بحث قرارداد 25 سالهی ایران و چین سبب شد تا تحلیلهای متفاوتی در رابطه با این پیمان بلند مدت از سوی صاحبنظران كشورمان در رسانهها منتشر شده و مردم نگاه دقیق و متمركزی بر این معاهده داشته باشند.
راسخ، كارشناس خبری پاركشهر 22 تیرماه گفت: برخی از تحلیلها اینگونه بیان شده كه چین اگر اقتصاد اول جهان نباشد قطعا اقتصاد دوم دنیا است. كشور ما نیز قدرت منطقه است اما توازنی میان قدرت این دو كشور وجود ندارد. بنابراین این امكان هست كه در 25 سال همكاری با چین فشارهای این كشور سبب استعمار كشورمان شود.
وی افزود: مابین عربستان و آمریكا نیز قرارداد 25 سالهای نگاشته شده است. آمریكاییها عربستان را طی این معاهده گاوی شیرده فرض كردهاند. قطعا چینیها در این زمینه جرات چنین جسارتی به كشور ما را ندارند زیرا ما استقلال خود را حفظ میكنیم اما نمیتوانیم این خطر را دست كم گرفته و به آن بیتوجه باشیم.
گفتنی است برنامهای جامع برای همكاری ایران و چین از سال 94 تدوین شد اما این قرارداد از آن سال تا كنون منتج به همكاریها میان دو كشور نشده است.
حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، عضو تشخیص مصلحت نظام به دعوت از مجلهی صبحگاهی رادیو تهران در ارتباط با علت تاخیر اجرای قرارداد به پارك شهر گفت: این كار در آن زمان به تشویق رهبر معظم انقلاب انجام گرفت اما با تصویب برجام شاید دولتمردان ما احساس كردند كه از همكاری با شرق بینیاز هستند و نیازی به قراردادهای راهبردی بین چین و روسیه ندارند.
وی افزود: همین هم موجب رنجش خاطر مسئولان چینی شد و بعدا كه خواستند مراودات را از سر گیرند با برخورد سرد آنان مواجه شدند. البته رهبر معظم انقلاب آقای لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی وقت را برای مذاكرات با رییس جمهور چین به این كشور فرستادند و مجددا قرارداد همكاری فراهم شد.
راسخ با اشاره به اینكه چینیها همین حالا هم 90 میلیون دلار به ایران بدهكارند و نمیتوان انكار كرد كه چینیها یك دهم توسعهی خود را مدیون ایران هستند گفت: در این دورهی تحریم هم خرید نفت را از ما كمتر شد. این واقعیتها وقتی دیده میشود متوجه میشویم توازنی وجود ندارد و ممكن است چین جایی ما را كنار گذاشته و به منافع خودش بیندیشد و مردم ایران متضرر شوند.
عضو مجمع تشجیص مصلحت نظام گقت: مطالبات مالی ما از چینیها اصلا در حد رقمی كه اعلام كردید نیست. اصولا كشورها و دولتها با كشورها و دولتهایی ارتباط تنگاتنگ پیدا میكنند كه با آنان پیمانهای بلند مدت داشته باشند. آنان با ایران پیمان بلند مدت نداشتند همچنین قرار بر این بوده كه این پیمان بلند مدت انجام شود و ایرانیها به جای پیگیری آن را پشت گوش انداختند.
وی افزود: آنها وقتی دیدند چراغ سبزی مانند برجام از اروپا به ایران داده شد و ایران نوعی ذوق زدگی را سبب قرار داده و به مراوداتش با چین پشت كرد از ما دلزده شدند. وقتی فهمیدند اراده ی جدی در مسئولان كشورمان برای همكاری جامع وجود ندارد نهایتا در تحریمها خرید نفت را از ایران كاهش دادند. اما وقتی متوجه شدند كه رهبر معظم اقبال كردند برای فعال كردن این برنامه، مجددا قبول همكاری كرده و 25 سال همكاری با ایران را جدی گرفتند.
این سیاستمدار ایرانی گفت: اگر چینیها قراردادی جدی با ایران داشته باشند یقینا رفتارشان با ایران تغییر خواهد كرد و به اصطلاح ما را به آمریكاییها نمیفروشند. تجربه ی چین نشان میدهد با كشورهایی كه با آنان پیمانهای راهبردی داشته باشند برخورد استعمارگونه نداشته و سوء استفاده نكردهاند.
وی خاطرنشان ساخت: برای كشور ما كه خصوصا در شرایطی قرار گرفته كه آمریكا از برجام خارج شده و اروپا برجام را فراموش كرده است رویكردمان به چین و روسیه برای خروج از تنگنا بسیار لازم ، ضروری و حیاتی است تا از این شرایط خارج شویم. اما هنوز گفتگوها به صورت پیشنویس بوده و نهایی نیست و اگر این قرارداد نهایی شود باید به مجلس شورای اسلامی ارجاع شده و در آنجا مورد تصویب قرار گیرد.
حجت الاسلام مصباحی مقدم گفت: پس مساله این نیست كه الان ما با اتفاقی تمام شده مواجهیم و قطعا كشوری كه 40 سال زیر بار فشارهای آمریكا سر خم نكرده هرگز منافع كشورش را با بستن قرارداد با كشورهای بزرگ اقتصادی به خطر نمیاندازد.
مخاطبان در محدوده استان تهران از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز شنونده ما خواهند بود.
همچنین شنوندگان از سرتاسر كشور هم می توانند شبكه رادیویی تهران را از طریق گیرنده های دیجیتال(ست تاپ باكس) دریافت كنند.
#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360