پارك شهر پنجشنبه از ساعت 6:30 به مدت 3 ساعت و نیم

هدفمندی یارانه ها به هدف نرسید/ تاوان اقتصاد زیرزمینی را مردم می‌دهند+فایل صوتی

دكتر حسین راغفر و عباس هشی اقتصاددانان كشورمان در گفتگو با برنامه پارك شهر بر "تولید" به عنوان محور اصلی سیاست گذاری‌های اقتصادی دولت آینده تاكید كردند.

1400/03/09
|
14:52
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه پارك شهر یكشنبه 9 خرداد با حسین راغفر اقتصاددان و عباس هشی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره موضوع معیشت كه روزمره مردم است و اقتصاد كه با نگاهی درازمدت به تولید ثروت و رفاه برای عموم مردم توجه دارد؛ گفتگو كرد.

تولید؛ محور اصلی سیاست گذاری‌های اقتصادی
دكتر حسین راغفر در ابتدای این گفتگوی رادیویی با اشاره به دغدغه های مقام معظم رهبری در اقتصاد و بیكاری و مشكلات معیشتی و اشاره ایشان به این موضوع كه سیاست خارجی و فضای مجازی هم مهم است اما نه به اندازه مشكلات اقتصادی این چنین گفت: اگر قرار بود من مسئله سیاست گذاری اقتصاد كشور را تدوین كنم تولید را محور اصلی قرار می دادم. با تولید می توان اشتغال ایجاد كرد و نابرابری ها را كاهش داد، رفع فقر كرد و فرصت های دلالی و واسطه گری را كاهش داد.

نهادهای رسمی كشور در مقابل كاهش قیمت ارز مقاومت می كنند
وی افزود: تولید الزاماتی دارد.علیرغم تاكیدات موكد بر نقش تولید شاهد وضعیت كنونی هستیم چون منافع كسانی كه در نظام تصمیم گیری‌های ما نشسته‌اند اینچنین حكم می كند.در شرایط كنونی حتی نهادهای رسمی كشور مثل بانك مركزی به شدت در مقابل كاهش قیمت ارز مقاومت می كنند. یك دهه است كه سرمایه گذاری خالص ما منفی است یعنی میزان سرمایه ای كه وارد كشور شده از میزان استهلاك سرمایه های موجود كمتر است. چون قیمت ارز به صورت تصنعی و دستوری به صورت بی سابقه افزایش یافته و ارزش پول ملی بی ارزش شده است. در این شرایط، قاچاق برق در كشور هم به صرفه است. ایران یكی از ارزانترین كشورهای جهان در حوزه برق است و علت آن هم نرخ بالای ارز است. قیمت هر لیتر بنزین پیش از سال 96 حدود 3500 تومان و در حد یك دلار بود ولی در وضعیت كنونی قیمت هر لیتر بنزین به 12 سنت كاهش یافته است. این چرخه باطل كه افزایش قیمت ها موجب افزایش تورم می شود و افزایش تورم موجب افزایش ارز می شود و دوباره افزایش قیمت ارز موجب افزایش قیمت كالاها می شود حدود 3 دهه است كه تكرار می شود.

تصمیم گیرندگان؛ تصمیم غلط گرفته‌اند و بر آن تاكید دارند
راغفر با تاكید مجدد بر اینكه منافع كسانی كه در نظام تصمیم گیری هستند حكم می كند این چرخه باطل تكرار شود اظهار داشت: بعد از جنگ ائتلاف غالبی درون تمام نظام تصمیم گیری ما(مجلس، دولت و قوه قضاییه) شكل گرفت.این افراد از دلالی و سفته بازی روی زمین، سكه، ارز و مسكن منتفع می شوند. من همه را زیر سوال می برم چون كسانی كه باید تصمیم بگیرند، تصمیم غلط گرفته اند و كماكان بر روی تصمیمات غلط خود تاكید دارند. چرا قیمت ارز پایین نمی‌آید؟ چه كسانی در این بین منتفع هستند؟ همه كسانی كه نظام تصمیم گیری های اقتصادی ما را در قبضه دارند نمی خواهند قیمت ها پایین بیاید. مادامی كه قیمت ها پایین نیاید سرمایه گذاری امكانپذیر نیست

توجه به تولید؛ تنها راهكار مقابله با بیكاری و مشكلات اقتصادی
اقتصاددان كشورمان در پاسخ به پرسش امیرحسین راسخ مبنی بر اینكه بر فرض كه قیمت ارز كاهش یابد؛ با توجه به بالابودن شاخص تورم و مشكل معیشتی مردم، سرمایه باید از كجا تامین شود؟ گفت: پاسخ كاملا واضح است. كشورهایی مثل ژاپن و آلمان بعد از جنگ جهانی دوم شرایط بسیار بدتری نسبت به وضعیت كنونی ما داشتند. در ژاپن بالغ بر 55 درصد سرمایه های فیزیكی از بین رفته بود و بانك ها همه ورشكسته و بدهكار مردم و بنگاه ها بودند و كشورشان در تسخیر نیروهای خارجی بود. آنها به سرعت تصمیم گرفتند از طریق توجه به تولید مسائل را حل كنند و به بیكاری گسترده پاسخ دهند.

قاچاق كالا؛ نتیجه افزایش قیمت ارز و كاهش ارزش پول ملی
وی افزود: بر اساس تجربه ای كه از این كشورها به دست در وهله اول صنایع باید دسته بندی شوند. نمی توان از یك طرف كشور از طریق قاچاق دام؛ گوشت مورد نیاز كشورهای شیخ نشین خلیج فارس را تامین كرد و از طرف دیگر گوشت را به كشور وارد كرد. علت این اتفاق این است كه منافع این افراد به خروج ارز از كشور به اسم تامین نیازهای اساسی كشوراتفاق می افتد. چون قیمت ارز بالا است و این امر قاچاق را تسهیل می كند. مادامی كه قیمت ارز پایین نیاید همچنان قاچاق سوخت، موادغذایی، دام و ... را خواهیم داشت.

دلار گران به نفع صادراتچی ها است
در ادامه این گفتگو عباس هشی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با توجه به اظهارات دكتر راغفر در این برنامه اظهار داشت: اولا خواهش می‌كنم مثال ژاپن و اروپا را كنار بگذاریم. در این كشورها دولتمردان و نمایندگان مجلس غیرت عذرخواهی دارند كه ما نداریم. ارز گران به نفع صادراتچی ها است. در سال 97 گفتند صادراتچی ها ارز را بیاورند تا تك نرخی شود. اما هیچ یك از این افراد این كار را انجام ندادند و نتیجه این شد كه قیمت دلار از 4500 به 18 هزار تومان رسید. دلار ارزان زندگی و معیشت مردم را درست می كند. اما در بحث یارانه، دولت بنزین را با قیمت دلار با ما حساب می كند و حقوق را یك دهم و یك هجدهم می دهد. اینچنین است كه ابزار كمك مردم یارانه است.

هدفمندی یارانه ها؛ راه را به خطا رفت
وی در پاسخ به اظهارات دكتر راغفر مبنی بر نفع دولتمردان در جلوگیری از كاهش قیمت دلار و ساده انگاری برخی نامزدهای انتخاباتی در وعده های اقتصادی گفت: مسیر غلط است. آقای نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال 62 به مردم گفتند نمی خواهیم به شما بد بگذرد به همین دلیل به شما یارانه می دهیم. همان موقع طرح این بود كه یارانه باید هدفمند باشد. از سال 62 تیم اقتصادی كشور هدفمندی یارانه ها را پایه گذاری كردند ولی پس از آن تبدیل به كمك خرج شد. رئیس دولت نهم و دهم(محمود احمدی نژاد) در هدفمندی یارانه ها گفت قیمت ها را اصلاح می كنیم تا مردم به قیمت درست كالا را بخرند. در این بین عده ای كه درآمد پایین تر هستند متضرر می شوند كه به صورت موقت یارانه داده می شود ولی دولت باید كسب و كار را طوری فراهم كند كه سطح درآمد مردم به حدی برسد كه توان خرید كالاها را با قیمت درست را داشته باشند. در مرحله اول 2 میلیون نفر ثبت نام شدند. سه سال بعد این تعداد به 54 میلیون و پس از آن به حدود 83 میلیون نفر رسید. پس از آن حدود 2 میلیون نفر انصراف دادند.یعنی در نهایت 5 میلیون نفر جمعیتی بودند كه داشتند یارانه اضافی می گرفتند؟ این مدل غلط است. مردم فریبی و گداپروری است.

دولت بدش نمی آید تا ارز گران شود
هشی تاكید كرد: ما مردم یارانه نمی خواهیم. باید زمینه كسب و كار برای مردم فراهم شود.رانت، قاچاق، فساد و ارز گران از موانع تولید هستند. هر روز صادراتچی ها به دولت فشار می آورند. با تورم داخلی بعلاوه تورم خارجی تقسیم بر دو به قیمت نرخ ارزی می رسیم كه شعار صاراتچی ها است و هر روز نرخ ارز بالاتر می رود. در این بین هم دولت بدش نمی آید تا ارز گران شود. چون از این تفاوت ارز كسر بودجه خود را پوشش می دهد.به مجلس طرح می دهند تا بدهی های دولت به بانك مركزی از این طریق جبران شود. این همان طرحی است كه پیش از این در سال 90 توسط آقای توكلی و نمایندگان مجلس وقت در مجلس پذیرفته نشد.مردم از گداپروری خسته شده اند.

رفع مشكلات اقتصادی عزم و اراده سیاسی می‌خواهد
در ادامه این گفتگوی رادیویی حسین راغفر با اشاره به دغدغه های خود و اینكه آیا در بین كاندیداهای موجود اراده ای برای رفع مشكل اقتصادی دیده می شود؟ گفت: تا كنون نشانه ای برای این مسئله ندیده ام تازه برعكس هم بوده است.مسئولان اصلی اداره كشور می گویند قیمت ها را پایین نمی آوریم بلكه آن را تثبیت می كنیم. این اظهارات به معنای آن است كه قیمت ارز باید در حد 25 هزار تومان باقی بماند. در حال حاضر برای سرمایه گذاری پول را باید در بانك گذاشت، زمین و ارز خرید و رمز ارز تولید كرد كه خود نوعی قاچاق برق است. با این كارها نمی توان تولید كرد. رفع مشكلات اقتصادی عزم و اراده سیاسی می‌خواهد در غیر اینصورت مردم باید تاوان آن را بدهند.

تاوان اقتصاد زیرزمینی و نبود شفافیت را مردم می‌پردازند
هشی در ادامه خاطرنشان كرد: یارانه مثل یك آدامس كوچك است كه اگر بادشود بالا می رود. بیش از 60 درصد اقتصاد ما زیرزمینی است. بانك مركزی حساب های خود را منتشر نمی كند و نمی گوید تفاوت قیمت ارز برای چه كارهایی صرف شده است.عدم شفافیت وجود دارد و اقتصاد زیرزمینی خرج تبیلغات انتخاباتی برخی نمایندگان را تامین می كند. در فروشگاه ها كالا زیاد است اما قیمت آن به قدر خون مردم است. عزم راسخ یعنی ریشه كن كردن فساد و تبعیض و هر آنچه در فرموده های بیانات مقام معظم رهبری و امام (ره) آمده است.

نامزدهای ریاست جمهوری هیچكدام اقتصاد نمی دانند
حسین راغفر تصریح كرد: باید با الیگارشی و منافع این افراد مقابله كرد. مادامی كه این افراد از طریق رسانه های خود جوسازی می كنند نمی توان كاری كرد.نامزدهای ریاست جمهوری هیچكدام اقتصاد نمی دانند و همین افراد مسائل را برای آنها جا می اندازند. این افراد كارگزاران همین الیگارشی هستند. در مثل هم آمده وای به روزی كه بگندد نمك. این افراد درون نظام قضایی دولت و مجلس هستند. سازوكاری باید درست شود كه نظامی ها و دفاترائمه جمعه و بیوت علما به اقتصاد وارد نشوند. چون اگر این قشر به اقتصاد وارد شوند بخش خصوصی سرمایه گذاری نخواهد كرد چون معادله به زیانش می شود و در سفته گری و سوداگری می افتد. چیزی كه در این سه دهه افزایش داده است.

كاندیداها برنامه 100 روزه خود را برای مبارزه با رانت و فساد ارائه دهند
در پایان این گفتگوی رادیویی عباس هشی با اشاره به فرموده های مقام معظم رهبری در دو سال گذشته مبنی بر اینكه ایشان از این همه تذكر برای كاهش بنگاه داری و كاهش فساد خسته شده اند گفت: از كاندیداها می خواهم به جای وعده های شعاری اقتصادی بگویند برنامه هایشان برای 100 روز اول دولتشان چیست. بگویند برای از بین بردن رانت و فساد مالی چكار می كنند.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پارك شهر