پارك شهر پنجشنبه از ساعت 6:30 به مدت 3 ساعت و نیم

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران: بسته‌های تشویقی فعلی برای نوسازی بافت فرسوده كافی نیست+فایل صوتی


علی‌اكبری مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با تأكید براینكه 7 درصد مساحت شهر بافت فرسوده است، گفت: دولت و شهرداری باید با ارائه بسته‌های تشویقی مناسب، شهروندان را به نوسازی بافت فرسوده ترغیب كنند.

1400/06/15
|
12:53
|

7 درصد مساحت تهران فرسوده است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، كاوه علی‌اكبری مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران در پاسخ به این پرسش كه در حال حاضر چه مساحتی از شهر تهران بافت فرسوده محسوب می‌شود؟ گفت: نزدیك به 4 هزار و 500 هكتار از محدوده شهر تهران یعنی 7 درصد مساحت شهر به‌عنوان بافت فرسوده مصوب شناخته می‌شود این بافت‌ها علاوه بر اینكه در برابر زلزله ایمن نیستند، دسترسی مناسبی ندارند و مساحت پلاك‌های آنها كمتر از 200 متر است. حدود 270 هزار پلاك در محدوده بافت فرسوده قرار می‌گیرد.

در تشخیص بافت‌های فرسوده علت مهم است نه معلول
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا از مناظر دیگر، ازجمله مناظر اقتصادی، اجتماعی و حقوقی می‌توانیم مناطقی مثل عبدل‌آباد، شهر قدس، نعمت‌آباد را جزو بافت فرسوده بدانیم؟ گفت: این ملاحظه كاملاً درست است و شاخص‌های شناسایی بافت فرسوده صرفاً تمركز بر موضوعات كالبدی دارد درحالی‌كه اینها علت شكل‌گیری بافت فرسوده نیستند بلكه معلول‌ها و نمود و ظهور فرسودگی هستند. علل در حیطه‌های دیگری است كه باید حتماً مورد بررسی و شناخت قرار بگیرد معمولاً نقش عوامل اقتصادی و اجتماعی و حقوقی در شكل‌گیری بافت فرسوده نقش تعیین‌كننده‌ای است و وقتی این مجموعه عوامل در كنار هم قرار می‌گیرند باعث شكل گیری ساختمان‌های كم‌دوام و بافت فرسوده می‌شوند. به عقیده من در تشخیص بافت‌های فرسوده باید علت‌ها در اولویت باشد نه معلول‌ها.

تعیین شاخص‌های فرسودگی با وزارت راه و شهرسازی است
علی‌اكبری اظهار داشت: تعیین شاخص‌های فرسودگی با وزارت راه و شهرسازی است. سال 93 مطالعه‌ای انجام دادند كه منجر به تعیین 66 شاخص برای شناسایی بافت‌های فرسوده و بافت ناكارآمد شهری شد یك‌‌بار هم در شورای عالی شهرسازی مورد بررسی قرار گرفت ولی برای مطالعه و بررسی‌های بیشتر برگشت داده شد. امیدواریم در ماه‌های آینده این طرح به تصویب برسد.
وی در پاسخ به این پرسش كه سازمان نوسازی شهر تهران چه سالی تأسیس شده است؟ گفت: این سازمان سال 47 تأسیس‌شده است و حدود 53 سال از عمر آن می‌گذرد.

پس از زلزله بم؛ سیاست‌های نوسازی شكل گرفت
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در پاسخ به این پرسش كه چرا با توجه به عمر طولانی این سازمان ما همچنان در شهر تهران بافت فرسوده داریم؟ تصریح كرد: اینطور نیست كه سازمان نوسازی از روز اول شكل‌گیری تمركز بر پیشگیری و نوسازی بافت‌های فرسوده داشته باشد این سازمان در دوره‌های مختلف مأموریت‌های متنوع و متعددی داشته كه ربطی به این موضوع هم نداشته است. موضوع بافت فرسوده با آن معنی كه امروز به آن می‌پردازیم سابقه‌ طولانی در كشور ندارد از اوایل دهه 80 و پس از زلزله بم بود كه برای اولین بار دولت و شهرداری با این مشكل مواجه شد و كم‌كم سیاست‌های نوسازی شكل گرفت یعنی نزدیك به دو دهه است كه نوسازی اتفاق افتاده است.

نوسازی بافت فرسوده در تهران وضعیت بدی ندارد
علی اكبری در ادامه گفت: سیاست‌هایی در شهرداری و دولت به اجرا رسیده كه ازنظر نوسازی مسكن تهران در وضعیت بدی نیست. حدود نیمی از 270 هزار پلاكی كه در بافت فرسوده تهران هستند از سال 88 تاكنون اقدام به نوسازی كرده‌اند و درصد این نوسازی در محل‌های مختلف تهران متفاوت است.
وی تصریح كرد: شورای عالی معماری و شهرسازی این مأموریت را به ما داد كه در پایان سال 1400 بلوك‌های شهری كه بیش از نیمی از آنها نوسازی شده‌اند را از محدوده بافت‌های فرسوده خارج كنیم یعنی در پایان سال جاری می‌توانیم بگوییم كه چه میزان از بافت‌های فرسوده تهران كم شده است.

شهرداری برای صدور پروانه ساخت مبلغی دریافت نمی‌كند
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در پاسخ به این پرسش كه چه مشوق‌هایی برای ساخت و نوسازی بافت‌های فرسوده وجود دارد؟ اظهار داشت: شهرداری تهران برای صدور پروانه ساخت هیچ مبلغی دریافت نمی‌كند ضمن اینكه تراكم تشویقی در بافت‌های فرسوده داده می‌شود. دولت به ازاء هر پلاكی كه نوسازی می‌شود 60 میلیون تومان تسهیلات كمك ودیعه مسكن به ‌صورت قرض‌الحسنه پرداخت می‌كند و به ازای هر واحد مسكونی كه نوسازی می‌شود بین 120 تا 300 میلیون تومان وام با بهره پایین پرداخت می‌كند.
علی‌رغم اظهارات شما مبنی بر اینكه هیچ هزینه‌ای برای مجوزها از جانب متقاضی پرداخت نمی‌شود، اما این‌طور نیست و وجوهات قابل‌ توجهی از سازندگان دریافت می‌شود، گفت: من با اطمینان می‌گویم برای پرونده‌ای كه در چارچوب ضوابط طرح تفصیلی با در نظر گرفتن مشوق‌های بافت فرسوده صادر می‌شود، شهرداری تهران هیچ مبلغی دریافت نمی‌كند. البته بخشی از عوارض مثل حمل‌ونقل ریلی، تأمین اجتماعی و ... به شهرداری ارتباط ندارد.

حمایت‌های تشویقی برای بازسازی بافت فرسوده كافی نیست
وی در پاسخ به این پرسش كه به نظر شما مشوق‌های فعلی برای ساخت بافت فرسوده كافی است؟ اظهار داشت: قطعاً كافی نیست. از قانون برنامه چهارم توسعه دولت و شهرداری تعهد كردند ظرف 10 سال بافت های فرسوده را نوسازی كنند كه هنوز اتفاق نیفتاده و این نشان می‌دهد مجموعه‌ای از حمایت‌ها و تشویق‌هایی كه از بخش عمومی در نظر گرفته‌ شده كفایت نمی‌كند. به طور مثال نزدیك به 60 هزار هكتار در شهرها محدوده‌ای هستند كه درعین‌حال كه بافت فرسوده است سكونت‌گاه‌های غیررسمی هستند و مردم مالكیت رسمی ندارند تا مالكیت آنها مشخص نشود مردم نمی‌توانند نوسازی كنند و اقدامی برای حل این مشكل صورت نگرفته است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پارك شهر