علیپور مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران گفت: پدیده زبالهگردی ریشه اجتماعی و اقتصادی دارد؛ تكلیف ما ایجاد شغل برای این افراد نیست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، صدرالدین علیپور مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران در خصوص طرح جامع مدیریت پسماند و هدف از اجرای این طرح، گفت: ما باید به دنبال استانداردهای جهانی باشیم در هیچ كجای دنیا جمعآوری موقت پسماند از طریق مخازن سرباز مرسوم نیست، ولی متأسفانه در كشورمان 15 سال است كه پسماند به این شیوه جمعآوری میشود و در هر ساعتی از روز میتوان در این مخازن زباله ریخت. نتیجه این شیوه جمعآوری مواجهه با زباله گردهایی است كه به دنبال جمعآوری زباله قابل بازیافت از این مخازن هستند.
علی پور افزود: موضوع اصلی اجرای این طرح تنها مقابله با زبالهگردها نیست بلكه این اتفاق آلودگی ایجاد میكند. در دنیا مخازن جمعآوری پسماند به لحاظ استاندارد جای مشخص و مالك مشخصی دارند و هركس باید بسته به نوع پسماندی كه تولید میكند پاسخگو باشد.
وی در پاسخ به این پرسش كه اجرای این طرح از چه زمانی شروع میشود؟ و این مخازن از لحاظ فیزیكی چگونه خواهد بود؟ اظهار داشت: تقریباً یك سال است كه اجرای این طرح را شروع كردیم و به صورت آزمایشی در مناطقی همچون شهركها و برجها این طرح را اجرا كردیم و 2 مخزن خشك و تر در اختیار هر واحد قراردادیم كه عوامل ما این مخازن را جمعآوری میكنند. در گامهای بعدی مخازن سربسته تفكیك شده برای شیشه، پلاستیك و كاغذ در معابر عمومی و پرتردد قراردادیم این اقدامات صورت گرفته ولی اجرای این طرح زمانبر است.
وی در ادامه تاكید كرد: در مكانهایی كه امكانپذیر است مخازن تفكیكی را داخل ساختمان میبریم، در مكانهای عمومی مخازن سربسته و تفكیكشده میگذاریم و جایی كه شرایط فراهم نیست مخازن سطح شهر را در پوشش قرار میدهیم كه نمونههای آن را در مناطق 16 و 12 موجود است. برای اجرای این طرح باید بودجه لازم فراهم شود تا زیرساخت این شیوه جمع آوری پسماند را تغییر داد ضمن اینكه همزمان با تامین بودجه نیاز به فرهنگ سازی عمومی است .
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در پاسخ به این پرسش كه با اجرای این طرح زباله گردی را حذف میكنیم و این زباله گردها چه خواهند كرد؟ تصریح كرد: از سویی نهادهای تخصصی و یا افرادی كه دغدغه اجتماعی دارند معترض هستند كه وجود این زبالهگردها در سطح شهر صحنه ناخوشایندی دارد و ازنظر اجتماعی نازیباست و باید با این پدیده مقابله كرد و از سوی دیگر همزمان عدهای معتقداند زباله گردها قشر ضعیفی هستند كه به دنبال كسب درآمد از این طریق هستند و شما با اجرای این طرح كار آنها را حذف میكنید، متاسفانه برای یك موضوع مشخص دو دیدگاه و درخواست وجود دارد.
علی پور در ادامه اذعان داشت: برای كار كردن باید فضای كار مناسبی ایجاد كرد، ما تلاش كردیم 10 ایستگاه میانی در سطح شهر را به فرآیند بهروز دنیا به نام (MRF) ام ار اف مجهز كنیم. با انتقال پسماندهای جمعآوری شده به این مكانها شیرابه آن گرفته میشود و درواقع تفكیك پسماندهای خشك وتر در این 10 ایستگاه به صورت تخصصی اتفاق میافتد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا حذف زباله گردها منجر به ایجاد آسیبهای اجتماعی دیگر نمیشود؟ گفت: ما خیلی پدیدههای دیگری در سطح شهر داریم مثل افرادی كه دستفروشی میكنند یا شیشه ماشینها را پاك میكنند. اینها ریشه اجتماعی و اقتصادی دارد و نهادهای متولی دارد. وظیفه سازمان پسماند بهبود وضعیت رفتوروب، نظافت شهر و جمعآوری پسماند است تكلیف ما ایجاد شغل برای افراد نیست.
وی در پاسخ به این پرسش كه ساماندهی 50 هزار سطل زباله در سطح شهر، چه مقدار اعتبار نیاز دارد؟ تصریح كرد: بیشتر به نظر میرسد به یك مدل مشاركتی برسیم و از طریق پیمانكارها و درآمدی كه آنها در اجرای این طرح خواهند داشت مقداری از این هزینهها را آنها به عهده بگیرند. شاید اجرای این طرح 2 تا 3 سال زمانبر باشد و باید همزمان با اجرای این طرح آموزش فرهنگی هم داشته باشیم تا این شیوه اشتباه كه 15 سال است اجرا میشود اصلاح شود.
وی در پایان افزود: در هر منطقه پیمانكار پسماند خشك داریم و چون منافع مالی دارد به نفع آنها است كه زبالههای تفكیكشده توسط شهروندان را جمعآوری كنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.