سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران: هرچقدر دامنه اقتصادی تهران وسیع شود مشكل افزایش جمعیت و مشكلات زیست محیطی آن نیز شدید خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، شهرام عدالتی سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران درخصوص اجرایی شدن سند ملی آمایش، گفت: اگر در مورد تحولات 60 سال اخیر كشور تأمل كنیم هرروز و در هر دهه، شاهد افزایش جمعیت و تمركز امكانات در پایتخت هستیم.
وی با تاكید بر اینكه بخش عمده تمركز جمعیت در پایتخت به دلیل فقدان سند ملی آمایش بود، گفت: متاسفانه در این سالها سند بالادستی كه تمام نقاط ایران را از منظر مزیتهای اقتصادی و فضاهایی كه تحولات جمعیتی و معیشتی را دنبال كند، نداشتیم و به دلیل نبود این سند با موضوعات مختلف بهصورت مقطعی و موضوعی برخورد كردیم.
عدالتی با اشاره به اینكه سند آمایش پس از 20 سال اسفندماه سال 1399 تصویب شد؛ اظهار داشت: ازاینپس سندی داریم كه معیار رشد نقاط مختلف كشور را مشخص كرده است و در خصوص تهران مشخص شده كه در 20 سال آینده و طی 4 برنامه 5 ساله تهران باید در چه موقعیتی قرار بگیرد.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران تصریح كرد: واقعیت این است كه تهران مركز سیاسی، اقتصادی، اداری، اجتماعی، خدماتی است و تمام تحولات جدی كشور در تهران تعریف شده است و ضریب تكاثر تهران از منظر رشد سرمایهگذاری و ارزش سرمایهگذاری بهقدری بالا است كه بسیاری از نقاط دیگر كشور قابلیت قیاس با تهران را ندارند.
این مقام مسئول گفت: اولین بحثی كه در سند ملی آمایشی مطرح بود این بود كه برخی از فعالیتها از پایتخت به پیرامون آن منتقل شود و از هرگونه صدور مجوز در خصوص برخی از فعالیتهای غیرضروری برای تهران پرهیز شود. این سند اسفند سال 1399 ابلاغشده است و بودجه كشور در سال 1401 هم در راستای این سند تنظیم میشود و میتوان گفت در آغاز مسیر جدیدی هستیم كه تهران به مركز مبادلات تبدیل شود نه مركز همه اتفاقات. قرار نیست در تهران هم كارخانه تولید خودرو، سیمان و پالایشگاه داشته باشیم قرار نیست همه فعالیتها در تهران متمركز شود.
وی تصریح كرد: وقتی اقتصاد را به سمت تهران سوق بدهیم، جمعیت را به سمت آن سوق دادیم و مشكلات زیستمحیطی را تشدید كردیم. هرچقدر دامنه اقتصادی تهران وسیع شود مشكلات آن نیز تشدید خواهد شد.
عدالتی با اشاره به اینكه برای اولین بار در نظام بودجهریزی كشور در بودجه سال 1401 به سمت استانی كردن موضوعات خواهیم رفت، گفت: همواره بودجه متمركز و ملی بوده و سهم استانها از اختیارات و نظام بودجه همیشه كمترین سهم بوده است. اینكه مسائل استانها به خودشان سپرده شود و مراجعی مثل شورای برنامهریزی و توسعه بهعنوان نماینده دولت در استانها عمل كنند، آرامآرام موجب ایجاد نظام انگیزشی در استانها خواهد شد به این معنا كه استانها مشاركت فعالانهای در توسعه ملی خواهند داشت.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران اظهار داشت: دولت سیاستگذار تمام عرصههای توسعه كشور است ولی نباید مجری همه اتفاقات در نقاط كوچك استانها باشد. نظام تمام این تحولات، دولت است و رصد و پایش كلیه رخدادهایی كه در استانها شكل میگیرد باید همسو با اسناد توسعه ملی باشد این اختیار بهعنوان مرجع بالادست باید در اختیار دولت باقی بماند.
این مقام مسئول افزود: دولت موارد مختلف استانها را رصد میكند و اولویتبندی در رفع مشكلات را به خود استانها میسپارد تا منابع موردنیاز خود را در راستای نظام درآمد هزینه تأمین كنند. استانها باید به دنبال منابعی باشند تا پروژههای خود را اقتصادی كنند.
وی بیان كرد: ما پروژههای نیمه تمام زیادی داریم كه رهاشده است اگر دولت به استانها بگوید هزینه اجرای پروژههای خود را از منابع خودشان تامین كنند و درآمد وصولی خود را به پروژههای نیمهتمام خود اختصاص بدهد، بین نظام تصمیمگیری استانی و اتمام پروژهها هماهنگی به وجود خواهد آمد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا در این سند مشوقی برای كارمندانی كه تمایل دارند مهاجرت معكوس داشته باشد وجود دارد یا خیر؟ گفت: در هیچ كجای دنیا چنین مساله ای تجربه نشده است كه مهاجرت معكوس بهصورت دستوری ابلاغ شود. اولین كاری كه باید انجام دهیم این است كه مانع مهاجرت به پایتخت شویم. سالانه 200 تا 250 هزار نفر جمعیت پایتخت افزایش مییابد.
عدالتی افزود: هر تحولات اقتصادی مثل خشك شدن دریاچه ارومیه و مشكلات ریزگردها در مناطق غربی كشور رخ میدهد ارتباط مستقیم با مهاجرت ساكنان این مناطق به تهران و استان البرز وجود دارد. مشكل را باید در مبدا حل كرد نه در مقصد.
وی در پایان تاكید كرد: سند آمایش را باید با صبر و حوصله اجرا كرد . نباید فكر كنیم طی یكی سال تحول ایجاد میشود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.