پارك شهر پنجشنبه از ساعت 6:30 به مدت 3 ساعت و نیم

بی‌توجهی برخی نمایندگان به دیدگاه‌های كارشناسان مركز پژوهش‌‌های مجلس در حوزه جهش تولید مسكن+فایل صوتی

مركز پژوهش‌های مجلس همان ابتدا مشكلات طرح جهش تولید مسكن را گوشزد كرده است ولی برخی از نمایندگان مجلس چون سوابق اجرایی در این حوزه دارند به برخی از دیدگاه‌های خود بیشتر تكیه می‌كنند.

1400/09/16
|
13:26
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر اصغرعبدلی كارشناس برنامه‌ریزی شهری مركز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران در خصوص فعالیت‌های مركز پژوهش‌های مجلس در زمینه ساخت و ساز مسكن به ویژه طرح جهش تولید مسكن گفت: به‌طوركلی رسالت اصلی این مركز اظهارنظر و ارائه دیدگاه‌های كارشناسی در خصوص لوایح دولت و طرح‌های مجلس است.

وی گفت: دفتر مطالعات زیربنایی مركز پژوهش‌های مجلس به حوزه‌های مختلفی از جمله عمران و شهرسازی، حمل‌ونقل، كشاورزی و توسعه روستایی آب و محیط‌زیست می‌پردازد و بخش شهرسازی زیرمجموعه این دفتر در حوزه‌ طرح‌هایی مرتبط با حوزه مسكن، توسعه شهری، قوانین و مقررات شهری وعمران و توسعه شهرها فعالیت می‌كند در برخی مواقع نیز در بحث‌های كلان‌تر همچون آمایش سرزمین و تا حدودی درزمینه تقسیمات كشوری كه در روابط شهرها تأثیرگذار است ورود می‌كند.

وی در پاسخ به این پرسش كه آیا طرح جهش تولید مسكن در مركز پژوهش‌های مجلس بررسی‌شده است یا خیر؟ گفت: بله، گروه عمران و شهرسازی جزو گروه اصلی بررسی این طرح بوده و در خصوص این طرح اظهارنظر كرده است.

عبدلی در پاسخ به این پرسش كه آیا طرح جهش تولید مسكن با اعداد و ارقامی كه اعلام شده است محقق می‌شود و اگر این اتفاق رخ بدهد چه تاثیری در بازار مسكن خواهد داشت؟ تصریح كرد: طرح جهش تولید مسكن دو بخش دارد، بخش اول مرتبط با برنامه‌ریزی مسكن است و بخش دوم مرتبط با اقتصاد مسكن است. پیش از اینكه طرح به تصویب نهایی برسد در قالب سلسله گزارش‌هایی راهبردها و سیاست‌هایی كه پیش‌زمینه‌های طرح جهش تولید هستند به كمیسیون عمران مجلس ارائه شده است. در جریان كارشناسی این طرح متاسفانه برخی از راهبردها و سیاست‌گذاری‌هایی كه لازمه تحقق طرح است در طرح وجود ندارد البته از شش ماه گذشته اقدام كردیم تا برخی از این پیش‌نیازها را به متولی اجرای این طرح كه وزارت راه و شهرسازی است ارائه دادیم و در حال مذاكره با آنها هستیم تا بتوانیم برای اجرای برخی از پیش‌نیازهای این طرح به جمع‌بندی برسیم.

كارشناس برنامه‌ریزی شهری مركز پژوهش‌های مجلس تصریح كرد: می‌دانید كه با تغییر دولت، بدنه كارشناسی چندان تغییری نمی‌كند و بیشتر برنامه‌های اجرایی معمولا توسط بدنه كارشناسی انجام می‌شود و معمولا دستگاه‌های اجرایی در اجرای طرح‌هایی ازاین‌دست به تجربیات قبلی خود تكیه می‌كنند لذا ما به دنبال این هستیم بخشی از ملزومات این طرح تغییر پیدا كند.

وی در ادامه افزود: یكی از مواردی كه در این طرح و هم در تجربه‌های پیشین به آن توجه نشده است بحث آمایش سرزمین و تمركززدایی است كه متاسفانه سیاست‌هایی از این‌دست، خود منجر به افزایش مهاجرت و تمركززدایی می‌شود.

عبدلی تصریح كرد: هر طرحی به‌محض اینكه اعلام وصول می‌شود مركز پژوهش‌ها به تهیه گزارش‌های كارشناسی در خصوص آن طرح می‌پردازد ما همان ابتدا مشكلات طرح جهش تولید مسكن را گوشزد كردیم ولی برخی از نهادهایی كه مجری هستند نسبت به برخی از نظرهای كارشناسی دیدگاه متضادی دارند و برخی از نمایندگان مجلس چون سوابق اجرایی در این حوزه دارند به برخی از دیدگاه‌های خود بیشتر تكیه می‌كنند. البته در برخی مواقع كسانی كه مجری هستند شاید به نظر كارشناسی اعتقاد داشته باشند ولی موانعی بر سر راهشان وجود دارد كه در اجرایی شدن سیاست‌ها دچار مشكل می‌شوند.

وی تاكید كرد: برای تحقق این طرح باید موانع موجود بر سر راه ساخت مسكن توسط بخش خصوصی كه 90 درصد ساخت‌وسازها توسط این بخش انجام می‌شود را حذف كنیم.

كارشناس برنامه‌ریزی شهری مركز پژوهش‌های مجلس اظهار داشت: یكی از معضلاتی كه در سال‌های اخیر گریبان‌گیر بازار مسكن شده است كاهش تولید است. تقریبا حدود 40 تا 55 درصد ساخت‌وسازهایی كه توسط بخش خصوص انجام می‌شد كاهش داشته است. سال‌هاست كه اجرایی شدن مالیات در بخش مسكن مطرح‌شده است اما تا زمانی كه در یك بسته كامل شامل تمام حوزه‌های مسكن نشود این مشكل رفع نخواهد شد.

وی تاكید كرد: شهرداری‌ها نقش بسیار پررنگی در اخذ مالیات‌های حوزه مسكن دارند كه متاسفانه در كشور ما هنوز این مساله محقق نشده است و این مشكل ناشی از این است كه خیلی از دستگاه‌های دولتی تمایلی به تفویض اختیار به بخش مدیریت شهری را ندارند. قانون مدیریت شهری بیش از 2 دهه است كه در برنامه سوم توسعه گنجانده شده آمده ولی همچنان سرانجامی نرسیده است. تجربه ساخت مسكن در كشورهای دیگر نشان می‌دهد كه بخش خصوصی نقش ویژه‌ای در كنار مدیرت شهری دارد و بخش دولتی در این زمینه سیاست‌گذار است.

عبدلی در پاسخ به پرسش گوینده مبنی بر اینكه آیا قرار نیست در قوانینِ اجاره مسكن تغییراتی ایجاد كنیم؟ گفت: در قوانین به اجاره‌داری حرفه‌ای تاكید شده است و در دوره‌ای هم وزارت مسكن و شهرسازی سابق و هم وزارت راه و شهرسازی فعلی تجربه‌های بسیاری از كشورها را در این خصوص بررسی كرده است و مركز پژوهش‌های مجلس نیز سال 98 در این خصوص تحقیقاتی انجام داده است ولی متاسفانه هنوز در دستگاه اجرایی وزارت راه و شهرسازی توجهی به این مساله نشده است.

وی در پاسخ به اظهارات گوینده مبنی بر اینكه چرا در بخش ساخت و اجاره مسكن كارشناسی صورت می‌گیرد و نظرات كارشناسی ارائه می‌شود ولی در بخش اجرایی به این گزارش‌های كارشناسی اهمیتی داده نمی‌شود، گفت: به دلیل مشكلات اشتغال و بعد اقتصادی همواره بر تولید مسكن به‌جای تامین مسكن تاكید بیشتری وجود داشته است. بهتر بگویم زور كسانی كه بر ایجاد فرصت‌های اشتغال تاكید داشتند بر ارائه نظر كارشناسان چربیده است. در زمینه عرضه مسكن هم دچار مشكم هستیم و علاوه براینكه ساختمان‌های ساخته شده بدون ساكن هستند بخشی از ساختمان‌هایی كه عملیات عمرانی آنها آغازشده است نیز به دلایل مختلف كه بخشی از آن منفعت‌های اقتصادی است نیمه‌كاره رها شده‌اند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
پارك شهر