را نمونه ای از تعامل دولت و شهروندان برای احیای و حفظ میراث فرهنگی دانست و گفت: بازار تبریز در حال از بین رفتن بود . دولت ورود كرد و بلافاصله میراث فرهنگی استادكار و مصالح را رد اختیار مردم قرار داد و شهروندان هم حوزه اجرا را بر عهده گرفتند. این بازار به واسطه مشاركت مردم جایزه آقاخان كه یكی از بزرگترین جایزه‌های معماری جهانی است را برد و این بازار سنتی به یكی از پُر‎رونق‌ترین بازارهای ایران تبدیل شده است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.






دسترسی سریع
گفتاورد