رئیس موسسه تحقیقاتی واكسن و سرمسازی رازی گفت: سیل واردات واكسن كرونا منجر به زمینگیر شدن تولیدكننده داخلی واكسن شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر علی اسحاقی رئیس موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران گفت: فاز سوم كارآزمایی بالینی (Clinical trial) واكسن پاستوكووك در ایران انجام شده است و مجوز مصرف هم دریافت كرده است. اما در خصوص تزریق دُز سوم یا همان دُز یادآور چیزی كه تصویب شده استفاده از واكسن سوبرانای 2 یا پلاس است. پاستوكووك باید داخل ایران تولید شود ولی آنچه تصویب شده سوبرانای 2 است باید به عنوان دُز یادآور استفاده شود.
واكسن كووپارس میتواند دوز یادآور تمام واكسنها باشد
وی در خصوص واكسن كووپارس رازی گفت: این واكسن در مرحله سوم كارآزمایی بالینی است و از نظر پلتفرم میتواند بهعنوان دُز یادآور یا بوستر همه واكسنها استفاده شود. مطالعه دیگری را طراحی كردیم كه بهعنوان دُز بوستر روی تعدادی از افراد آزمایش شود و پس از بررسی لازم برای عموم مردم استفاده خواهد شد.
كووپارس شباهت زیادی به واكسن نواواكس آمریكایی دارد
رئیس موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی در پاسخ به این پرسش كه آیا ساختار واكسن رازی شبیه به واكسن سینوفارم است یا خیر؟ گفت: سینوفارم واكسن ایناكتیو (ویروس كشته) است ولی واكسن موسسه رازی ، شبیه واكسنهای داخلی پاستوكووك و واكسن اسپایكوژن است و بیشترین شباهت را به واكسن نواواكس آمریكایی دارد.
در فاز سوم كارآزمایی بالینی با كمبود داوطلب مواجه شدیم
اسحاقی در پاسخ به این پرسش كه آیا مردم از فراخوان این واكسن استقبال كردند یا خیر؟ تصریح كرد: در فاز اول و دوم چون در شرایط متفاوتی بودیم استقبال بسیار خوب بود و در فاز سوم هم به نسبت خوب بوده است اما به دلیل افزایش واردات و واكسیناسیون عمومی ، داوطلبگیری كمی سخت شده است. از مردم به خاطر اعتماد و مشاركتشان در كارآزمایی بالینی واكسن كووپارس تشكر میكنیم.
قرار بود تا پایان مهرماه 5 میلیون دُز واكسن تولید كنیم كه محقق شد
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا از روند تولید واكسن رضایت دارید یا خیر؟ گفت: طبق برنامهریزی انجامشده قرار بود 40 هزار داوطلب طی 25 روز در فاز سوم كارآزمایی بالینی شركت كنند اما متاسفانه هماكنون بیش از 25 روز است كه كار میكنیم و حدود 13 هزار داوطلب داشتیم كه روند كلی در كارآزمایی بالینی است. قول داده بودیم تا آخر مهرماه 5 میلیون دُز واكسن تولید كنیم كه محقق شده است . تست دو بچ اول انجام شده و قابل مصرف است و سه بچ دیگر در انتظار تستهای كنترل كیفیت است.
موسسه رازی برای تامین تجهیزات، مشكلی ندارد
اسحاقی در خصوص اظهارات مجری برنامه مبنی بر اینكه بهتر نبود از همان ابتدا واكسن را وارد می كردیم و یا مثل كشور امارات، خط تولید واكسن سینوفارم را ایجاد می كردیم؟ گفت: در بحث تجاری این اتفاقات دلایل مختلفی دارد . ما مجبوریم در این شرایط بیشتر از كشورهای چین و هند، تجهیزات خط تولید را وارد كنیم و برای كشوری كه هم باید واكسن بفروشد و هم تجهیرات تضاد منافعی ایجاد میشود. وقتی كشوری میتواند واكسن را به كشور دیگر بفروشد بهراحتی تجهیزات را در اختیار آن كشور قرار نمیدهد و یا بهكندی این اتفاق میافتد. من نمیدانم چه اتفاقی برای واكسن بركت رخداده است اما این واقعیت وجود دارد كه كشورهای دیگر بازار فروش برایشان مهمتر است. موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی در تامین تجهیزات مشكل ندارد چون همه خرید ما از چین نیست و تجهیزاتمان را از كشورهای دیگری هم وارد كردهایم.
تولیدكنندگان داخلی واكسن، زمینگیر شدند
رئیس موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی در پاسخ به این پرسش كه با توجه به شرایط فعلی و واردات واكسن، بازار واكسن رازی كجا خواهد بود؟ اظهار داشت: قرار بود در شروع فاز سوم كارآزمایی بالینی مجوز اضطراری تزریق واكسن به ما داده شود كه محقق نشد. قرار بود شهریورماه 5 میلیون دُز تولید كنیم اما وقتی با عدم صدور مجوز روبرو شدیم، دلیلی برای انبار نداشتیم. در حال حاضر شرایط بدی برای تولیدكنندهها به وجود آمده ما بیش از یك سال و هفت ماه است كه برای تولید واكسن زمان صرف كردیم ولی با این واردات عملا شركتهای تولیدكننده واكسن به ویژه سه شركت آخر ، زمینگیر شدند و مشخص نیست انتهای این كار به كجا ختم میشود. ما هنوز مجوز مصرف اضطراری نداریم و تا پایان فاز سه بالینی كار زیادی باقی مانده است. واكسن كووپارس، فخرا و بركت كاملا فنّاوری داخلی دارند اما واكسن های اسپایكوژن و پاستوكووك با كشورهای خارجی مشترك هستند اما باید كمكی به ما شود تا این پروژه را به اتمام برسانیم ما مشكل نقدینگی داریم.
واكسن كووپارس میتوانست آورده بزرگی برای كشور داشته باشد
اسحاقی گفت: 5 میلیون دُز واكسن كووپارس در سردخانه داریم و همچنان فاز سوم كارآزمایی به اتمام نرسیده است. پروژهای كه میتوانست آورده بزرگی برای كشور داشته باشد عملا بهسوی شكست منتهی میشود بهتر بود واكسنی كه ما تولید كردیم را از ما می خریدند تا فاز سوم كارآزمایی بالینی ما به اتمام برسد.
قرار بود واكسن داخلی را پیشخرید كنند
وی اظهار داشت: قرار بود از پاستور و رازی واكسن پیشخرید كنند كه عملا اتفاق نیفتاد ضمن اینكه ما مشتریهایی داشتیم كه درخواست پیش خرید واكسن داشتند اما مجوز فروش این واكسن را نیز به ما نمیدهند. اگر قرار بود واكسن وارد كنند بهتر بود زودتر اتفاق میافتاد، متاسفانه سیل وارداتِ نزدیك به نتیجه نهایی تولیدات داخلی باعث شده تا شركتهای داخلی شرایط شكنندهای داشته باشندو معلوم نیست بتوانند به نتیجه نهایی برسند یا نه.
رئیس موسسه تحقیقات واكسن و سرمسازی رازی در پاسخ به اظهار نظر مجری برنامه مبنی بر اینكه واكسن كرونا در یك بازه زمانی میتواند از بدن محافظت كند و اگر ما تولید داخل داشته باشیم میتوانیم برای تزریق مجدد از واكسنهای داخلی استفاده كنیم، تصریح كرد: هفته گذشته دكتر شانه ساز سرپرست سازمان غذا و دارو اعلام كردند 85 میلیون دُز واكسن در سردخانه داریم و طی چند روز اخیر هم حدود 10 میلیون دُز واكسن وارد شده با این حجم از واكسن وارداتی در انبارها، آینده برای ما روشن نیست.
واكسن كووپارس تا 9 ماه ایمنی ایجاد میكند
اسحاقی در پایان اظهار داشت: بعضی واكسنهای كرونا 4 تا 5 ماه ایمنی ایجاد میكنند درصورتیكه واكسن كووپارس تا 9 ماه ایمنی ایجاد میكند و برای كشور صرفهجویی اقتصادی دارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.