رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان كشور گفت: درصورتیكه موضوع سن بازنشستگی به صورت انتخابی باشد؛ به طوریكه هم تمایل فرد به ادامه كار و هم نیاز سازمان با توجه به توانمندیهای فرد در نظر گرفته شود، طرح خوبی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسامالدین علامه رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان كشور با اشاره به تعویق سن بازنشستگی مطرحشده در لایحه بودجه گفت: جهان به سمت سالمندی حركت میكند و كشور ما نیز با یك شیب بسیار تند به سمت سالمندی جمعیت حركت میكند.
وی با تاكید براینكه متوسط سن بازنشستگی در ایران 53 سال است تصریح كرد: امید به زندگی بدو تولد در ایران 75 سال است ولی امید به زندگی كسی كه به سن بازنشستگی میرسد 83 سال است.
علامه تصریح كرد: چون جمعیت سالمند رو به افزایش است از جمعیت مولد و شاغل جامعه كاسته میشود برای اینكه فشار به صندوقهای بازنشستگی وارد نشود، كشورهای دنیا سن قراردادی بازنشستگی و شروع سالمندی را شناور كردند و با انعطاف بیشتری نسبت به آن نگاه میكنند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان كشور افزود: در ایران شروع سالمندی 60 سال است، در كشورهای توسعهیافته 65 سال و در كشوری مثل ژاپن حدود 70 سال است. بنابراین در نگاه كلی این قانون میتواند یك قانون خوب باشد ولی آیا این قانون باید برای همه افراد بهصورت یكسان اجرا شود؟ آیا همه افراد تمایل و توانایی ادامه كاردارند؟ آیا سازمان بهاضافه كار و سنوات بیشتر این افراد نیاز دارد؟ آیا توانمندیهای كارمندی كه مربوط به 30 سال قبل است با نیازهای اداری فضای كاری امروز مطابقت دارد و بهرهوری را بیشتر میكند؟ به عقیده من اگر این قانون شامل همه نشود قانون خوبی است.
وی در پاسخ به این پرسش كه جامعه سالمندی چه واكنشی به این طرح داشتند؟ گفت: باید كار آماری انجام شود. سالمندان متفاوت هستند برخی انگیزه و سلامتی جسمی و روانی دارند و تمایل دارند ادامه كار بدهند ولی برخی اینگونه نیستند. این یك بحث دوطرفه است هم خواسته فرد مهم است و هم نیاز سازمان.
این مقام مسئول در ادامه اظهار داشت: كشورهای دیگر بحث بازنشستگی پلكانی را مطرح كردند به این معنا كه فرد بهتدریج بازنشسته میشود و 2 سال آخر خدمت بهجای اینكه هرروز سركار باشد روزهای كاری فرد كاهش پیدا میكند و بازنشستگی تدریجی هم از نظر روحی روانی برای خود فرد بازنشسته آمادگی ایجاد میكند، سازمانهای بازنشستگی مهارتهای ترك كار و ورود به دوره بازنشستگی و دوره سالمندی را آموزش میدهند و هم سازمانها از راهكار ظرفیتسازی و جانشینپروری استفاده میكنند تا با انتقال تجربه و پیوند میان نسلی فردی، تجربههای فرد بازنشسته را به یك فرد جوان انتقال دهند.
علامه در پاسخ به این پرسش كه به نظر میآید این طرح به دلیل بدهكاری دولت به شركتهای بیمهای مطرح شده است؟ اظهار داشت: من اطلاعی در اینباره ندارم. این طرح خوبی است و شروطی دارد كه اگر آنها رعایت شود میتواند مفیدتر باشد. حقوق كسی كه ادامه كار میدهد از حقوق فرد بازنشسته بیشتر است و این را هم قبول دارم كه این طرح فشار مالی واردشده به صندوقهای بازنشستگی را كاهش میدهد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.