پروین پور عضو تیم اقتصادی ستاد رئیس جمهور منتخب درباره برنامه های دولت سیزدهم برای تامین مسكن گفت: از 8 ماه پیش محاسبات برای تامین مسكن انجام شده است. مردم منتظر ریزش قیمتها در بخش مسكن باشند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، افشین پروینپور عضو تیم اقتصادی ستاد آیت الله رئیسی رئیس جمهور منتخب در گفتگو با برنامه پارك شهر رادیو تهران با اشاره به دغدغه جوانان در حوزه مسكن گفت: این موضوع باید با برنامه ریزی درست تا به حال حل می شد. پیش از این خرید خانه برای جوانان رویا بود و امروز حتی اجاره خانه نیز از مشكلات بزرگ جوانان به شمار میرود و همه این مشكلات در اثر برنامه ریزی غلط به وجود آمده است چون ما در كشور به مقدار كافی منابع و امكانات داریم تا بتوانیم كمبود مسكن را جبران كنیم . متاسفانه تا به امروز عزم و اراده جدی و برنامه ریزی مفیدی از طرف حاكمیت وجود نداشته تا این دغدغه مردمی حذف شود. ما تمام تلاش خود را انجام میدهیم و مردم هم برای ما دعا كنند تا بهتر بتوانیم در این مسیر گام برداریم.
مسكن زندگی؛ طرح دولت سیزدهم
پروین پور كه از طراحان مسكن مهر است از برنامه های پیش رو و تفاوت آن با مسكن مهر گفت: اصول كار همان مسكن مهر است و ما هنوز معتقدیم پروژه مسكن مهر در سطح كلیات و طراحی اقتصادی كاملا درست بوده و ما میخواستیم مسكنی مناسب با حداقل قیمت به دست مردم برسد. در این راستا سه كار حذف قیمت زمین با استفاده از زمینهای دولتی، ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای ساخت و ورود بخش خصوصی صلاحیت دار برای ساخت انجام شد. در تمام دنیا هم دولت به اقشار متوسط و كم درآمد كمك می كند تا مسكن تهیه كنند. با توجه به تجربه اولیه در پروژه های مسكن مهر سعی كردیم نقاط ضعف این پروژه را برطرف كنیم و بسته ای بهتر را با عنوان "مسكن زندگی" در دولت سیزدهم ارائه دهیم.
بی تفاوتی دولت و افزایش سوداگری در بخش مسكن
وی در ادامه با اشاره به اینكه در نقاط مختلف كشور نوع مشكلات تامین مسكن متفاوت است اظهار داشت: در روستاها و شهرهای كوچك و متوسط كمبود مسكن داریم و با طرح مسكن زندگی به سمت ساخت مسكنهایی در تمام كشور حركت خواهیم كرد كه آپارتمان نباشد و بتوانیم معماری اسلامی-ایرانی را پیاده كنیم. مشكل شهرهای بزرگی مثل تهران بالابودن احتكار، سوداگری و سفتهبازی است. به عنوان مثال فردی حدود 10 هزار واحد آپارتمان در تهران دارد. شهرهای بزرگ جذابیت زیادی برای سرمایه گذاری در حوزه مسكن دارند و متاسفانه دولت و حاكمیت هم اجازه داده هر فردی هر كاری دوست دارد انجام دهد. حتی كشورهایی كه لیبرال هستند اجازه نمیدهند این سوداگری در حوزه مسكن به وجود آید و اجازه نمی دهند قیمت مسكن دستخوش نوسانات سوداگرانه شود.
برخی مسئولان نمی خواهند آمار دقیقی از مسكن ارائه شود
عضو سابق شورای عالی مسكن خاطرنشان كرد: سامانه اطلاعاتی باید به وجودآید تا ببینیم چند واحد مسكن، چند مالك و چند مستاجر در كشور داریم. تنها اطلاعات ما منبع آمار 5 ساله است. دولت این بخش را كلید زده اما هنوز كاری انجام نشده است. حتی اگر فردی شب ها در ماشین می خوابد حاكمیت موظف است واحد مسكونی مناسبی در اختیار وی قرار دهد. حاكمیت باید بداند مردم در چه وضعیتی هستند تا بتواند سیاسی مناسبی اتخاذ كند. در اثر برنامه ریزیهای غلط شكاف طبقاتی به وجود آمده كه طبقه برخوردار نمی خواهد شفاف سازی انجام شود و برخی مسئولان هم كه به این طبقه نزدیك شده اند نمی خواهند و از تمام توان خود استفاده می كنند كه اطلاعات كاملی نداشته باشیم.
خرید مسكن؛ راهی برای حفظ سرمایه در شرایط بیثباتی اقتصادی
پروین پور خاطرنشان كرد: اول انقلاب 20 درصد تقاضا در خرید مسكن سرمایهای و 80 درصد آن مصرفی بود و در حال حاضر 30 درصد به مصرف و 70 درصد به سرمایه اختصاص یافته و كسانی قیمت مسكن را مشخص میكنند كه سرمایه داران بخش مسكن هستند. الگوی حاكمیتی در بخش مسكن در بخش سرمایه ای قرار گرفته كه این وضعیت باید از بین برود. اصل مشكل در بخش مسكن این است كه مسكن به كالایی سرمایه ای تبدیل شده است. وقتی ثبات اقتصادی نباشد مردم به دنبال راهی هستند تا سرمایه خود را حفظ كنند.
با دریاف مالیات؛ مسكن باید از حالت سرمایه ای خارج شود
وی بر دریافت مالیات از سرمایه های سوداگرانه تاكید كرد و اظهار داشت: مسكن باید از حالت سرمایه ای خارج شود و ابزار آن هم دریافت مالیات است. بر اساس آخرین سرشماری حدود 42 درصد شهروندان تهرانی مستاجرند و مرتب هم وضعیت در حال بدتر شدن است. حدود 500 هزار واحد خالی در تهران داریم كه احتكار شده اند.دولت باید تعادل را به نفع اكثریت مردم به هم بزند.
متقاضیان مسكن در طرح مسكن زندگی بدون آورده، خانه دار خواهند شد
پروین پور با طرح ملی مسكن و راه های ثبت نام افراد جدید اشاره كرد و گفت: ثبت نام از طریق سامانه طرح مسكن ملی انجام خواهد شد. افرادی كه در طرح مسكن ملی ثبت نام كرده اند نگران نباشند. سعی می كنیم شرایط اقتصادی را بهبود دهیم. در طرح جدید تسهیلات كم بهره با نرخ 8 درصد داده می شود و 100 درصد مبلغ ساخت واحد مسكونی توسط دولت تامین می شود و هیچ آوردهای از طرف متقاضیان پرداخت نمیشود. سازه اصلی خانه و تجهیزات هم شامل گارانتی خواهد شد. افرادی كه در طرح جدید ثبت نام می كنند خانه ای با متراژ جدید تحویل می گیرند. برای خانواده 1 نفره 50 متر، 2 نفره 60 متر، 3 نفره 70 متر، 4 نفره 90 متر و 6 نفر به بالا 110 متر و سكونت روستایی ویلایی 150 متری در نظر گرفته شده است. پس از 6 ماه تنفس زمان بازپرداخت آغاز می شود برای دهكهای پایین یك تا سه 30 سال و اقشار متوسط 20 ساله خواهد بود. تلاش می كنیم قیمت تمام شده ساخت پایین باشد تا بازپرداخت آن هم تسهیل شود.
وی افزود: 50 درصد از هزینه های ساخت مربوط به مصالح است با استفاده از تكنیكهای تامین مالی زنجیره ای 50 درصد از این هزینه هم كم خواهد شد و مسكن با حداقل قیمت به دست متقاضی می رسد و چون در تعداد بالا ساخته میشود باز هم هزینه آن در شهر و روستا متفاوت است. هر متر واحد از 3 میلیون و 800 هزار تا 4 میلیون و 800 تومان برآورد شده است.
اجاره باید از اجبار به انتخاب تبدیل شود
عضو سابق شورای عالی مسكن با اشاره به مهاركردن حوزه های غیر مولد تاكید كرد: باید به بازارهای مولد كمك كنیم تا تولید در كشور انجام گیرد.برای مستاجران بسته ویژه ای داریم. حدود 33 درصد مستاجر در كشور داریم كه با برنامه ریزیهای صورت گرفته در پایان 4 سال به 18 درصد خواهد رسید. اجاره باید از اجبار به انتخاب تبدیل شود.
وی افزود: در سرشماری سال 90 اعلام شد 400 هزار مسكن خالی در تهران وجود داشت كه كل تقاضای مسكن مهر 250 هزار واحد بود. اگر بتوانیم تعادل درستی در بازار مسكن تهران ایجاد كنیم قیمت به شدت پایین می آید و 500 هزار واحد آزاد شده و جابجایی متراژ خانه ها انجام میشود و كسانی كه در خانه های كوچكتر هستند میتوانند به سمت خانههای بزرگتر حركت كنند.
در 6 سال از دولت روحانی، هیچ اقدامی برای بهبود وضعیت مسكن انجام نشد
پروین پور درباره ضمانت اجرایی راههای مذكور خانه دارشدن هموطنان گفت: دولت فعلی كه خدارو شكر در روزهای آخر خود است. 6 سال از 8 سال دولت فعلی كاری برای مسكن انجام نشد. 6 سال آقای آخوندی كوچكترین اقدامی در بخش مسكن انجام ندادند. آقای رئیسی حداقل در مقطعی كه در آستان قدس رضوی و قوه قضاییه بوده اند، حساب خود را پس داده اند ضمن اینكه به پاكدستی در رزومه افراد هم باید دقت كرد. بخش مسكن هیچ ارتباطی به خارج از مرزها ندارد و می توان با امكانات داخلی مشكلات این حوزه را حل كرد.
سرمایه باید به سمت تولید هدایت شود
وی تاكید كرد: ناكارآمدیها ناشی از سوء مدیریت و منافع حاصل از این حوزه است. بسیاری از بانك ها به ویژه در بخش خصوصی سرمایه خود را به سمت مسكن برده اند و فعالیت های سوداگرانه دارند. باید سرمایه ها به سمت تولید برود. یكی از دلایل قیمت بالای مسكن در كشور فعالیتهای سوداگرانه بانكها است.
پروین پور در انتهای این گفتگوبی رادیویی گفت: از 8 ماه پیش محاسبات برای تامین مسكن انجام شده است. مردم منتظر ریزش قیمتها در بخش مسكن باشند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.