مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان گفت: حداكثر و در بهترین شرایط دو هفته میتوان بیمار مرگ مغزی را نگه داشت. 8 عضو بدن بیمار مرگ مغزی (قلب، ریه ها، كلیه ها، كبد و لوزالمعده و روده) و 53 بافت بیمار مرگ مغزی قابلیت اهدا دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، كتایون نجفی زاده مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان درباره مراحل اهدای عضو به برنامه تهران ما سلامت 15 مردادماه گفت: همه ما بالاخره روزی فوت خواهیم كرد. اما 99 درصد افراد با ایست قلبی میمیرند فقط یك درصد افراد توفیق مییابند با مرگ مغزی از دنیا بروند. به دلایل مختلف مثل ضربه و تومور مغزی فشار داخل مغز آنها بالا میرود و رگ های داخل مغز به دلیل محدود بودن فضا، بسته خواهند شد در این حالت خونرسانی متوقف شده و تمامی سلول های مغز و ساقه مغز میمیرند. در این حالت تنفس به دلیل قرار گرفتن مركز تنفس در ساقه مغز ، قطع خواهد شد و پیرو آن قلب هم باید بایستد اما قلب باتری اتوماتیك دارد تا ضربان ایجاد كند و بواسطه خاصیت شگفت انگیزش 6 تا 8 دقیقه پس از قطع اكسیژن هم تپش خواهد داشت.
یك فرد مرگ مغزی را حداكثر تا دو هفته در بهترین شرایط میتوان نگه داشت
وی افزود: اگر كسی مرگ مغزی شده و نفس وی قطع شود این خاصیت قلب موجب میشود تا رسیدن اورژانس و عملیات لوله گذاری و اكسیژنرسانی و تنفس مصنوعی، قلب تا چند روز به تپش ادامه دهد. سمومی كه از مغز مرده آزاد میشود به مرور زمان تمامی سلول های بدن را از بین میبرد به همین دلیل یك فرد مرگ مغزی را حداكثر تا دو هفته در بهترین شرایط میتوان نگه داشت.
اعصاب 12 گانه مغز فرد مرگ مغزی به هیچ عنوان كار نمیكند
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در توضیح اینكه چگونه میتوان فهمید یك فرد مرگ مغزی شده است؟ گفت: در این شرایط مغز یك سری علائم خاص دارد و به طور كامل اعصاب 12 گانه مغز به هیچ عنوان كار نمیكند. به عنوان مثال مردمك چشم فرد مرگ مغزی شده با تابش نور تنگ نمیشود و یا با ساكشن سرفه نمیكند و یا اینكه كنترل مغز روی بدن از بین میرود و بیمار با حجم بسیار بالایی در حد 7 لیتر در طول 2 تا 3 ساعت ادارار كرده و دچار كاهش فشار خون و علائم ناپایدار میشود. در این شرایط با معاینات ویژه و گرفتن نوار مغزی میتوان تشخیص داد، بیمار مرگ مغزی شده است.
در ایران 4 نفر با حكم وزیر بهداشت، باید حتما مرگ مغزی را روی برگه تایید كنند
وی افزود: پرسنل بیمارستان در مواقعی متوجه می شوند كه فرد مرگ مغزی شده و به مركز اهدای عضو اطلاع میدهند و یا اینكه بازدیدكنندگان مراكز اهدای عضو با ویزیت بیمارانی كه در كما هستند، متوجه مرگ مغزی برخی از آنها خواهند شد. بعد از پیدا شدن بیماران مرگ مغزی یك معاینه بسیار دقیق توسط نماینده واحد اهدای عضو انجام میشود و در صورتیكه مطمئن شوند بیمار علامت مرگ مغزی دارد از تاییدكنندگان مرگ مغزی برای تایید مرگ مغزی دعوت میشود.
دكتر نجفی زاده تاكید كرد: در ایران 4 نفر با حكم وزیر بهداشت (متخصص بیهوشی، متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب و متخصص داخلی) باید حتما مرگ مغزی را روی برگه تایید كنند در صورتیكه در دیگر كشورها تایید یك یا دو نفر كافی است. در این صورت مرگ مغزی تایید و با خانواده بیمار مرگ مغزی صحبت و نظرخواهی می شود. در صورت موافقت خانواده بیمار، با وزارت بهداشت برای پیداكردن گیرندگان هماهنگ شده و در نهایت اهدای عضو انجام میشود.
سالانه 5 تا 8 هزار نفر در كشور مرگ مغزی داریم
وی در خصوص آمار بیماران مرگ مغزی كه اعضای آنها اهدا میشود گفت: سالانه 5 تا 8 هزار نفر در كشور مرگ مغزی داریم كه نیمی از آنها قابلیت اهدای عضو دارند اما فقط اعضای حدود 1 هزار بیمار اهدا میشود و اعضای 2 هزار نفر مابقی اهدا نمیشود. هر بیمار مرگ مغزی 8 عضو قابل اهدا دارد و اگر مرگ مغزی دیر تشخیص داده شده یا خانواده دیر رضایت دهد با پخش شدن سموم مغزی در بدن و فاسد شدن اعضای بدن، به مرور زمان تعداد اعضایی كه قابلیت اهدا دارند از كار میافتند و دیگر قابلیت اهدا نخواهند داشت.
كارت اهدای عضو موجب میشود تا خانوادهها از نظر مثبت فرد مرگ مغزی برای اهدای عضو آگاه شوند
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینكه یكی از مهمترین دلایل نرسیدن بیمار به اهدای عضو، عدم رضایت خانواده است گفت: كارت اهدای عضو موجب می شود تا خانوادهها بدانند نظر فرد مرگ مغزی در شرایط حیات درخصوص اهدای عضو چه بوده است. بر اساس آمار اگر خانواده ها از نظر فرد مرگ مغزی درخصوص اهدای عضو مطلع نباشند 48 درصد و اگر بدانند تا 100 درصد با اهدای عضو موافق خواهند بود.
از طریق سامانه ملی انجمن اهدای عضو ایرانیان میتوان كارت اهدای عضو دریافت كرد
وی افزود: با مراجعه به سامانه ملی انجمن اهدای عضو ایرانیان https://ehdacenter.ir میتوانیم كارت اهدای عضو را درخواست و دریافت كنیم. ضمن اینكه با ارسال كدملی به سرشماره 3432 هم میتوانیم كارت اهدای عضو را درخواست، كمتر از یك دقیقه دریافت كرده و سپس چاپ كنیم.
نجفی زاده گفت: پس از ثبت نام با تهیه یك ویدئوی كوتاه و بارگذاری در سامانه هم میتوانیم نظر خود درباره اهدای عضو را به خانواده خود اعلام كنیم تا در صورت وقوع مرگ مغزی؛ به تصمیمگیری آسانتر خانواده منجر شود .این ویدئو در ابر اهداء باقی خواهد ماند و در صورت مرگ مغزی به خانواده نشان داده خواهد شد تا شك خانواده برطرف شود.
دریافت كارت اهدای عضو محدودیت سنی ندارد
وی در پاسخ به اینكه در چه سنی میتوان كارت اهدای عضو دریافت كرد؟ گفت: فرزندان من از 10 سالگی كارت اهدای عضو دارند. دریافت كارت اهدای عضو محدودیت سنی ندارد. چون قانونی نیست و به وسیله آن نمی توان عضو اهدا كرد و فقط اظهار تمایل فرد را به خانواده اعلام میكند. معمولا در سایت ها بعد از 18 سالگی می توان برای اهدای عضو ثبت نام كرد امكا قبل از این سن هم مانعی ندارد.
8 عضو بدن بیمار مرگ مغزی (قلب، ریه ها، كلیه ها، كبد و لوزالمعده و روده) قابلیت اهدا دارند
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینكه 8 عضو بدن(قلب، ریه ها، كلیه ها، كبد و لوزالمعده و روده) بیمار مزگ مغزی قابلیت اهدا دارند گفت: علاوه بر این 53 بافت بدن مثل قرنیه چشم، دریچههای قلب، تاندون، استخوان، پوست هم میتوان اهدا نمود. جمعا 61 عضو و بافت از بدن یك بیمار مرگ مغزی میتواند جان بیماران را نجات داده و یا آنها را از معلولیت برهاند.
فرد زنده میتواند كلیه و در شرایط خاص قسمتی از كبد را اهدا كند
وی در پاسخ به اینكه آیا فرد زنده هم می تواند عضوی را اعهدا كند گفت: در صورتیكه یكی از اعضای خانواده مشكل داشته و دیالیز شود ، فردی از اعضای خانواده می تواند كلیه خود را به وی اهدا نماید. در شرایط خاص قسمتی از كبد پدر یا مادر میتواند به فرزند اهدا شود. پیش از این قسمتی از ریه پدر و مادر برای فرزند كوچك در بیماری های مادرزادی استفاده میشد ولی به دلیل عوارض متعدد تقریبا این كار در جهان منسوخ شده است.
برخی كشورها ، اعضای فوتیهای قلبی را برای بیماران استفاده میكنند
دكتر نجفی زاده در پاسخ به اینكه آیا فردی كه با مرگ معمولی میمیرد میتواند اعضای خود را اهدا كند گفت: این افراد میتوانند نسج و بافت خود را اهدا نمایند. اما در برخی كشورها كه تصادف و مرگ مغزی كمی دارند چاره ای ندارند جز اینكه زمانیكه فردی مرگ قلبی شد او را لولهگذاری كرده و بدن وی را بلافاصله لوله گذاری میكنند و محلولی را در بدن به گردش در میآورند و در صورت رضای خانواده اعضای وی به بیماران اهدا میشود. این روش خیلی مناسب نیست چون اعضاء كیفیت خوبی ندارند.
بدن اهداكننده عضو نباید هیچ ویروس یا میكروبی داشته باشد
وی درباره اهدای عضو بیماران كرونایی كه فوت می شوند گفت: فرد گیرنده داروهایی میگیرد كه عضو دریافتی را دفع نكند، این داروها ایمنی بدن وی را بسیار پایین میآورد اگر یك ویروس یا سلول بدخیم در بدن اهداكننده باشد و به فرد گیرنده اهدا شوند وی جان خود را 100 درصد از دست خواهد داد. به همین دلیل بسیاری از اعضاء بدن به دلیل كرونا قابلیت اهدا پیدا نكردند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.