عضو كمیسیون برنامهوبودجه مجلس گفت: با حذف ارز ترجیحی گندم و دارو قیمت این محصولات برای مصرفكنندگان افزایش پیدا نمیكند زیرا مابهالتفاوت ارز نیمایی و ارز ترجیحی توسط دولت به تولیدكنندگان نان و دارو پرداخت خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، جعفر قادری عضو كمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی در خصوص حذف ارز ترجیحی در لایحه بودجه سال1401 و راهكار دولت برای جایگزینهای این ارز در گفتگو با پارك شهر رادیو تهران، گفت: هم اكنون 5-6 قلم از كالای اساسی ارز ترجیحی 4200 تومانی دریافت میكنند و دولت در تلاش است تا پایان سال جاری بتواند ارز نهادههای دامی و دانههای روغنی را حذف كند و این یارانه را بهصورت مستقیم به مصرفكنندگان پرداخت كند.
وی افزود: ارز ترجیحی اختصاص یافته به نان و دارو نیز در آینده حذف خواهد شد اما به این شكل كه قیمت این دو قلم برای مصرفكننده افزایش پیدا نمیكند و با همان قیمت فعلی عرضه میشود اما مابهالتفاوت ارز ترجیحی و ارز نیمایی توسط دولت به تولیدكنندگان نان و دارو پرداخت خواهد شد. با حذف ارز ترجیحی قیمت نهادههای دامی و دانههای روغنی و محصولات مرتبط با آن تغییر میكند و مابهالتفاوت آن به شكل یارانه به مصرفكنندگان پرداخت خواهد شد.
عضو كمیسیون برنامهوبودجه مجلس گفت: در حال حاضر بیشتر مردم یارانه میگیرند و تصمیم بر این است كه سه دهك بالای درآمدی از دریافت یارانه حذف شوند و بهطوركلی 7 دهك باقی میمانند كه برای 4 دهك ابتدایی هر نفر 93 هزار تومان یارانه و برای 3 دهك پایین درآمدی 120 هزار تومان در ماه در نظر گرفته شده است. وزارت رفاه مكلف است با دسترسی به سامانههای اطلاعاتی و برگزاری آزمون وُسع افرادی كه نیاز به یارانه ندارند را حذف كند.
حدود 22 میلیون نفر سالانه گردش مالی بیش از 1 میلیارد تومان دارند، بعضی از این افراد شاید افراد مستحقی باشند ولی باید در خصوص گردش مالی خود توضیح بدهند. كسانی كه دارایی و ثروت زیاد، خودروهای لوكس و خانههای باارزش بالا و همچنین دریافتیهای بالایی دارند نیازی به یارانه ندارند.
این مقام مسئول افزود: اگر روند پرداخت ارز ترجیحی به شرایط فعلی ادامه داشته باشد دولت باید سالانه 20 میلیارد دلار ارز ترجیحی پرداخت كند كه پرداخت این مبلغ برایش مقدور نخواهد بود.
قادری در پاسخ به این پرسش كه آیا با حذف یارانه 3 دهك بالایی، منابع مالی یارانه 120 هزارتومانی تأمین میشود؟ گفت: خیر اینطور نیست. بخشی از این یارانه از طریق حذف یارانه نهادههای دامی و روغن تامین میشود.
وی در پاسخ به این پرسش كه نهادههای دامی و دانههای روغنی با چه ارزی تامین خواهند شد؟ تصریح كرد: با ارز نیمایی معادل 23 هزارتومانی تامین خواهند شد. ضمن اینكه چون امكان تامین كامل ارز ترجیحی وجود نداشته عملا قیمتگذاری در شرایط فعلی بر مبنای ارز نیمایی اتفاق میافتد.
عضو كمیسیون برنامهوبودجه مجلس با اشاره به اینكه با حذف ارز ترجیحی 7 درصد تورم خواهیم داشت، تصریح كرد: اگر بنابراین باشد كه دولت ارز آزاد خرید كند و مابهالتفاوت را از طریق استقراض از بانك مركزی تامین كند بهمراتب تورم بیشتری خواهیم داشت، بنابراین حذف ارز ترجیحی كمهزینهتر و كمخطرترین راه برای دولت است.
قادری در پاسخ به گوینده برنامه در این خصوص كه رویكرد نمایندگان نسبت به حذف ارز ترجیحی مثبت است یا خیر؟ گفت: راه دیگری جز این نداریم و نمیتوانیم مسیر دیگری را دنبال كنیم.
این مقام مسئول د پاسخ به اظهارنظر گوینده برنامه مبنی براینكه عدهای ارز ترجیحی دریافت كردند ولی كالا را با ارز نیمایی به مردم عرضه كردند، چه تضمینی وجود دارد این افراد پسازاین كه كالا را با ارز نیمایی وارد كردند با اعلام اینكه برایشان صرفه اقتصادی ندارد كالا را گرانتر بفروشد؟ تصریح كرد: حذف ارز 4200 تومانی باعث میشود قیمت در بازار كاهش پیدا كند چون محدودیتی برای واردات مواد اولیه وجود ندارد. خیلی از واحدهای تولیدی كه هماكنون با ظرفیت پایین كار میكنند در چنین شرایطی با ظرفیت بالایی فعالیت خواهند كرد و هزینه تمامشده تولیدشان كاهش پیدا میكند و كالای خود را باقیمت كمتری عرضه خواهند كرد.
وی تاكید كرد: اگر بنا باشد مرغ را با ارز نیمایی وارد كنند قیمتها به نسبت آنچه در شرایط فعلی در بازار حاكم است تغییر چندانی نخواهد داشت و این نشاندهنده رانتی است كه هماكنون در بازار وجود دارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.