سخنگوی سازمان انتقال خون با اشاره به افزایش درخواست 40 درصدی بیمارستانها به خون گفت: هموطنان نگران كمخونی و كاهش ایمنی بدن بواسطه اهدای خون نباشند. سلولهای خونی پس از 2 الی 3 هفته به چرخه خونرسانی بازمیگردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران گفت: همهساله با فرار رسیدن فصل سرما و كاهش طول روز میزان مراجعه مردم به مراكز انتقال خون كاهش پیدا میكند. نیاز به اهدای خون نیاز مستمر و روزانه است ذخایر خون در رگهای مردم است نه در یخچالهای سازمان انتقال خون.
با گذر از موج پنجم كرونا، نیاز به خون اهدایی افزایش پیداكرده است
وی افزود: با فروكش كردن موج پنجم كرونا، میزان عملهای جراحی در كلانشهرها افزایش یافته و به همین دلیل میزان درخواست خون از طرف بیمارستانها 30 تا 40 درصد افزایش داشته است. این میزان خون باید با اهدای خون مردم تامین شود.
سخنگوی سازمان انتقال خون تصریح كرد: ما باید نیاز 970 بیمارستان كشور را به خون و فرآوردهها تامین كنیم.
در تهران 17 درصد خون كشوری اهدا میشود
حاجی بیگی گفت: تهران یك كلانشهر است و نزدیك به 165 بیمارستان و مركز درمانی دارد كه باید ازنظر تامین خون و فرآورده آن تامین شود. این در حالی است كه در تهران حدود 17 درصد خون اهدا میشود ولی مصرف خون و فرآوردهها در همین استان نزدیك به 25 درصد خونهای اهدایی كشور است.
آقایان 4 نوبت و خانمها 3 نوبت در سال میتوانند خون اهدا كنند
این مقام مسئول در پاسخ به گوینده برنامه مبنی بر اینكه آیا افرادی كه خون اهدا میكنند دچار كمخونی میشوند؟ گفت: معمولا 2 تا 3 ساعت از اهدای خون با نوشیدن مایعات فراوان حجم خون ازدسترفته بازمیگردد و سلولهای خونی ازدسترفته 2 تا 3 هفته پس از اهدای خون به سیستم گردش خون برمیگردد.
در كشور ما آقایان در سال 4 نوبت و خانمها 3 نوبت میتوانند خون اهدا كنند و اهداء خون ارتباطی باكم خونی ندارد.
سیستم ایمنی بدن با اهدا خون ضعیف نمیشود
حاجی بیگی در پاسخ به اظهارات گوینده در این خصوص كه برخی عقیده دارند با اهدای خود در شرایط كرونا، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار میگیرند آیا این تفكر درست است یا خیر؟ اذعان داشت: سازمان جهانی بهداشت اعلام كرده بود با بروز كرونا 30 درصد آمار اهدای خود كاهش خواهد داشت، در كشورمان در پایان سال 1399 این كاهش آمار 8 درصد بود و ما وضعیت خوبی نسبت به كشورهای منطقه و همینطور در دنیا داشتیم. با اهدای خون سیستم ایمنی بدن كاهش پیدا نمیكند و اینیك باور غلط است.
مراكز اهدای خون، مراكز درمانی نیستند
سخنگوی سازمان انتقال خون در ادامه افزود: تمام پروتكلهای بهداشتی در مراكز انتقال خون رعایت میشود و این تنها مربوط به دوران كرونا نیست بلكه از بدو تاسیس سازمان انتقال خون ایران تمام پروتكلهای بهداشتی در مراكز انتقال خون رعایت میشود و تمامی وسایل مصرفی یكبار مصرف هستند.
این مقام مسئول گفت: سازمان انتقال خون و مراكز اهدای خون مراكز درمانی نیست و افرادی كه به این مراكز مراجعه میكنند جزو سالمترین افراد جامعه هستند و اصول خود مراقبتی را به نحو احسن رعایت میكنند.
هر یك واحد خون؛ جان 3 بیمار را نجات میدهد
وی در پاسخ به این پرسش كه یك واحد اهدای خون، جان چند نفر را نجات میدهد؟ گفت: هر فرد نزدیك 450 سیسی خون اهدا میكند كه 63 سیسی از این مقدار ماده ضد انعقاد است یعنی در حدود 330 سیسی خون اهدا میشود كه به آن WHOLE BLOOD یا همان خون كامل نام دارد. از خون كامل فرآوردههای مختلفی ازجمله پلاكت گرفته میشود كه برای بیماران سرطانی و بیماریهای خونریزی دهنده ارثی، پلاسمای خون، برای بیماران كبدی و بیماران دچار سوختگی، گلبول قرمز فشردهشده برای بیمارانی كه جراحی قلب بازدارند و بیماران تالاسمی استفاده میشود همچنین كرایو از برخی از واحدهای خونی گرفته میشود كه برای بیماران هموفیلی و بیماران خاص از آن استفاده میشود. هر فردی كه یك واحد خون اهدا كند جان 3 بیمار را نجات میدهد.
خونهای اهدایی غربالگری میشوند
حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون در پاسخ به این پرسش كه آیا مشوقهایی برای اهداكنندگان خون در نظر گرفته شده یا خیر؟ اظهار داشت: اهدای خون یك حركت نجاتبخش و خیرخواهانه است. تمام آزمایشهای غربالگری و ویروسی مثل HBS آنتیژن و HCV آنتیبادی و HIV آنتی بادی و بیماریهای آمیزشی همچنین گروه خونی و RH بهغیراز چربی و قند بر روی خونهای اهدایی آزمایش میشود. آزمایش قند و چربی خون بر روی خونهای اهداشده با استانداردهای دنیا مطابقت ندارد.
وی اذعان داشت: تمامی خونهای اهدایی آزمایش میشود و اگر نتیجه یكی از آزمایشهای انجامشده مثبت شود این افراد به درمانگاه سازمان انتقال خون فراخوان شده و به مراكز درمانی بیماریهای خاص معرفی میشوند.
سالانه 2 میلیون و 100 هزار واحد خون در كشور اهدا میشود
سخنگوی سازمان انتقال خون در پایان تصریح كرد: سالانه 2.5 میلیون نفر در كشور ما به مراكز انتقال خون سراسر كشور مراجعه میكنند و از این میزان 2 میلیون و 100 هزار واحد خون اهدا میشود. در منطقه مدیترانه شرقی سالانه نزدیك 10 میلیون خون اهدا میشود كه سهم كشور ما 2 میلیون واحد است و رتبه اول در اهدای خونداریم. در كل بیمارستانهای كشور نزدیك به 3 میلیون 600 هزار واحد خون و فرآورده بهصورت سالانه مصرف میشود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.