مرتضی افقه كارشناس اقتصادی گفت: افزایش رفاه و قدرت خرید مردم، مهمتر از كاهش یا افزایش حقوق كارمندان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سیّد مرتضی افقه كارشناس اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران در خصوص تصمیم دولت در راستای افزایش یا كاهش حقوق كارمندان دولت، گفت: موضوع مهم قدرت خرید اقشار جامعه است و شاید افزایش یا كاهش حقوق خیلی مطرح نباشد. هدف دولت باید این باشد كه مردم از رفاهی نسبی برخوردار باشند.
وی افزود: برای اینكه قدرت خرید كاهش پیدا نكند و مردم با مشكلات معیشتی مواجه نشوند، افزایش حقوق نسبت به نرخ تورم ایجاد شده، امری اجتنابناپذیر است.
در وهله اول نرخ تورم باید كنترل شود
اینكه دولت در مسابقه افزایش حقوق و كنترل تورم كدام را باید مدنظر قرار دهد؟ باید بگویم دولت در وهله اول باید نرخ تورم را كنترل كند تا افزایش حقوق ضروری نباشد چون به دنبال این افزایش حقوق هزینههای بودجه نیز افزاش پیدا میكند و در اینصورت چرخه تورم و افزایش حقوق، مدام تكرار خواهد شد.
افقه در پاسخ به این پرسش كه چرا نظریه همسانسازی حقوق از سوی اقتصاددانان مطرح میشود گفت: در جامعه ما برخی لابیها باعث میشود یك گروه و صنف در شرایط برابر درآمد بیشتری داشته باشند این تبعیض بهرهوری و كارایی افرادی كه خود را در آن شرایط میبینند را كاهش میدهد. در چنین شرایطی است كه بحث همسانسازی مطرح میشود. این همسانسازی در جهت كاهش درآمد گروهی كه درآمد بیشتری داشتهاند نیست بلكه درآمد گروهی كه كم بوده افزایش پیدا میكند.
فقر؛ تبعات سیاسی و اجتماعی دارد
این كارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش كه اگر روزهای پیش رو تورم كنترل نشود و حقوقها نیز افزایش پیدا نكند چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ اظهار داشت: قدرت خرید افراد كاهش پیدا میكند و گروهی كه در مرز خط فقر هستند به زیر خط فقر میروند و از این پس فقر دیگر مسأله اقتصادی نیست بلكه تبعات سیاسی و اجتماعی خواهد داشت.
وی با اشاره به اینكه دولتهای سرمایهداری یك از وظایف خود را رفع فقر از جامعه میدانند گفت: دولت باید با فقرزدایی تبعات اجتماعی و سیاسی این مسأله را كنترل كند.
همسانسازی حقوق، فشار زیادی به بودجه تحمیل كرده است
افقه در پاسخ به این پرسش كه آیا از دیدگاه شما همسانسازی حقوق و كاهش درآمدها اتفاق میافتد یا خیر؟ گفت: در بودجه سال جاری این اتفاق افتاده است و به همین دلیل است مسئولان دولت جدید این موضوع را بررسی میكنند. چون این افزایش درآمد كه به دنبال همسانسازی حقوق اتفاق افتاده فشار زیادی به بودجه آورده است آنهم در شرایطی كه دولت پیش ازاین همسانسازی هم با كسری بودجه شدید مواجه بوده است.
جلوگیری از كاهش حقوق كارمندان با كاهش هزینههای دولتی
من معتقدم شاید كاهش درآمدها خیلی مطلوب نباشد و در شرایط فعلی كه مردم تحت فشار هستند نارضایتی زیادی به وجود میآورد. دولت هزینههای زیادی در بخش جاری خریدوفروش دارد، میتواند در این حوزه صرفهجویی كند و حقوق كارمندان را كاهش ندهد. كاهش حقوق می تواند نارضایتیهایی را در شرایط فعلی ایجاد كند.
افقه در پاسخ به این پرسش كه دولت منابع پایدار خود را درنظر نگرفته و توجه چندانی به این مسأله نداشته چرا مجلس برای حل این مورد ورود نكرده است؟ گفت: این مسأله بحث حساسی است و كسی حاضر نیست مسئولیت آن را بپذیرد چون كاهش یا عدم افزایش درآمدها نارضایتی ایجاد میكند. طبیعی است مردم نارضایتیشان را به گروهی اعلام میكنند كه دست به این اقدام زده است و متأسفانه دولت و مجلس برای حفظ محبوبیت خود در جامعه گاهی مصالح مملكت را نادیده میگیرند. شاید یكی از دلایل همین بوده و مجلس نخواسته نارضایتی مردم، از مجلس باشد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.