مدیرمسئول روزنامه جوان با تاكید بر اینكه رأی گیری شورای نگهبان باید مخفی باشد گفت: اعلام عمومی رد صلاحیت كاندیداها می تواند مفسده انگیز باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه پارك شهر 5 خرداد با عبدالله گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان و حجت الاسلام تیمورعلیعسگری مشاور پارلمانی مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره رد صلاحیت های شورای نگهبان و احتمال صدور حكم حكومتی توسط رهبر انقلاب گفتگو كردند.
در قانون انتخابات ریاست جمهوری چیزی به نام جریان و سلیقه وجود ندارد
مسئول روزنامه جوان در گفتگو با سیدحسین حسینی كارشناس انتخاباتی برنامه پارك شهر در واكنش به این موضوع كه شورای نگهبان موظف به تامین شرایط انتخابات برای حضور حداكثری نیست گفت: یكی از مشكلات شورای نگهبان این است كه در قانون انتخابات ریاست جمهوری چیزی به نام جریان و سلیقه وجود ندارد و بررسی ها شخصمحور است و مطالعات و قضاوت در مورد خود شخص صورت می گیرد و تعلق جریانیِ نامزد ریاست جمهوری نمی تواند توسط شورای نگهبان لحاظ شود چون قانونی برای آن وجود ندارد. مورد دوم این است كه شورای نگهبان حق مصلحت اندیشی ندارد مگر اینكه به این شورا ابلاغ شود. این شورا تشخیص شرع دارد و نمی تواند تشخیص مصلحت را در درون شرع داشته باشد. شورای نگهبان بر اساس مُرِّ قانون عمل می كند. شورای نگهبان هیچ ملاحظه ای غیر از اسناد پرونده ندارد و نباید هم داشته باشد چون با اینكار سلیقه اعمال خواهد شد.
موارد متناقض در عمل شورای نگهبان دیده می شود/ درخواست حكم حكومتی از رهبری
در ادامه این گفتگوی رادیویی حجت الاسلام تیمورعلیعسگری در پاسخ به اینكه برای مردم اسم مهم است یا كارآیی؟ گفت: در گذشته كارهای سیاسی و حزبی داشته ام و هم در دهه های 60 و 80 با شورای نگهبان همكاری داشته ام و به دستور مرحوم هاشمی رفسنجانی در مجمع مشاورین شورای نگهبان شركت میكردم و در مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی های زیادی داشته ایم. شورای نگهبان در چارچوب قانون عمل می كند و این امر برای همه مصداق دارد. به همین دلیل در زمان رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی در سال 92 ایشان با رئیس ستاد خود، آقای جهانگیری تماس گرفتند و گفتند ما دیگر چیزی به نام ستاد نداریم، چون تایید صلاحیت نشدیم و ماندن در ستاد و موضع مقابله با (نظر شورای نگهبان) خلاف قانون و شرع و عرف است. ما دست روی دست نمی گذاریم تقابل نخواهیم داشت بلكه تعاملی فعال خواهیم داشت.
علیعسگری افزود: رد صلاحیت آقای هاشمی در سال 92 به نظرم خودزنی نظام بوده است. ولی ایشان به جهت استیلای فكری و التزام به قانون و نظام تاكید كردند ستاد نباید باز باشد.
وی تاكید كرد: شورای نگهبان می تواند كارآمدی نامزد ریاست جمهوری را میتواند با توجه به معیارهایی كه برای رئیس جمهور در قانون در نظر گرفته شده مورد نظر قرار دهد. برداشت من این است كه گاهی نوع تصمیم سازی ها به گونه ای است كه معیارهای مورد نظر قانون مورد توجه قرار نمی گیرد.برخی مواقع شخصی برای نمایندگی مجلس رد صلاحیت شده ولی برای نامزدی ریاست جمهوری تایید صلاحیت شده است. تصور من بر این است كه ای موارد تناقض در عمل متاسفانه در كار شورای نگهبان بوده و به همین دلیل در گذشته مقام معظم رهبری حكم حكومتی دادند. در دوره ای كه آقای احمدی نژاد و آقای هاشمی كاندیدا شدند مقام معظم رهبری پس از نامه ای كه رئیس مجلس وقت( غلامعلی حداد عادل) به ایشان تقدیم كردند؛ دكتر معین و آقای مهرعلیزاده را با حكم حكومتی تایید صاحیت كردند. در اتفاقات اخیر هم به عنوان دلسوز نظام و رهبری از مقام معظم رهبری می خواهم برای شكل گیری مشاركت حداكثری مردم و خروج از فضای سرد زمستانی سیاسی، حكم حكومتی بدهند و شرایط را از این وضعی كه هست خارج كنند.
ادبیاتی مثل مهندسی انتخابات بی تقوایی است
مدیر مسئول روزنامه جوان با تایید اظهارات علیعسگری بیان كرد: شورای نگهبان وظیفه دارد در چارچوب قانون عمل كند و ما هم باید نتایج شورای نگهبان را حمل بر صحت بگذاریم ضمن اینكه ممكن است شورای نگهبان اشتباه هم داشته باشد. اگر دلسوزان نظام نگاهی آلوده همراه با سوء ظن داشته باشند سنگ روی سنگ بند نمی شود ولی با علم به اینكه شورای نگهبان هم ممكن است اشتباه كند باید گفت پرونده ای باز میشود و در مورد آن بحث میشود و 12 نفر در مورد آن نظر میدهند و هیچ كدام هم ادعایی ندارند مطلقا آنچه ما میگوییم درست است. كاندیداهایی كه رد صلاحیت شده و تمكین كرده اند حتی اگر این نتایج را قبول نداشته باشند باز هم در چارچوب قرار گرفته اند.
چاره ای نداریم به عدالت فقهای شورای نگهبان تمكین كنیم
وی در انتقاد به برخی افراد كه نتایج شورای نگهبان را قبول نداشته و آن را جناحی خوانده اند اظهار داشت: ادبیاتی مثل مهندسی انتخابات بی تقوایی است. اگر شورای نگهبان بخواهد جناحی عمل كند باید طوری رفتار كند كه جایی رای متمركز و در جایی دیگر رای پراكنده شود كه شخص مورد نظر انتخاب شود ولی اینگونه نیست. همانطور كه آقایان آملی لاریجانی و مطهری در خصوص رد دكتر علی لاریجانی به پرونده اشاره كردند. بنابراین چاره ای نداریم به عدالت فقهای شورای نگهبان تمكین كنیم و حكم حكومتی هم مصلحتی است كه در تشخیص رهبری است و اگر این اتفاق بیفتد همه تمكین می كنند ولی تحلیل من بر این است كه این اتفاق نمی افتد.
كدامیك؛ عدم احرازصلاحیت یا عدم تایید صلاحیت؟
علی عسگری در واكنش به اظهارات قائم مقام دبیر شورای نگهبان درباره بررسی های چندباره بسیاری از پرونده ها و اینكه علاوه بر تایید و رد صلاحیت ، مولفه های دیگری هم در افزایش مشاركت مردمی موثر هستند كه سهم بیشتری نسبت به احراز و یا عدم احراز صلاحیت دارند؛ اظهار داشت: اعضای شورای نگهبان را افرادی بی طرف و دلسوز در امر رای گیری می دانم. رفت و برگشت كارها و كدهایی كه طراحی می شود گاهی موثر است. بارها در برخی موارد به درگاه خداوند استغاثه كرده ام كه اگر حقی از كسی توسط من ضایع شده از روی عمد نبوده است. سعی كردم از افرادی كه در گذشته رد صلاحیت كردیم و یا به نحوی باعث آن شده ایم حلالیت بطلبم كه اینكار را هم انجام داده ام. به عنوان مثال حجت الاسلام هادی خامنه ای در ادوار پیش در حوزه مشهد رد صلاحیت شد كه مورد هجمه بسیاری قرار گرفتیم كه عسگری انتخابات را مهندسی كرد. در حالیكه من و اعضای هیات نظارت مشهد در آن زمان به این جمعبندی رسیدیم كه به آقای جنتی نامه ای بزنیم مبنی بر اینكه صلاحیت آقای خامنه ای برای ما احراز نشد از این جهت كه ما كوچكتر از آنیم كه تصمیمی درباره شخصیت منتسب به مقام معظم رهبری بگیریم . آقای جنتی از این نامه استقبال كردند و گفتند این كلیدواژه خوبی است در جاییكه به جمعبندی نهایی نمیرسیم می توانیم بگوییم صلاحیت شخص مورد نظر احراز نشده است كه البته بعد از آن به جهت مصلحت سنجی آقایان كروبی، موسوی خوئینیها و هادی خامنه ای برای مجلس تایید صلاحیت شدند.
وی افزود: برای انتخابات ریاست جمهوری هم برخی از آقایان احراز صلاحیت نشده اند نه اینكه به صورت قاطع رد صلاحیت شده اند اگر چه این افراد نمیتوانند تبلیغی داشته باشند و عملا دیگر كاندیدا نیستند اما با در نظرگرفتن مصلحت سنجی كه در گذشته هم بوده تایید صلاحیت بعضی از این افراد تایید شود و برعكس آقای گنجی امیدوار هستم برای اینكه مشاركت حداكثری اتفاق بیفتد؛ رهبر حكم حكومتی بدهند.مشاركت حداكثری برای نظام و انقلاب با توجه به شرایط جهانی بسیار تعیین كننده است.
اعلام عمومی رد صلاحیت كاندیداها می تواند مفسده انگیز باشد
مدیر مسئول روزنامه جوان درباره نحوه رای گیری شورای نگهبان گفت: شكل رای گیری شورای نگهبان مخفی است و چون محیط كوچك است شاید علنی بودن آن در جهت گیری فرد تاثیر بگذارد و خلاف تشخیص واقعی خود عمل كند اما موضوع این است كه شورای نگهبان باید بگوید چرا فلانی رد شد؟ و جواب شورای نگهبان این است كه قانون دست ما را بسته است و دلیل این عدم تایید را فقط می توان به خود كاندیدا گفت. خود داوطلبان می توانند این نتیجه را عمومی كنند. اگر چه در جامعه ما كه جامعه ای دینی است بسته به موانع تایید صلاحیت ها ، اعلام عمومی رد صلاحیت می تواند مفسده انگیز باشد. حتی مقام معظم رهبری می فرمایند دزد را محاكمه كنید اما فرزند او در مدرسه كه گناهی ندارد. بنابراین ملاحظات اخلاقی باید لحاظ شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.