سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

ساخت نیروگاه برق 360 مگاواتی ایرانی؛ برگی زرین در تاریخ فعالیت‌های هسته‌ای كشور+فایل صوتی


رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: ساخت نیروگاه برق 360 مگاواتی ایرانی؛ برگی زرین در تاریخ فعالیت‌های هسته‌ای كشوراست . با ساخت این نیروگاه تمام ایرانی در زمره كشورهایی قرار خواهیم گرفت كه سازنده نیروگاه اتمی هستند.

1401/01/21
|
08:27
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی كشور در روز ملی فناوری هسته ای با برنامه سعادت آباد رادیو تهران گفتگو كرد.

نامگذاری روز ملی فناوری هسته‌ای به دلیل بومی‌سازی این صنعت در كشور است
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به برگزاری نمایشگاه در حوزه فناوری‌های هسته ای و پیشرفت‌های جدید كشورمان در روز ملی فناوری هسته ای گفت: دلیل انتخاب روز 20 فروردین ماه به عنوان روز ملی فناوری هسته ای به دلیل این است كه برای اولین بار در كشور توانستیم غنی سازی اورانیوم را انجام داده و این صنعت را بومی سازی كنیم. امسال شانزدهمین سال گرامی‌داشت این روز است. در سال 1400 حدود 77 نتیجه فناوری جدید در حوزه فناوری هسته ای تحصیل شده و امروز از 9 دستاورد آن توسط فرزندان شهدا، در حضور رئیس جمهور رونمایی شد.

در سال گذشته، ماشین‌های پیشرفته نسل 6 سانتریفیوژ ساخته، نصب و بكارگیری شد
وی افزود: دستاوردهای هسته ای امسال سه ویژگی ممتاز دارد. اول آنكه در سال جاری فناوری هسته ای بیشتربه سمت صنعتی شدن و خودكفایی پیش می رود. با توجه به قانون راهبردی مجلس، تكالیفی را برای عیار، حجم و ظرفیت غنی سازی مشخص كرد بود كه همه اینها در سال 1400 اتفاق افتاد و ماشین‌های پیشرفته نسل 6 سانتریفیوژ در این سال ساخته، نصب و بكارگیری شده و در مدار قرار گرفتند. غنی سازی بالای 20 درصد هم با ماشین‌های پیشرفته انجام شد.

ایران در حوزه زیرساخت‌های مورد نیاز فناوری هسته‌ای به خودكفایی رسیده است
اسلامی در ادامه اظهار داشت: نكته سوم این است كه توانستیم وضعیت موجود را به لحاظ زیرساختی و وابستگی‌هایی كه وجود داشت را به طور كامل برطرف كنیم. كل وسایلی كه در جهت صنعتی شدن و وسایلی كه ویژه در خلا نیاز داریم به خودكفایی رسیده اند.

در حال حاضر 50 نوع رادیو‌داروی داخلی در كشور تولید می‌شود
وی افزود: 9 دستاورد پیام ویژه ای دارد. سه دستاورد آن رادیو دارو است. رادیو داروی تریبیُم 161 در تشخیص و درمان سرطان استفاده می شود و تعداد محدودی از كشورها هستند كه به فناوری آن دست یافته اند. درمان‌ سرطان مثل شیمی درمانی عارضه دارد اما فناوری هسته ای فقط تومور سرطانی را مورد هدف قرار می‌دهد و بیماران را نجات می دهد. پلاسمای سرد هم مسیر آزمایشگاهی خود را طی كرده و این دارو هم با تجویز پزشك پس از 2 تا 3 مرحله برای درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. در حال حاضر حدود 1 میلیون بیمار از 50 نوع رادیو‌داروی داخلی در 200 مركز پزشكی و درمانی استفاده می‌كنند. این رادیوداروها در بخش تشخیص و درمان سرطان ها كاربرد دارند و تولید آنها رو به گسترش است.
اسلامی خاطرنشان كرد: در حوزه پلاسما هم به دستاوردی رسیده ایم كه پسته‌كاران و تجار می‌توانند برای از بین بردن آفت‌ها و توكسین‌ها استفاده كنند.

سوخت سیلیساید موجب افزایش بهره وری راكتور تهران می‌شود
وی افزود: 4 دستاورد دیگر هم در حوز صنعتی و حساس است. سوخت سیلیساید برای راكتور تهران است كه به عنوان تكنولوژی نوین می تواند موجب بهره وری بیشتر شود و همچنین در ماشین‌كاری‌‌های ظریف برای قطعات حساس هم استفاده می‌شود.

ترسیم افق 20 ساله كشور در حوزه فعالیت‌های هسته‌ای با تدوین سند جامع راهبردی
وی تصریح كرد: پیش از این سازمان انرژی اتمی فاقد سند جامع راهبردی برای سالهای پیش روبود كه مقام معظم رهبری در چند هفته اخیر و شعار سال به فناوری هسته ای اشاره كرده اند و باید افقی برای آن ترسیم می‌شد. این سند برای افقی 20 ساله دیده و رونمایی شده است. بر اساس این سند یك نیروگاه برق هسته ای 10 هزارمگاواتی جدید و 12 قطب صنعتی جدید از طریق تولید شتاب دهنده‌ها و پرتودهی با اشعه گاما در جغرافیای كشور ایجاد می شود كه قطب های كشاورزی و صنعتی از آن بهره مند شوند.

پرتودهی هسته‌ای آفت‌های كشاورزی را كشته و برعمر ماندگاری محصولات می‌افزاید
اسلامی اذعان داشت: در حال حاضر 30 درصد محصولات كشاورزی و باغی ما به دلیل آفت‌ها از بین می‌روند با استفاده از فناوری پرتودهی، آفت‌پذیری محصولات از بین رفته و عمر ماندگاری محصولات در انبارها افزایش می‌یابد كه به اقتصاد كشاورز و كشور كمك می‌كند.

گرایش اصلی فعالیت‌های هسته ای در سال جاری؛ بهبود اقتصاد ملی است
اسلامی در پاسخ به اینكه آیا بر اساس برخی نظرات، فعالیت‌های هسته ای كشور برای مدتی طولانی متوقف شد؟ گفت: فعالیت‌های هسته ای كشور در نظام جمهوری اسلامی هیچگاه تعطیل نشده است. گسترش دامنه كاربرد فناوری هسته ای، موضوعی است كه در مورد آن بحث می‌كنیم. تمركز زیادی روی غنی‌سازی انجام شده بود اما در چندماه اخیر گرایش اصلی‌تر ما در راستای اهداف ملی پایه‌گذاری شد كه از فناوری هسته‌ای برای تاثیرگذاری بیشتر بر زندگی مردم و اقتصاد ملی استفاده كنیم. این رویكرد بعلاوه ی نیروگاه‌هایی كه باید ساخته شوند تفكری تازه نیست اما در قالب یك نقشه راه و سند، تبدیل به برنامه ای اجرایی شده است. قانون اقدام راهبردی مجلس موجب شد غربی‌ها به میز مذاكره باز گردند و از فشارهای حداكثری انصراف دهند و بازگشت به تعهدات خود را مطرح كنند و این اتفاق به دلیل ظرفیت و قابلیت‌های بالای سازمان انرژی اتمی بوده است.

ما باید در حوزه فعالیت‌های هسته ای بیشتر تلاش می‌كردیم
وی در پاسخ به اینكه آیا انرژی اتمی توانسته در حوزه مصرف مردم مثل تولید برق به ظرفیت 100 درصدی خود برسد؟ گفت: سعی می كنم جمله ای منصفانه بگویم . ما باید در این حوزه بیشتر تلاش می‌كردیم. امر رهبری از 20 سال پیش مطرح بوده است. موانعی پیش از این بوده اما قابل توجه نبوده است و ما می‌توانستیم بهتر عمل كنیم. در حال حاضر فقط یك نیروگاه هزارمگاوتی داریم اما می توانستیم در این حوزه بهتر كار كنیم.

تدوین سند فراخوان نیروگاه جدید 10 هزار مگاواتی
رئیس سازمان انرژی اتمی كشور اظهار داشت: دونیروگاه هزار مگاواتی بوشهر در قرارداد با روسیه در دست ساخت است. ساخت این نیروگاه‌ها به دلیل عدم پرداخت تعهدات مالی به دلیل مشكلاتی كه وجود داشته، كُند است و فراخوان نیروگاه جدید 10 هزار مگاواتی هم در دست تدوین است اما برگ زرین ما نیروگاه 360 مگاواتی تمام ایرانی است. پروژه این نیروگاه در 10 سال گذشته به دلیل عدم همكاری خارجی‌ها تعطیل شد. امروز بر اساس استانداردهای بین المللی این نیروگاه را كلید زده و خواهیم ساخت. با ساخت این نیروگاه و استفاده از ظرفیت های داخلی در زمره كشورهایی قرار خواهیم گرفت كه سازنده نیروگاه اتمی هستند.

تلاش جریان نفاق و صهیونیست‌ها برای تفرقه افكنی بین ایران و آژانس انرژی اتمی
اسلامی در مورد 4 مركزی كه برای آژانس بین المللی انرژی اتمی ابهام ایجاد كرده بود گفت: اینها جزو مراكز صنعت هسته‌ای نیستند. جریان نفاق و صهیونیست‌ها طی 15 سال گذشته به صورت مرتب مطلب تولید كردند و به آژانس دادند و گفتند ایران در حال ساخت بمب هسته ای است. این جریان كثیف نفاق و صهیونیست‌ها با تولید آدرس و مدارك جعلی در تلاش بودند ذهن كشورهای دنیا، سازمان‌های بین المللی و آژانس را طوری منحرف كنند كه برای كشور ما و آژانس مزاحمت ایجاد شود . ما مدارك ادعایی آنها بررسی كردیم. آنها ادعا كردند در یك مركز، اورانیومی مشاهده شده كه اصلا در ایران وجود ندارد. این ادعاها عین اقدامات تروریستی است.

دلیل شكل گیری برجام، اتهامات جریان نفاق و صهیونیست‌ها است
وی تصریح كرد: این موارد با رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح شد. آژانس بارها اعلام كرده انحرافی در فعالیت های هسته ای ایران وجود ندارد. اما نكته مهم این است كه اگر كسی و كشوری به آژانس در این خصوص اطلاعاتی بدهد و بگوید كه جریانی از مواد هسته ای وجود دارد كه توسط دولت و سازمان مذكور اعلام نشده باید توسط آژانس بررسی شود. آژانس بین المللی انرژی اتمی كاری به منبع خبر ندارد. ما به آقای گروسی مرتباً در این خصوص تذكر دادیم. دلیل شكل گیری برجام همین اتهامات است. یكی از موفقیت‌های برجام این است كه اتهامات علیه ایران در راستای ساخت بمب اتمی تحت بسته ای با عنوان PMD بسته و ابهامات رفع شد. این پرونده ی بسته شده ناگهان دوباره توسط رژیم صهیونیستی با ارائه یك سری مدارك با ادعای سرقت از ایران، باز شده است.

حضور نمایندگان آژانس در كشورمان؛ طی روزهای آینده
این رژیم به دنبال ایجاد انحراف در مسیر تعاملات كشور ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. ما به این موضوعات بر اساس درخواست آژانس در 29 اسفند پاسخ دادیم. در روزهای آینده با حضور نمایندگان آژانس در كشورمان بر روی این گفتگوها مروری صورت می گیرد. امیدواریم باب این گفتگوها تا خردادماه بسته شود و شر محور شرارت از سر مردم كم شود.

تعهدات برجامی را كلا رها كرده ایم
وی در پاسخ به اینكه آیا توقف روند كاهشی تعهدات برجامی از سوی كشور ما به دلیل روند مذاكرات است؟ گفت: تعهدات برجامی را كلا رها كرده ایم، در محدوده برجام نیستیم. چون هیچ كس به آن عمل نكرده است. در حال حاضربا توجه به الزامی كه برای راستی‌آزمایی و تضمین‌های كشورهای غربی باید وجود داشته باشد و ما به صورت واقعی ببینیم تحریم‌ها برداشته می‌شود، گفتگوها به صورت مرحله‌ای صورت گرفته است. در اقدامی متقابل و متوازن، گام به گام فعالیت های فرابرجامی توسط ما متوقف می‌شود و آنها هم به ترتیب تحریم‌ها را برمی‌دارند. این فرآیند حدودا 4 ماه طول می‌كشد و طی این مدت هر تحریمی كه ضد برجام باشد و بازگردد و مردم ما نتیجه آن را لمس كنند ما هم به صورت متناظر هرآنچه كه باید به برجام بازمی گردانیم.

غنی سازی اورانیوم در سه سطح 60، 20 و 5 درصد در كشور انجام می‌شود
اسلامی در انتهای این گفتگوی رادیویی در خصوص غنی سازی اورانیوم در كشور گفت: در حال حاضر سه مدل غنی سازی 60 درصد، 20 درصد و 5 درصد داریم و شبانه روزی سانتریفیوژهای پیشرفته ای كه نصب كرده ایم، كار می كنند. ضمن اینكه هیچ سانتریفیوژی جابجا نشده است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
سعادت آباد