دكتر سیدعلیرضا ناجی با اشاره به تایید استفاده دو نوع واكسن كرونا برای دوزهای اول و دوم در برخی كشورها گفت: نباید بر اساس تفكر نظری به تزریق واكسنهای میكس اقدام كنیم بلكه اثربخشی این اقدام باید به صورت عملی ثابت شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر علیرضا ناجی رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در گفتگو با برنامه پارك شهر در خصوص نابسامانی و مشكلی كه در واردات، توزیع و تزریق واكسن كرونا در كشورمان رخ داده گفت: بسیاری از این مشكلات تنها به دلیل بدعهدی كشورها در ارسال واكسن نیست و این مساله ریشه های دیگری نیز دارد.
وی در ادامه افزود: ما موقعیت های زیادی را در واكسیناسیون از دست دادیم كه بیشتر آنها به تضاد منافعی كه در داخل كشور وجود دارد باز میگردد از جمله مشاوره های اشتباهی كه در رد كردن واكسنهای بسیار معتبر جهان وجود داشته و همینطور ساده انگاریهایی كه در تولید واكسن های داخلی وجود دارد.
ناجی درباره صدور مجوز تزریق اضطراری واكسن بركت گفت: اگر قرار باشد واكسنی مجوز مناسب را بگیرد باید سه مرحله كارآزمایی بالینی را بگذراند. البته ممكن است در شرایط اضطرار كشورهای مختلف عملكردهای مختلفی داشته باشند تا بتواند مجوز تزریق بگیرد. مطمئنا تمام واكسن های داخلی ما كیفیت خوبی خواهند داشت ولی این مساله بسیار مهم است كه واكسن ها را پس از گذراندن مرحله سوم و به نتیجه رسیدن كفایت و نشان دادن عوارض نادر آنها بتوانیم تایید كنیم.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی درباره صحت این مساله كه اگر كسی یكبار به كرونا مبتلا شده و تنها دوز اول واكسن را تزریق كند دیگر نیازی به دوز دوم ندارد گفت: اگر كسی كرونا گرفته باشد و یك دوز بزند كافی است و ممكن است استفاده تركیبی از دو نوع واكسن مورد موافقت باشد اما تمام اینها بر اساس شواهد است. مطالعات درباره واكسن های مدرنا و فایزر در كشورهای دیگر بر اساس شواهد حاصل از كارآزمایی های بالینی و آزمایش ها صورت گرفته به دست آمده است اما ما اطلاعاتی درباره واكسن هایی كه هم اكنون استفاده میكنیم نداریم. بنابراین این آزمایشها باید انجام شود تا ما بگوییم تنها استفاده از دوز اول كافی است یا خیر.
وی در ادامه افزود: مساله دوم استفاده از واكسن های میكس است كه در تمام دنیا رایج شده است كه این مشكل به محدودیت تولید واكسن و در اختیار نبودن منابع مختلف استفاده حداكثری بازمیگردد، اما پیش زمینه انتخاذ چنین تصمیمی هایی انجام آزمایش ها و كارآزمایی های بالینی است كه بدانیم اگر واكسن ها از برندهای مختلف اما پلت فورمهای یكسان باشند آیا كارآیی لازم را دارند یا خیر؟ این مساله در انگلستان و استرالیا درباره واكسن های فایزر و آسترازنكا بر اساس جمع آوری شواهد انجام شده است نه تنها بر اساس تفكر نظری.
وی به اظهارات رئیسی معاون بهداشتی وزارت بهداشت مبنی بر واردات سینوفارم و اسپوتنیك اشاره كرده و گفت: در شرایط بدی هستیم. امیدوارم در دوز دوم بتوانیم برای افرادی كه از سینوفارم و اسپوتنیك استفاده كرده اند، از همین واكسن ها استفاده كنیم.
دكتر ناجی در پایان گفت: اگر در كشور ما استفاده از واكسن های برندهای مختلف اجبار شود باید شواهد جمع آوری شود. در این بین معاونت فناوری و تحقیقات وزارت بهداشت وظیفه سنگینی دارد از افرادی كه رضایت به تزریق واكسن میكس دارند نمونه گیری شود تا ما نیز از اثر بخشی این واكسن ها اطمینان داشته باشیم و اظهار نظر فقط بر اساس تفكر نظری نباشد. تمام كارهای ما در مورد كرونا باید مبنای علمی داشته باشد. این تفكر كه سینوفارم واكسنی غیرفعال شده است و ما می توانیم از واكسن غیرفعال شده دیگری مثل بركت در كنار آن استفاده كنیم خوب است اما این اثربخشی باید در عمل هم ثابت شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.