شیدا نیكوروین، تهیهكننده مجموعه مستند «بی مرز با حجاب» در گفت و گو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران خاطراتی از سفرهای خود به كشورهای غربی و تاثیر انقلاب اسلامی بر سبك زندگی آن سوی مرزها را بیان كرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سه شنبه 21 تیرماه در تقویم ملی كشور ما روز عفاف و حجاب است. شیدا نیكوروین، مدرس دانشگاه و فعال حوزه زنان و خانواده كه در همایش های مختلفی در سازمان ملل حضور داشته و مجموعه مستندی با عنوان «بی مرز با حجاب» را تهیه كرده است؛ درباره این مستند به برنامه سعادت آباد رادیو تهران گفت: هدف من به عنوان یك برنامه ساز این نبود كه بگویم در ایران اقبال به حجاب نداریم. نه اینطور نیست. آقای هاشم تفقد در برنامه «از لاك جیغ تا خدا» این مسئولیت را برعهده داشتند اما از آنجاییكه به دو زبان عربی و انگلیسی تسلط دارم و آن را در دانشگا ها تدریس می كنم بخش بین المللی آن بر عهده بنده گذارده شد.
وی افزود: هدف ما این بود كه تلاش خانواده های مسلمان را برای رسیدن به یك زیست سالم خداپسندانه در دیگر كشورها نشان دهیم. بسترهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بسیاری از كشورها با بستر زندگی در كشور ما و دیگر كشورهای اسلامی متفاوت است اما خانواده شناسنامه بیولوژیكی دارد كه در هرجا باشد می تواند خود را بازتولید كرده و از هویت و ساماندهی داخل خود برای انسجام و تسری آن به جوامع كوچك مسلمان حمایت كند.
نیكوروین اظهار داشت: بررسی تاثیر انقلاب اسلامی شكوهمند ایران بر تغییر سبك زندگی خانواده های دیگر در كشورهای دیگر هدفی بود كه ما در میانه راه به آن رسیدیم. برخی خانواده ها تغییر دین داده و مسلمان شدند و برخی كه مسلمان بودند با الهام گرفتن از انقلاب اسلامی مسلمان زیستن را پررنگ تر كردند. در روستایی از كشور مالزی خانواده ای نام چهار پسر خود را علی، محمد، عمر و عثمان سریعتی گذارده بودند چون با خواندن كتاب های دكتر شریعتی دلهایمان به سوی حقیقت شتافت و به سمت اقیانوس مطهری حركت كرد كه اگر فرزندانی دیگر داشته باشیم نام آنها را مطهری خواهیم گذارد.
او افزود: در این برنامه توانستیم زندگی خانمهایی را در كشورهای غربی به تصویر بكشیم كه به دلیل حفظ حجاب نتوانستند شغل خود را ادامه دهند و یا بواسطه داشتن حجاب و مسلمان شدن نتوانستند پست مدیریتی داشته باشند و مجبور شدند حتی در خانه بمانند.
تهیه كننده مجموعه مستند«بی مرز با حجاب» بر اساس نقل قولی از یك وكیل سوئدی گفت: در اتحادیه اروپا نوشته شده ادیان محترم هستند البته تا زمانیكه از برداشتن حجاب دفاع كنند و سكولار باشند. ممكن است افرادی كه صدای من را می شنوند تجربه سفرهای خارج از كشوررا داشته باشند و به من بخندند و بگویند غیر واقع صحبت میكنم. من نمیگویم خانم های با حجاب مسلمان در خارج از كشور نیستند اما مواردی هم هستند كه خانمهای با حجاب مجبور به نشستن در خانه شده اند. در آمریكا با خانمی روبرو شدیم كه سه روسری سر می كرد به خاطر اینكه روسری او را از سرش میكشیدند.خانمی محجبه در مترو توسط شیشه الكل شكسته شده فردی مجروح شده بود وچون آن فرد نمی توانست موهای زن را ببیند.
او درباره سفرهایش برای تهیه این مجموعه مستند گفت: از اوایل سال 94 سفر خود را با آمریكا(كمیسیون مقام زن) آغاز كردیم. سپس وارد اروپا شدیم و در فاز یك به آلمان، فرانسه، سوئد و دانمارك رفتیم و سپس به لبنان و تركیه سفر كردیم. فاز دوم سفر ما با ورود به روسیه، هند و مالزی آغاز شد و سفر اروپایی مجددا از سمت بوسنی و هرزگوین در اروپای شرقی آغاز و از آنجا وارد برلین و هامبورگ آلمان شدیم و به بلژیك و فرانسه و نروژ شدیم. در هر كشور تقریبا دو هفته حضور داشتیم. ضمن اینكه به تونس و زیمباوه در آفریقا هم سفر كردیم. ولی سفر به كشورهای تركیه، تونس و فرانسه به دلیل داشتن قانون منع حجاب برای ما بسیار مهم بود. در این كشورها با افراد حقیقی و حقوقی و نمایندگان پارلمان و روسای دانشگاه ها گفت و گو داشتیم و حتی درباره ارائه خدمات اجتماعی به مسلمانان تحقیق كردیم. با این روند به این نتیجه رسیدیم خود مسلمان ها این خدمات را در این كشورها بر عهده گرفته بودند به عنوان مثال خانم مهندس آنا با تخصص الكترونیك در روسیه كه به خاطر حجابش كار پیدا نكرده بود كارخانه پوشاك اسلامی به نام اراده زده بود و لباس های تولید كارخانه خود را به كشورهای آذربایجان، چچن، تاجیكستان و اقمار اتحادیه جماهیر شوروی سابق صادر می كرد.
نیكو روین در پاسخ به اینكه آیا در طول ساخت مستند «بی مرز با حجاب» به دلیل داشتن حجاب با مشكلی روبرو شدید؟ گفت: هر كشوری از كشور دیگر متفاوت بود. اگرچه اگر رفتار بدی با ما شده را نباید به كل كشور تسری داد. من فردی با حجاب و دارای پوشش چادر بودم و مقید بودم حتما این پوشش را حفظ كنم . ولی واقعا برخورد ملت ها با پروپاگاندای دولت هایشان نسبت به مسلمانان متفاوت بود. به عنوان مثال در كنار برج ایفل ایستاده بودم با نقشه بسیار بزرگی در دست از چند دانشجوی دختر و پسر، مسیری را به صورت تصنعی پرسیدم و تصویربردار هم از ما فیلم می گرفت. آن دانشجویان تلاش كردند تا به من بهترین مسیر را پیشنهاد دهند و من در نهایت از آنها تشكر كردم. برخورد آنها با من بسیار عادی بود. بر خلاف تصور ما مردم دیگر كشورها احترام بیشتری برای مسلمانان قائل هستند بر خلاف آنچه در رسانه ها دیده میشود در جهت تخریب وجهه مسلمانان. فهم مردم نسبت به یكدیگر بسیار بیشتر است.
او یادآور شد: من با سه بار مراجعه به سفارت كشور آمریكا در یكی از كشورهای همسایه برای صدور ویزا عكس بدون روسری از ما خواستند و ما نپذیرفتیم چرا كه ما برای دفاع از حقوق زنان به نیویورك می رفتیم. البته پس از مقاومت ما با استعلام از سفیر این اجازه داده شد من و همكارم عكس با پوشش چادر عكس بیندازیم. حتی در هالیوود هر دو با چادر بودیم. برای آمریكایی ها مهم بود كه ما به هویت ایرانی- اسلامی خود پافشاری كنیم كه در نهایت آنها هم پذیرفتند و به ما ویزا دادند.
با مراجعه به وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.