قائم مقام وزیر صمت گفت: ایدههای جایگزین پرداخت یارانه نقدی متعدد است ولی تا زمانی كه این پیشنهادها بهطور آزمایشی پیاده نشود و دولت مطمئن نشود كه جایگزین مناسبی است پرداخت وجه نقد همچنان ادامه خواهد داشت.
طبق ابلاغیه وزارت صمت، مطابق تصمیمات ستاد تنظیم بازار از تاریخ اجرای قیمتهای مصوب جدید، روغن نباتی، مرغ، تخممرغ و لبنیات اعم از تولید قبل از تاریخ 22 اردیبهشت 1401 نیز باقیمتهای جدید عرضه خواهد شد.
فروش تولیدات قدیمی با نرخ قبل؛ منجر به اختلال در بازار میشد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدصادق مفتح قائم مقام وزیر صمت در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران در خصوص این تصمیم وزارت صمت گفت: فروش با قیمت قبل كالاهایی كه پیش از اجرای طرح "مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها"در مسیر توزیع قرار داشت، موجب بروز اختلال در نظام توزیع میشد. دولت هزینههایی كه بابت افزایش قیمتها به مردم تحمیل شده است را با به دهكهای مختلف جامعه بازگردانده است. اگر قرار بود كالاهای اساسی كه پیش از اجرای این طرح تولیدشده است به نرخ قبل فروخته شود موجب اختلال در نظام توزیع میشد.
مابهالتفاوت نرخ قدیم و جدید كالاها به مردم پرداخت شده است
وی افزود: ضرر و زیانی متوجه مردم نخواهد شد و مابهالتفاوت نرخ قدیم و جدید كالاهای اساسی و حتی بیشتر از آن به دهكهای مختلف جامعه پرداخت شده است و تنها یك اختلال در نظام توزیع است و آن وجود یك كالا با دو نرخ جدید بوده است.
افزایش قیمت سالانه كالاها با افزایش ناشی از حذف ارز ترجیحی فرق دارد
قائم مقام وزیر صمت در پاسخ به اظهارات گوینده مبنی بر اینكه پیشازاین هم شاهد این بودیم كه برخی كالاها در بازار با دو نرخ متفاوت به فروش برسد، بهطور مثال اگر كالایی مثل پنیر افزایش قیمت داشت محصولات تولیدی قبل به نرخ گذشته به فروش میرسید نه با نرخ جدید؛ گفت: حذف ارز ترجیحی كالاهای اساسی، با افزایش 10 درصدی سالانه كالا كه ناشی از افزایش دستمزد و یا نهادهها فرق دارد. در افزایش سالانه فاصله قیمتها اندك است و اختلالی در بازار ایجاد نمیكند ولی وقتی اختلاف قیمت 2 برابر و یا بیشتر باشد قطعا این اختلاف در بازار اختلال ایجاد میكند.
از سبد هزینه خانوار مبلغی كم نشده است
این مقام مسئول گفت: بازهم تاكید میكنم در اجرای این طرح حتی مبلغی بیشتر از مابهالتفاوت، افزایش قیمتها بهحساب مردم واریز شد و پسازآن طرح اجرا شد و از سبد هزینه خانوار مبلغی كاسته نشد بلكه مبلغی هم به قدرت خرید خانوار افزوده شد.
سازمان حمایت مابهالتفاوت نرخ كالاها را از تولیدكنندگان میگیرد
مفتح در پاسخ به پرسش گوینده مبنی بر اینكه بسیار از واردكنندگان بخش خصوصی روغن را با ارز ترجیحی وارد كردهاند و هماكنون با ارز نیمایی به مردم عرضه میكنند سود حاصل از این اختلاف قیمت متعلق به چه كسی است؟ اظهار داشت: میزان دقیق روغنهایی كه در مخازن، كارخانهها و شركتهای پخش است در سامانه جامع تجارت موجود است و تولیدكنندگان باید مابهالتفاوت نرخ ارز ترجیحی و نیمایی را به سازمان حمایت از تولیدكنندگان و مصرفكنندگان پرداخت كنند.
فروشگاههای زنجیرهای باید مابهالتفاوت قیمت روغن را به سازمان حمایت بدهند
وی تصریح كرد: بخش كمی از روغن تولیدشده به نرخ قدیم در شبكه توزیع در فروشگاهها زنجیرهای است كه آنها نیز موظف شدهاند مابهالتفاوت مبلغ را پرداخت كنند. ضمن اینكه محاسبه مابهالتفاوت نرخ روغن در صنوف و سوپرماركتهای سطح شهر نیز مطرح است كه متاسفانه محاسبه آن دقت بالایی ندارد و اتحادیه ها مكلف شدهاند با مراجعه به واحدهای صنفی این مبلغ را دریافت كنند البته اینكه میزان روغنی كه با نرخ قبل در صنوف و سوپرماركتهای سطح شهر عرضه شده است كمتر از یكدهم درصد كالایی است كه در شبكه موجود است.
مجبور بودیم بین بد و بدتر یكی را انتخاب كنیم
این مقام مسئول در پاسخ به اظهارات گوینده برنامه مبنی بر اینكه اعلام وزارت صمت مبنی بر فروش كالاهای با نرخ قدیم به قیمت روز بار منفی در جامعه داشته است، تصریح كرد: صحبتهای شما را میپذیرم ولی فرض كنید فروشگاهی روغن با نرخ قدیم داشته باشد چه ضمانتی است كه آن را با نرخ قبلی بفروشد؟ آیا نظارتی بر سوپرماركتهای سطح شهر وجود دارد؟ برآورد هزینههایی كه باید برای دقت اجرای نظارت بر سوپرماركتها پرداخت میشد در قبال حجم اندك كالا بهصرفه نبود ما مجبور بودیم بین بد و بدتر انتخاب كنیم این روال عالی زندگی است.
بازار كالاها باید مبنتی بر رقابت باشد
قائم مقام وزیر صمت در پاسخ به این پرسش كه هماكنون تخممرغ در بازار كمتر از نرخ مصوب به فروش میرسد دلیل آن چیست؟ گفت: ما منتظر چنین اتفاقی بودیم بازار باید مبتنی بر رقابت باشد و دولت موظف است فقط سقف قیمت موجود را كنترل كند. برای خیلی از كالاها این رقابت به وجود آمده است و برای روغن نباتی هم بهمرور زمان این اتفاق رخ خواهد داد.
پرداخت یارانه به صورت نقدی تا انتخاب شیوه مناسب ادامه خواهد داشت
مفتح تصریح كرد: پرداخت نقدی یارانه محاسن و معایبی دارد، یكی از معایب آن افزایش پایه پولی كشور و ایجاد تورم است.ایدههای جایگزین پرداخت نقدی متعدد است ولی تا زمانی كه این پیشنهادها بهطور آزمایشی پیاده نشود و دولت مطمئن نشود كه جایگزین مناسبی است پرداخت وجه نقد همچنان ادامه خواهد داشت.
وی تصریح كرد: یك بحث علمی است كه قیمت كالاها بر رویهم تاثیر میگذارند یعنی وقتی یكی از مواد پروتئینی افزایش پیدا میكند سایر مواد پروتئینی نیز متاثر از آن افزایش پیدا میكنند و وزارت جهاد كشاورزی باید پاسخگوی افزایش قیمت سایر كالاها باشد. سازمان حمایت یك مسئولیت فرا وزارتخانهای دارد و مجموعی از بخش خصوصی و دولتی است كه طبق قانون مكلف است قیمتگذاری كنند و بر قیمتها نظارت كنند.
قرعهكشی، نامناسبترین نوع نظام توزیع خودرو است
در پایان این گفتگوی رادیویی، مفتح در پاسخ به این پرسش كه پیشازاین قرار بود قرعهكشی خودرو در سال 1401 حذف شود ولی با توجه به راهاندازی سامانه جدید فروش اینترنتی خودرو بخش خصوصی و دولتی از روز سهشنبه 27 اردیبهشت ماه قرعهكشی همچنان برقرار خواهد بود؛ تصریح كرد: در این سامانه قرعه كشی وجود ندارد و فروش خودرو از طریق سامانه یكی از مقدمات حذف قرعهكشی است قرعهكشی نامناسبترین نظام توزیع است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.